1. Anasayfa
  2. Kediler

Erkek Kediler Kısırlaştırma Sonrası Kızgınlığa Girer mi?

Erkek Kediler Kısırlaştırma Sonrası Kızgınlığa Girer mi?
0

Erkek Kediler Kısırlaştırma Sonrası Kızgınlığa Girer mi?

Erkek kediler kısırlaştırma sonrası kızgınlığa girer mi? Kedilerde görülen genel kızgınlık emareleri içinde bağırma, miyavlama, koku bırakma ve çiftleşme isteği bulunuyor. Erkek kediler kızgınlığa girdiklerinde evin çeşitli yerlerine idrarlarını yaparak dişi kedilere ben çiftleşmeye hazırım çağrısında bulunurlar. Bu davet bir çok süre dayanılamayacak derecede fena kokarken ek olarak kediniz kum kabı haricinde bölgelere koku bırakmak için idrarını yaptığında etrafı kirletecek bu kokunun sindiği bölgeleri kokudan arındırmak sizin için de oldukça zor bir işlem olacaktır. Bu sorunlardan kurtulmak için kedinizi kısırlaştırmanıza karşın kediniz hala evin çeşitli yerlerine koku bırakarak kızgınlık emareleri izah edebilir. Peki kedinizi kısırlaştırmanıza karşın niçin hala evin çeşitli yerlerine koku bırakmak için idrarını yapıyor?

Erkek Kedilerin Kısırlaştırma İşlemi Iyi mi Yapılır?

Kedilerde kısırlaştırma işlemi sperm üretiminde görevli olan testislerin epididimisin ve sperm kanallarının vücuttan uzaklaştırılması ile gerçekleşir.  Erkek kedinin bu organların vücuttan uzaklaştırılması için birkaç değişik yöntem bulunmaktadır hangi metodu kullanacağı veteriner hekim hekiminizin tercihine bağlıdır. Kedinizi kısırlaştırma sonucu verdiğinizde veteriner hekim hekiminiz tarafınca operasyonu kaldırıp kaldıramayacağına şu demek oluyor ki kedinizin anestezi almaya uygun olup olmadığına dair bir ekip tahliller yapılmaktadır.  Bu tahlillerin kısırlaştırma ameliyatı öncesi yapılması kedinizde herhangi bir hastalık bulgusunun olup olmadığını göstereceği için ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonları görmeyi ve engellemeyi de elde edecektir. Kedinize meydana getirilen tahlillerin sonuçlarına bakılırsa veteriner hekim hekiminiz kısırlaştırma ameliyatına kedinizin uygun bulunduğunun  ya da uygun olmadığının kararını verecektir. Kediniz kısırlaştırma ameliyatı için uygunsa eğer  veteriner hekim hekiminiz tarafınca anestezi altında kedinizin kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilecektir.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Kızgınlık Belirtilerinin Devam Etmesinin Sebepleri?

Kedilerde eşey hormon olarak adlandırdığımız cinsiyet hormonları salgılandıktan sonrasında kedinizin vücudunda depo edilir. Kedinizi kısırlaştırdıktan sonrasında bu hormonların üretimi azalsa da depolanan hormonlar kanda bulunmaya devam eder. Bu süreçte kızgınlık belirtilerinin görülmesi düzgüsel olarak kabul edilir. Üç dört hafta şeklinde bir süre içinde kanda bulunan hormon seviyesi azalacağı için kızgınlık emareleri de zaman içinde ortadan kaybolacaktır. Erkek kedinizi kısırlaştırdıktan sonrasında kanda bulunan hormon miktarının azalmasına karşın kızgınlık emareleri hala devam ediyorsa aşağıda bulunan problemler aklınıza gelmelidir.

Kriptorşidizm

Testislerin doğuştan gelen anomalisi olan kriptorşidizm gizli saklı testislik olarakda bilinmektedir.  Kediler doğdukları süre testisleri karın boşluğunda bulunur. Bir ya da bir buçuk ay şeklinde kısa bir sürede testis kesesi içersine inerler. Düzgüsel zamanda keseye inmeyen testislerin kasık kanallarında ya da karın boşluğunda kalması durumu kriptorşidizm olarak adlandırılır. Kimi zaman bir testis keseye inmezken bazı durumlarda iki testisin birden keseye inmediği gözlemlenebilir. Veteriner hekim hekiminiz tarafınca meydana getirilen muayenede kriptorşidizm bulgusuna rastlanırsa eğer ultrason ile testisin bulunmuş olduğu konum belirlenerek veteriner hekim hekiminizin yapacağı operasyon ile vücuttan uzaklaştırılmalıdır.

Geç kısırlaştırma

Erkek kediler genel anlamda kızgınlığa yedinci aylarından itibaren girerler ve bu yaştan sonrasında kısırlaştırmaya uygundurlar. Kedinizi geç kısırlaştırdığınız süre kediniz bu seksüel davranışları öğrenilmiş davranışlara dönüştürerek alışkanlık haline getirebilir. Kedilerde alışkanlık haline getirilmiş davranışlardan kurtulmak pekte kolay değildir. Kediler rutin yaşamı fazlaca sevdikleri için alışkanlık haline getirdikleri davranışlarından kolay bir halde vazgeçmezler. Kediniz eğer etrafa koku bırakmak için idrarını kum kabı dışına yapmayı alışkanlık haline getirmişse bu davranıştan vazgeçmesi gerekmektedir.  Alışkanlık haline gelmiş davranışlardan kurtulmak için hususi davranış terapisi icra eden veteriner hekim hekimlerden bu mevzu hakkında yardım isteyebilirsiniz.

Kedilerde Böbrek Üstü Bezlerinin Fonksiyon Bozuklukları

Böbrek üstü bezlerinde oluşan bir fonksiyon bozukluğu sonucu adam kedilerde salgılanan testesteron şeklinde eşey hormonların gerekenden fazla oranda salgılanması. Böbrek üstü bezi hiperplazileri, ve böbrek üstü bezinde bulunan tümörler bu biçim sorunlara yol açabilir. Veteriner hekim hekiminize yaptıracağınız çeşitli kan ve hormon testler ile kedinizin eşey hormon salgılama problemi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.  Bazı durumlar ilaç ile tedavi edilebilirken bazı durumlarda operasyon lüzumlu olabilir. Kediniz için en uygun tedavi seçeneğini veteriner hekim hekiminiz yapacağı muayene ile belirleyecektir.  Veteriner hekim hekiminizin onayı olmadan kediniz için hiçbir ilacı kullanmamalısınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir