Hareketsiz yatan kediler, bilhassa kedi bakımı mevzusunda deneyimi olmayan kişilerin en oldukça endişelendiği sorunların önderlik yapar. Ev içinde kendilerine konforlu ve rahat bir ortam oluşturulduğunda bazı kedilerin oldukça ender hareket etmeye başladıkları fark edilebilir. Kendilerine ilişik yatakta yada evin herhangi bir bölümünde gün süresince hareketsiz yatan kediler, sahiplerini endişelendirebilirler. Bu sebeple tıpkı insanlarda olduğu şeklinde kedilerin de uzun süre hareketsiz kalması bazı sıhhat problemlerine yol açabilir. Doğası gereği hareket etmek zorunda olan bir canlı olan kedim hareketsiz yatıyor durumu fark edildiğinde en kısa sürede bu davranış kalıbı değiştirilmelidir. Bu mevzuda deneyimli veteriner hekim ve uzmanların kedi sahiplerine yönelik tavsiyelerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kedilerde Hareketsizlik Problemi Nedir?
Kedinin hareket etmemesi problemi, bazı kedi sahiplerinin ciddi şekilde sorun yaşamasına yol açabilir. Kediler doğası gereği hareketli canlılardır. Sadece köpekler şeklinde dışarı çıkıp koşturmak, hoplayıp zıplayıp oyun oynamak şeklinde hareketler pek onlara nazaran değildir. Karışık canlılar olan kediler bir tek onları tetikleyen içgüdülerini takip ederek harekete geçerler. Çoğu zaman avlanma içgüdüsü ile hareket eden kediler bu yüzden oyuncakların yada ev içindeki değişik cisimlerin peşine düşme eğilimi izah edebilir.
Kedilerin yaratılış özellikleri gereği gün içinde fazla hareketsiz olmalarına karşın sıhhatli kalmaları için kafi seviyede enerji atabilirler. Fakat yaşanma, çeşitli hastalıklar ve bilhassa kısırlaştırma durumlarında hareket etmeme isteğinde ciddi bir artış meydana gelebilir. Kısırlaştırılan kedinin hormonlarında düşüş olduğundan ciddi oranda tembelleşir ve hareketsiz bir yaşam sürmeye başlayabilirler. İşte bu süreçte kedinin eski davranış şekline oranla hareket etmemek istemesi ve gün süresince yatması çeşitli sıhhat problemlerine davetiye çıkartabilir.
Hareketsiz Kedilerde Ortaya Çıkabilecek Sıhhat Sorunları
Çoğu zaman Hareketsiz kedinin yaşayacağı sıhhat sorunları kedinin yaşam standardını ciddi anlamda negatif etkisinde bırakır. Hareketsiz durdukça öteki tüm canlılar şeklinde kedilerde de enerji yakımı azalır. Bu yüzden kedinin kilo alması kaçınılmaz olur. Hareketsizlik yüzünden kilo almaya başlamış olan kediler, hem de fazla şişman oldukları için de hareket etme isteğini kaybederler. Bu kısır döngü evde bakımını üstlendiğiniz kediler için son aşama tehlikelidir. Kedim hareketsiz yatıyor durumunda meydana gelen sıhhat problemlerinden bazıları şunlardır:
- Aşırı kilo alımı
- Aşırı kiloluluk
- Kas zayıflıkları
- Kemik ağrıları
- Ruhsal problemler
- İç organ hastalıkları
- Hijyen sorunları
Evcil hayvan bakımında kafi deneyiminiz olmasa bile kedinizin davranışlarını gözlemleyerek onun gün süresince hareketsiz yattığını fark edebilirsiniz. Bu tür durumlarda kedinizin sizinle beraber daha sıhhatli ve uzun yaşam yaşamasını sağlamak için onu hareket etmeye teşvik etmelisiniz. Kedinin hareketsizliğine karşı yapılması gerekenler mevzusunda uzmanların sunmuş olduğu alternatif şekilleri uygulamanız bu problemi çözmenize kafi kaynak olabilir.
Kediyi Hareketlendirmenin Ergonomik Yolları Nedir?
Kediyi hareketlendirme yolları mevzusunda uzmanların tavsiye etmiş olduğu bazı ergonomik yöntemler vardır. Sadece bu süreçte kedi sahibi olarak sabırlı ve sevecen bir yaklaşım benimsemeniz gerekir. Kediniz hareket etmediği için ona fizyolojik olarak müdahalede bulunmak yada konforunu bozmak doğru değildir. Bununla beraber kedi yatağını değişiklik yapmak yada ortadan kaldırmak şeklinde çözümler bulmaya çalışmanız yararlı olmayacaktır. Uzmanların tavsiye etmiş olduğu yöntemlere nazaran kediyi hareketlendirmek için sıhhatli beslenmesine, oyun oynamasına ve harekete teşvik mevzularına dikkat edilmelidir.
Sıhhatli Bir Beslenme Programı Oluşturun
Hareketsiz kediye beslenme programı hazırlarken günlük gereksinim duyan kaloriyi doğru hesaplamak gerekir. Sıhhatli bir beslenme düzeni olduğunda kedinin hareketsizlik problemi da kısmen ortadan kaldırılabilir. Bu sebeple kontrolsüzce mama yiyen kediler, ilk başta kilo almasalar bile vücutlarında gıda ağırlığı oluşur. Ağır ve yoğun beslenen kedilerin sindirim sistemi de yavaşlayacağı için her beslenme sonrası bir köşeye çöküp kalabilirler. Bu yüzden kedilere gün içinde az az mama takviyesi yapmak ve hareketli bir yaşam sürmelerini sağlamak önemlidir. Bu süreçte kediye günlük verilen mamaların kalori takip edeni kesinlikle yapılmalıdır.
Kedinizi Oyun Oynamaya Teşvik Edin
-
Kedinizi Oyun Oynamaya Teşvik Edin
Kediye oyun arkadaşı bulmak hareketsiz kedinizin birazcık olsun hareketlenmesi için ergonomik bir çözümdür. Kediler hareket ettikçe tekrardan hareket etme içgüdüsü kazanırlar. Bu yüzden küçük küçük hareketlenmeye başlamış olan kedinize seveceği bir oyuncak ya da oyun arkadaşı bulmanız yeterlidir. Bu oyun arkadaşı ara sıra bakıcısı ara sıra da evimizdeki öteki evcil hayvanlar olabilir. Kediyi hareketsiz yaşam ve tembellikten kurtarmak için onun avcı içgüdülerine hitap etmeniz gerekir. Bu yüzden ev içinde kısa süreli avlanma oyunları oynasanız bile bunu tertipli hale getirdiğinizde kediniz hareket etmeye eğilimli olmaya başlayacaktır.
Kediyi Harekete Zorlamanın Kolay Yolları Nedir?
Kediyi harekete geçirmenin kolay şekilleri içinde ona oyun arkadaşı bulmak yada zaaflarını kullanmak gelir. Oldukça sevilmiş olduğu bir oyuncak yada ödül maması teşvikleriyle kedinizi sıhhatli şekilde hareket etmeye zorlayabilirsiniz. Bu süreçte kedinin hareket etmesi için kesinlikle fizyolojik bir müdahale yada kızgın tavır takınılmaması gerekir. Mesela kedilerin lazer ışıklarına karşı zaafiyeti olduğu bilindiğinden bu tür yaratıcı çözümlerle kedinizi kısa süreli de olsa hareket etmeye teşvik edebilirsiniz. Kedim hareketsiz yatıyor durumunda obeziteye engel olmak için koşu bandı şeklinde egzersiz ekipmanları da kullanılabilir.
Ek olarak Bakınız: Kedimin Dişleri Kaşınıyor, Ne Yapmalıyım?