1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı

Cennet Papağanı Üretimi

Cennet Papağanı Üretimi
0

Cennet papağanı parlak tüyleri olan güzel kuşlardır. Evde ikişer ikişer tutulurlar, bu da üremelerini kolaylaştırır. Cennet Papağanlarının bakımı kolaydır, ancak ergenlik ve eş seçimi sırasında, bazı kümes hayvanı yetiştiricileri, farkında olmaları gereken belirli zorluklarla karşı karşıya kalırlar (örneğin, Cennet Papağanlarını Evde Nasıl Üretilir? veya Dişi Cennet Papağanı Yavrusu Yumurtadan Kaç Günde Çıkar?).

Cennet Papağanı Üretimi

Cennet Papağanlarına güçlü, yıkılmaz oluşturur. Ancak birbirine uyan iki papağan seçmek her zaman mümkün değildir.

Papağan Durumu

Birlik yetişkinler tarafından oluşturulur. Evde üremeye hazır papağanlar:

  • Fiziksel olarak sağlıklı olmalı (önerilen testleri geçmeniz gerekir);
  • Aktif olan, agresif olmayan, birbirleriyle oynayan;
  • Korkak olmamalı (bir kişi en ufak bir hışırtıya panik halinde kanat çırparak ve çığlık atarak tepki verirse, üreme için hazır değildir);

tüyler düzenli olarak temizlenir (darmadağınık, dağınık görünüm, akıl hastalığı da dahil olmak üzere bir hastalık belirtisidir).

 

Engelli papağanların üremesine izin verilmez. Ayrıca, eşlerden birinin veya her ikisinin de tüy dökmesi sırasında eş olmalarına   izin verilmez. 1 ay sonra birlik kurmak için dişi ve erkekleri birbirlerine kabul etmeye başlarlar.

 

Cennet Papağanı Boyut

Evde üremeden önce kuşlar tartılır ve aşırı kilo veya aşırı zayıflığı tespit etmek için hafifçe elle muayene edilir. Küçük bir yağ tabakası zarar gelmez, ancak papağan obezite nedeniyle zar zor hareket edebiliyorsa, derhal filizlenmiş taze sebze ve meyvelerden oluşan bir diyet uygulanmalıdır. Bu durumda, üreme sorunu olmayacaktır. Sadece yoğun, ancak yağlı olmayan kuşların çiftleşmesine izin verilir.

Yetersiz beslenen bir kuş ile zor beslenir. Zayıf bir dişi yumurta bırakamaz.

Cennet Papağanı Ne Zaman Çifleşir?

1-4 yaşlarında çiftleşen kuşlar. Son rakam üreme sınırıdır. Çok genç (1 yaşına kadar) ayrıca üreme için bir çift oluşturabilir. Ama resmen 8-9 ayda cinsel olgunluğa erişirler.

 

Cennet Papağanı Eş Seçimi

Üreme için bir çift seçerken, bu tür son derece seçicidir. Çiftleşmenin başarılı olması ve kuşların birbirini kabul etmesi için, örneğin bir kafese iki erkek ve bir dişi yerleştirmek gibi onlara bir seçenek vermek gerekir. 1 hafta sonra bir eş ve aile kurulur.

Başka seçenek yoksa kuşlar birbirlerini çok sevmiyorlar ama saldırgan davranmıyorlarsa önce çift olarak bir arada tutulurlar ve belirli bir süre sonra farklı kafeslere oturtularak 2 hafta yalnız bırakılırlar.  Genellikle yalnızlık, Cennet Papağanlarının kişinin seçimiyle uzlaşmasına neden olur. Ancak bu eylemlerden sonra her şey aynı seviyede kalırsa, kuşlardan biri hala değiştirilir.

 

Cennet Papağanı Kardeş ile Çiftleşir Mi?

Akrabalar genellikle hayvanlar aleminde çiftleşmezler. Ancak yetiştiriciler, alışılmadık derecede parlak tüylere sahip yavrular elde etmek için genellikle kardeşleri birbirleriyle çaprazlar. Bu evde yapılmamalıdır. Akrabaları çiftleştirirken yaşayamayan veya hasta bir yavru alma riski maksimum oranlara ulaşır.

Genellikle çeşitli fiziksel kusurları olan cennet papağanı yavruları böyle bir çiftte doğarlar. Böyle bir üreme girişimi genellikle dişinin hayatının kaybetmesine mal olur.

Gerekli koşullar

Erkek ve dişi Cennet Papağanları son derece duygusal kuşlardır. Çiftleşme için bir çift seçiminin hangi kriterlere dayandığını anlamak son derece zordur.

Çiftleşme için doğru zaman

Birçoğunun evde üremekle meşgul olduğu Cennet Papağanları, yaz aylarında veya sonbaharın başlarında bir çift oluşturma eğilimindedir. Yaz aylarında gün ışığı saatleri daha uzun, vitamin açısından daha zengidir.

Cennet Papağanı Çiftleşmesi İçin Sıcaklık ve Nem

Yapay olarak yaratılmış bir durumda, Cennet Papağanları ancak oda sıcaklığı ve hava nemi onlara uygunsa üremeye başlar. Optimum sıcaklık,% 50-60 hava nemi ile + 18-20 santigrat derece aralığında kabul edilir. Oda çok sıcak veya kuru ise evin köşelerine su püskürtmeniz gerekecek, aksi takdirde Cennet Papağanlarının hayatı çok rahat olmayacak ve bu da üreme isteklerini etkileyecektir.

Soğuk mevsimde Cennet Papağanlarının yaşadığı kafes 40-60 watt kapasiteli lambalarla donatabilirsiniz. Çiftleşme ve kuluçka döneminde papağanların bulunduğu oda en az 15 saat aydınlık olmalıdır. Cennet Papağanları uygun olmayan koşullarda çiftleşmezler.

Diyet

Yaz ve sonbaharda Cennet Papağanları sebze, meyve, otlar yerler, bu nedenle Cennet Papağanlarını ne besleyecekleri sorusu ortaya çıkmamalıdır. Kışın papağanlar özel vitamin kompleksleri almalıdır.

Dişinin mümkün olduğunca fazla protein alması önemlidir. Ancak bunlarla sınırlı kalmamalıdır. Evde kuşlar düzenli olarak beslenir:

  • Yulaf, maş fasulyesi
  • Filizlenmiş buğday ve yulaf;
  • Meyveler;
  • Limon suyu (günde 3 damla).

Kalsiyum ve fosfor kaybını yenilemek için, bunlar açısından zengin yiyecekler evde beslenir, örneğin birkaç susam tanesi veya badem dişiye zarar vermez. Vahşi doğada ihtiyacı olan her şeyi kendi başına bulur.

Her gün, kuşun ana menüsü, un haline getirilmiş bir kalsiyum glukonat tableti ile seyreltilir. Kalsiyumun daha iyi emilmesi için bazen normal D vitamini ile seyreltilmesine izin verilir. Su ve yiyecek en az 2-3 saatte bir değiştirilir. Suya vitamin eklenirse, günlük olarak değiştirmelisiniz.

Cennet Papağanı Yuvalık

Kuşlar için bir yuva geniş olmalı ve kafese eklenmeli, çiftleşen bireylerin ek yuvaya ihtiyacı vardır. Kafesin üzerine dişinin yuva yapacağı geniş bir yuva asılır.

Cennet Papağanlarının zamanlarının çoğunu geçirdikleri kafese, yiyecek ve su için kaplar, mineral taşlar ve bir kalamar kemiği yerleştirebilirsiniz.

 

Cennet Papağanı Nasıl Yuva Yapar?

Üreme için hazır olan dişi cennet papağanı, bir kişinin yuva girişine tutturması gereken bir yuva inşa etmek için palmiye yaprakları verilebilir. (bu, evde ona bakmayı çok daha kolaylaştırır). Yapraklar bir kafese yerleştirilmeden önce sıcak su ile muamele edilir. Sirke ile de dezenfekte edilebilir.

Dişiler, net bir seçim yöntemi kullanarak yapı malzemesini dikkatlice seçer. Aynı zamanda, bazı kuşlar kafesin alt kısmı ile kaplanmış kağıt bile kullanırlar.

 

Yuvalama

Yuvalama, kuşun vücudu için çok strestir. Bu zamanda karakteri ve yaşam tarzı, davranışı değişir. Cennet Papağanı yavrularının kuluçkalanması ve bakımı, ondan maksimum güç gerektirir. Erkek de yuvalama sürecine katılır, ancak yuvayı inşa etmenin tüm sorumluluğu dişi cennet papağanına aittir.

 

Cennet Papağanı Davranış Değişiklikleri

Dişi artan aktivite gösterir, biraz gerginleşir, yuva inşa etmek için çok zaman harcar, daha sık mineral taşları kemirir.

Bazı bireyler agresifleşir, kafesi temizlemeye veya suyu, kaselerdeki yiyecekleri değiştirmeye izin vermez. Hemen korumaya geçer ve ellerinize saldırır.

Yuvalama döneminde erkek cennet papağanı, dişi cennet papağanına özen göstererek nazik olur. Sürekli onu beslemeye çalışır. Çiftleşmeye hazır olması özel hareketlerle ifade edilir.

Yuva inşaatının tamamlanmasından hemen sonra gerçekleşen çiftleşme sırasında, çift yüksek sesle çığlık atıyor. Bazen papağanlar kavga eder, ancak sahibi buna dikkat etmemelidir.

Cennet Papağanı Kuluçka dönemi

Kuluçka çiftleşmeden 10 gün sonra başlar (ilk yumurta bırakılır). İlkinden sonraki gün, her gün veya birbiri ardına daha fazla yumurta belirir. Sağlıklı bir kuş yuvaya 4-8 kuş koyar. Cennet papağanı ortalama 48 saatte 1 yumurta bırakır.

Kuluçka 19-26 gün sürer. Anne günde iki kez yumurtayı çevirir, bu da embriyonun kabuk duvarına yapışmasına ve ölmesine izin vermez. Kuluçka sırasında rahatsız edilmez, kafes temizlenir (son yavru ortaya çıktıktan 2 hafta sonra ilk kez yuva çıkarılır) ve besleme mümkün olduğunca sessizdir. 1 hafta sonra tüm yavru gübreleme için kontrol edilir. Döllenmemiş yumurtalar parlar.

 

Cennet Papağanı Yavruları Yumurtadan Çıkışı

Cennet papağanı yavruları, 20 veya 21 gün sonra yuvalıkta yumurtadan çıkmış vaziyette görülebilir. Tüyleri yoktur, kör ve sağırlardır. Yumurtadan çıkışı, yumurtaların ne zaman bırakıldığına bağlıdır.

Cennet Papağanı Yavrusu Bakımı

Yenidoğanların ilk beslenmesi doğumdan 2-3 saat sonra gerçekleşir. Anne onları kursak sıvısı ile besler. Birkaç gün sonra erkek tarafından getirilen yiyeceklerle beslenmeye başlarlar. Ancak bazen bunu yapmaz ve bir kişinin yavruları yuvadan ayrılana kadar (doğumdan 2 ay sonra) evde bağımsız olarak tımar etmesi gerekir.

El besleme mamaları mevcut. Eğer ki anne baba beslemiyorsa o zaman el besleme maması alıp siz besleyebilirsiniz.

Sıvı yiyecekler, iğnesiz bir şırınga ile verilen 40-60 santigrat dereceye kadar ısıtılır. Besleme sırasında yavrular yuvadan çıkarılır ve beslemeye alınır.

Olası zorluklar

Evde üretmek sorunsuz değildir, yumurtalar genellikle embriyo içermez veya kuluçka sırasında yavrular ölür, bu da birçok sahibin yavruların kaderi hakkında çok endişelenmesine ve üreme konusunda birçok araştırma yapmasına neden olur. Yumurtadaki yavruların ölümü şunlara yol açar:

  • Kuluçkayı reddetme, yuvadan uçma;
  • Odanın yetersiz havalandırılması nedeniyle evde hava eksikliği;
  • Dişi vücudunda vitamin eksikliği;
  • Solucanlar ve bitler ile istila.

Yeni doğan yavrular, üremeye hazır olmayan agresif bir erkeğin hatası nedeniyle soğuktan ve açlıktan ölebilir. Bazen kalsiyum eksikliği olan anne civcivlerin tüylerini yolmaya başlar. Ayrıca, yavruların yeterince güçlü olmadığı görülüyorsa, yavruları yuvadan atabilir ve yeni bir kavrama başlatabilir. Bu tür davranışları evde izlemek kolaydır, ancak doğada bebekler ölür. Bunun esaret altında bile olmasını önlemek için yuvalık yüksekte asılmaz, düşen yavrular el besleme yapılabilir.

Yuvalıkta canlı olmayan yumurtalar bulunursa, tavuğu rahatsız etmemek için çıkarılmazlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
kuslarda-stres.jpg

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir