1. Anasayfa
  2. Sultan Papağanı
Trendlerdeki Yazı

Sultan Papağanlarında Cinsiyet Ayrımı

Sultan Papağanlarında Cinsiyet Ayrımı
0

Sultan papağanlarında cinsiyet ayrımı yapmanın değişik şekilleri vardır. Fakat çoğunlukla uygulanan ve tüy yapısı ile seslere bakılan bu yöntemlerde kuşun en azından 6 ayını doldurmuş olması gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış neticeler alınabilir. Eğer kuşunuz 6 aylık yaştan küçükse kati olarak cinsiyeti belirlemek için DNA testleri en kati yoldur. Sultan papağanlarında her insanın uygulayabileceği şekilleri sizler için aktaracağız. Fakat dediğimiz benzer biçimde kuşun en azından 6 ayını doldurmuş olması ve tüy ile meydana getirilen tespitlerde tüy değişimini tamamlamış olması yanlışlık ihtimalini azaltacaktır. Bununla birlikte sultan papağanlarında cinsiyet belirlerken bir baytar doktor yada uzman birisinden yardım almanız yararlı olacaktır.

Sultan papağanlarının en fazlaca malum 4 ana mutasyonu vardır. Bu mutasyonlara bakılırsa cinsiyet ayrımları da farklılıklar gösterebilmektedir. Sultan papağanlarında 4 ana mutasyon düzgüsel grey, pearl, lutino ve pied mutasyonlarıdır. Bu sultan papağanı türlerine bakılırsa değişik şekillerde meydana getirilen cinsiyet ayrımlarını aktaracağız.

Pearl Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Pearl sultan papağanlarında tüy değişimi tamamlandıktan sonrasında tüylere bakarak adam ve dişi ayrımı yapılabilir. Doğrusu kuşun belirli bir yaşa (ortalama 6 aylık) gelmiş olması gerekmektedir. Tüy değişiminden sonrasında adam olan pearl sultan papağanları tüylerindeki desenleri büyük oranda kaybederler. Hatta düzgüsel grey sultan papağanı ile bile karıştırılabilir. Bir tek ense ve kuyruktaki tüyleri ile düzgüsel greyden ayrılırlar. Erkeklerde ense ve kuyruk haricinde tüyler desenini yitirmiştir. Dişi pearl sultan papağanları ise desenlerini korurlar. Cinsiyet ayrımı tüy değişiminden sonrasında oldukça kolay bir halde yapılabilir.

Pearl Sultan Papağanı Cinsiyet
Adam ve Dişi Pearl Sultan Papağanı

Düzgüsel Grey Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Oldukça yaygın olarak gördüğümüz türlerden birisidir, devletimizde de çoğu zaman bu türde sultan papağanları vardır. Bu türlerde cinsiyet ayrımında tüy değişimden sonrasında yüzlerdeki tüy rengine bakılır. Gene kuşların tüy değişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Tüy değişimini tamamlamış olan düzgüsel grey sultan papağanlarında yüz rengi sarıya dönenler adam, büyük oranda gri olanlar ise dişidir. Aşağıdaki resimde de göreceğiniz benzer biçimde cinsiyet ayrımı gene kolaydır ve kolaylıkla yapılabilir. Bir tek kuşun yaşına ve tüy değişimini tamamlayıp, tamamlamadığına dikkat etmek gerekir.

Normal Grey Sultan Papagani Cinsiyet
Dişi ve Adam Düzgüsel Grey Sultan Papağanı

White Face Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Adından da anlaşılacağı benzer biçimde beyaz tüylere haiz olan bir sultan papağanı türüdür. Bu sultan papağanı türünde de cinsiyet ayrımı tüy değişiminden sonrasında yapılmaktadır. Tüy değişiminden sonrasında adam olan white face sultan papağanlarında yüz renkleri beyaza döner. Dişi olanlarda ise büyük oranda gri olarak kalır. Bu türden kimi zaman gri ile beyaz renk karıştırılabilmektedir. Şundan dolayı gri renk oldukça açık olabilmektedir. Cinsiyet belirlemeye çalışırken bu durumu dikkate almak gerekir.

White Face Sultan Papagani Cinsiyet
Adam ve Dişi White Face Sultan Papağanı

Lutino Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Açık sarı ve beyazımsı bir renge haiz olan bir papağan türünde şu demek oluyor ki lutino sultan papağanlarında baş bölgesindeki tüy renginden cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dişi olanlarda sarı kısım birazcık daha baskınken, erkeklerde daha hafifçe ve belirsiz bir halde kendisini gösterir. Fakat bu tam anlamı ile doğru netice vermez. Bu alanda bilgili ve tecrübeli olmak gerekir. Aksi halde yanlışlık olma ihtimali yüksektir. Bundan dolayı lutinolarda ses ile fark yapmak daha doğru olacaktır. Bu sayede daha net bir data elde etmek mümkündür.

Lutino Sultan Papağanı Cinsiyet
Dişi ve Adam Lutino Sultan Papağanı

Sultan Papağanlarında Ses İle Cinsiyet Ayrımı

Albino, lutino ve pied benzer biçimde türlerde dış görünüşe bakılırsa cinsiyeti ayırmak oldukça güçtür ve yanlış sonuçlar verebilir. Bu biçim sultan papağanlarında ses ile cinsiyet ayrımı yapmak daha doğru olacaktır. Dişi olan sultan papağanları tek türde ses çıkarırlar, konuşmazlar. Adam olanlar ise kanaryaya benzer yüksek, alçak değişik sesler çıkarırlar ve birkaç kelime de olsa konuşabilirler. Kuşları bir süre takip ederek çıkardığı seslere odaklanmak size kısa sürede kuşun cinsiyeti hakkında data verecektir. Bir tek yukarıda saydığımız türlerde değil, tüm sultan papağanı türlerinde bu şekilde cinsiyet ayrımı yapmak mümkündür.

Son olarak bir mevzuyu daha belirtmemiz gerekir. Yukarıdaki tüm yöntemler fazlaca büyük seviyede düşünce verecektir fakat %100 kati netice almak için DNA testi yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda devletimizde yada yurtdışında kuşunuzdan alınacak minik örnekler (tüy vb.) ile DNA testleri yapılarak cinsiyet belirlenebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sultan papağan cinsiyeti iyi mi belli olur?

Sultan papağanının türüne bakılırsa tüy renginden, sesinden ve bazı dış özelliklerine bakarak cinsiyet büyük seviyede belirlenebilir. Kati olarak cinsiyeti belirlemek için DNA testi kullanılabilir.

Yavru sultan papağanlarında cinsiyet ayrımı iyi mi yapılır?

Eğer sultan papağanınız 6 aylıktan daha minik yaştaysa yada tüy değişimini tamamlamadıysa dışarıdan bakarak fark yapmak fazlaca zor olsa gerek. Yavru sultan papağanlarında DNA testi ile cinsiyeti belirlemek en mantıklı olan yöntemdir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir