1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedim Kusuyor Ne Yapmalıyım? Kediler Neden Kusar?

Kedim Kusuyor Ne Yapmalıyım? Kediler Neden Kusar?
0

Kedim kusuyor ne yapmalıyım, kediler niçin kusar? Evcil hayvanlar içinde yer edinen kedilerin çeşitli sebeplerden dolayı hasta olmaları ya da hasta olmasalar da kusma durumları söz mevzusu olabilmektedir. Kediler niçin kusar sorusuna cevap olarak şunlar verilebilir;

  • Mama değişimi
  • Alerjik tepki
  • Çeşitli hastalıklar
  • Zehirlenme hali
  • Tüy yumağı yutması

Çoğu zaman kedilerin kusma sebeplerinin başlangıcında mama değişimi gelebilmektedir. Kediler belli bir mamaya alışmış olduğu süre, mama değiştirildiğinde kusma durumları söz mevzusudur. Kediler devamlı benzer mamaları yediğinde değişik bir mama, mide bulantısına ve kusmaya niçin olabilmektedir. Bu durumda kedinizin alışma sürecini beklemeniz ya da eski mamaya geri dönmenizde yarar vardır.

Alerjik tepki durumu da tıpkı mama şeklinde sık rastlanan bir durumdur. Kedinizin bir şeye karşı alerjisinin olması ishal ve kusmaya niçin olabilmektedir. Birçok değişik hastalık kedilerde kusmaya niçin olabilmektedir. Kedilerde kusma sebepleri, parazitler, kabızlık ve bağırsak sendromu yaşaması olacağı şeklinde kanser şeklinde ağır hastalıklardan da olabilmektedir.

Zehirlenme durumu da kedinizin yuttuğu yabancı cisimler ve gıdalardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Son olarak kedilerin kusmalarının sebebi yutmuş oldukları tüy yumakları ve toplarının mide bulantısı yaratması sebebiyle gerçekleşebilmektedir. Ek olarak, kimi zaman kediler, tarak sesine de kusabilmektedir. Her ne durumda olursa olsun kedinizi kusma durumunda, veteriner hekim kontrolünde tedavi ettirmenizde yarar vardır.

Kedi Kustuktan Sonrasında Ne Yapılmalı?

Kedi kustuktan sonrasında ne yapmalı sorusu sıkça sorulmaktadır. Ilk olarak kediniz kusma sonrasında midelerini yormaktadır. Bu sebeple birkaç saat kadar süreyle mama verilmemesi tavsiye edilmektedir. Şu sebeple, ilkin kedinizin midesindeki mesele anlaşılmalıdır. Sadece, mideyi temizlemek suretiyle kedinize bir miktar su verebilirsiniz. Su içmek eğer solunumu tıkayan bir tüy yumağı var ise temizler ve kedinizin midesini rahatlatır.

Kediniz kustuktan sonrasında bir süre oldukça fazla hareket ettirilmemelidir. Ek olarak kusmanın nedenin ne bulunduğunun anlaşılması için kediniz tekrar kusmayacağından güvenilir olun. Eğer kronik şekilde kusuyorsa maalesef bu durum bir zehirlenme ya da hastalık emaresi olabilmektedir. Bu sebeple kedinizi denetim için veterinere götürmeniz gerekir.

Kusan Kediye Ne Yedirilir?

Evde kediniz kustuysa, kusan kediye ne yedirilir ya da ne içirilir? Kusan kediye kısa süre mama yedirmek önerilmemektedir. Midesini temizlemek suretiyle su içirilmesinde bir sakınca yoktur. Bunun haricinde peynir ve yoğurt yedirmekte önerilmektedir. Kusan kediye yoğurt yedirmek midesini temizleyecektir. Sadece süt içirilmesi önerilmez. Süt kedinizin midesinin daha da oldukça bulanmasına niçin olabilmektedir.

Kısırlaştırılmış Kedi Neden Kusar?

Kısırlaştırılmış kedi niçin kusar? Kediler evlerde belli dönemlerde büyük bir üreme problemi yaşamaları halinde kısırlaştırmak gerekebilmektedir. Bu sebeple kısırlaştırma yapıldıktan sonrasında kedilerin kustuğu görülebilmektedir. Normal olarak bunun sebebi kısırlaştırma sonrasında hormonlarda yaşanmış olan değişimler dolayısıyla olmaktadır. Kedilerde insanoğlu şeklinde birçok hormona haizdir. Bu hormonlardaki değişiklik sindirimi bozar ve kusmaya niçin olur.

Kedim Sarı Kusuyor ve Halsiz

Kedilerin birçok hastalıkları bulunmaktadır. Bunun sonucunda birçok kedi sahipleri kedim sarı kusuyor ve halsiz ne yapmalıyım şeklinde sorular sorabilmektedir. Kedinizin sarı kusmasının sebebi büyük bir olasılıkla açlıktır. Kediniz aç kaldığında midesindeki sıvı sebebiyle sarı renkte bir sıvı kusabilmektedir. Ek olarak halsizlik yaşamasının sebebi de bu açlıktan ortaya çıkan enerji düşüklüğünden meydana gelmektedir.

Bu durumda yapılması ihtiyaç duyulan ilk şey kedinizin midesini temizlemek suretiyle su vermektir. Kısa süre sonrasında da mama vererek karnını doyurmasını sağlamalıdır. Kedilerin oldukça uzun süre aç kalmamaları gerekmektedir. Yoksa çeşitli hastalıkları ortaya çıkabilir. Gün içinde tertipli olarak beslenmeleri ve aşırı yorulmadan dinlenmeleri gerekmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir