1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı
Trendlerdeki Yazı

Monk Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Monk Papağanı Özellikleri ve Bakımı
0

Monk papağanı bununla birlikte quaker papağanı yada keşiş papağanı olarak ta bilinmektedir. Küçük papağan türlerinden olan monk papağanı sevecen, insanoğlu ile iyi ilişkilere haiz, öğrenmeye istekli ve akıllı papağanlardır. Büyük bir papağan türünün tüm zevkini ve eğlencesini küçük bir türde bulmak isteyenler için en ideal türlerden birisidir. Dünyada oldukça popüler olan evcil hayvanlardan ve papağan türlerinden birisidir. Vatanımızda ise nispeten daha nadir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ırkın bilimsel adı ise Myiopsitta monachus‘tur. Gagadan kuyruk ucuna kadar 25-30 santimetre boyuta ve averaj 110-120 gram ağırlığa haizdir.

Monk Papağanı Kökeni

Güney ABD kıtasının küçük bir kısmına özgü olan monk papağanının naturel yaşam alanı, Bolivya’nın merkezinden ve Brezilya’nın güneyinden Arjantin’in orta bölgelerine kadar uzanır. Bu küçük papağanlar bir çok süre ormanlık alanlarda yaşarlar ve güçlü topluluk bağları kurmaları ile de tanınırlar. Bu kuşun önemli özelliklerinden birisi ise yuva inşa etmiş olduğu malum tek papağan türü olmasıdır. Küçük dal ve odun parçaları ile yaptıkları yuvalarını inşa ederken ciddi zaman harcarlar. Yuvalarında çoğunlukla birden fazla oda vardır. Monk sürüleri, monk toplulukları oluşturmak için bir çok süre yan yana yuvalar inşa eder. Bazı yuva toplulukları ciddi büyüklüklere ulaşabilir.

Monk Papağanı Mizacı

Monk papağanları doğaları gereği kendine oldukca güvenen ve toplumsal kuşlardır. Bu kuşlar oldukça keyifli; küçük palyaçolar gibidirler. Küçük bir kuşun vücudunda büyük kuşların kişiliğine sahiptirler. Yürekli ve cana yakın, oldukca gevezelik icra eden ve görkemli konuşma kabiliyetleriyle tanınırlar. Bu küçük papağanların, büyük papağanlar kadar ilgiye ihtiyacı vardır. Evcil hayvan olarak evlerde bakılan monk papağanları, sahipleri ile oldukca yakın bağ kurma eğilimindedir ve sadık olmaları ile bilinirler. Bir monk papağanı ile bir bağ kurduğunuzda uzun seneler sürecek olan arkadaşlık ve dostluğun adımını atmış olmuş olmuş olursunuz. Sahibi eve ulaştığında onu güzel ötüş ve coşku ile karşılar. Başının ve vücudunun sevilmesinden hoşlanır. Oldukça narin ve çocuklar ile iyi kontakt kuran yapıdadırlar.

Monk Papağanı Konuşur Mu?

Monk papağanları konuşma kabiliyetleri olan papağan türlerinden birisidir. Verilecek olan iyi bir eğitim ile geniş çaplı kelime haznesine ulaşabilirler. Hem de birkaç kelimeyi bir araya getirerek kelime öbeklerini de öğrenebilirler. Sesleri öykünmek etme özelliği de oldukça gelişmiştir. Genel olarak ses seviyesine baktığımızda ise orta seviyede bulunduğunu söyleyebiliriz. Ara sıra yüksek sesli çığlıklar atabilir fakat bu diğeri büyük papağan türlerindeki benzer şekilde yoğun kesinlikle değildir. Gene de apartmanda bakarken, bu mevzuda da eğitimi vermek gerekir. En iyi konuşan papağan türleri hakkında “En İyi Konuşan 5 Papağan Türü” konumuzdan detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Monk Papağanı Dış Görünüşü

Erişkin ve standart bir monk papağanının kafa, kanat ve sırt kısmı yeşil renkte; göğüs bölgesi, boyun altı ve yanak kısımları ise gri renktedir. Bu papağanların görkemli mavi tonlarında uçuş tüyleri ve kuyruklarının alt tarafında daha açık yeşil bir renk tonu vardır. Hem de yeşil olarak bahsettiğimiz kısımları mavi ve sarı renklerde ve bu renklerin tonlarında da olabilmektedir.

Mavi Monk Papağanı

Monk Papağanı Cinsiyet Ayrımı

Bu papağan türü, monomorfik olan bir türdür, özetlemek gerekirse adam ve dişiler dış görünüş olarak birbirlerine benzemektedirler. Bu yüzden papağanın cinsiyetini belirlemenin kati yolu DNA ile cinsiyet tayinidir. Bunun haricinde alanında uzman kişiler ultrason ve cerrahi bazı yöntemler ile cinsiyeti belirleyebilirler.

Monk Papağanı Bakımı

Monk papağanları oldukça etken olan kuşlardır ve bundan dolayı onlara oynamak için kafi alanın sağlanması gerekmektedir. Kafes seçimi yapılırken kafesin bir kenar uzunluğu minimum 50 santimetre boyutunda olmalıdır. Naturel olarak ki daha büyük ve geniş kafesler daha iyi olacaktır. Kafesi açmayı öğrenebileceklerinden kafesin yapısına ve kapılarına dikkat etmek gerekir. Kafeste minimum 2 yemlik ve uygun bir suluk olmalıdır. Bunun yanında banyo yapmayı oldukca sevdiklerinden uygun mevsimlerde kafeslerinde banyo ne olursa olsun olmalıdır. Bunun yanında monk papağanları oyuncakları sevdiğinden kuşların sağlığını tehdit etmeyecek, uygun oyuncaklar kafeslere konulmalıdır.

Monk papağanları oldukça uysal ve sakin yapıda olsalar da, tehdit altında hissettiklerinde saldırganlaşabilirler. Evlerini özetlemek gerekirse kafeslerini de ciddi anlamda sahiplendiklerinden bu bölgeye yabancı birisinin yaklaşmasını ya da başka bir kuşun yaklaşmasını tehdit olarak algılayabilir. Bu yüzden başka bir kuş ile kontakt kurmasını istiyorsanız onların ilk olarak uzaktan birbirlerini bir süre tanımalarına izin vermelisiniz. Aksi takdirde, diğeri kuş davetsiz konuk benzer şekilde görünecektir ve evlerini korumak için savaşacaklardır.

Monk Papağanı Beslenmesi

Naturel yaşam ortamlarında bu kuşlar, meyveler, sebzeler ve kuruyemişler ile beslenirler. Evde bakılan monk papağanları için uygun olarak hazırlanmış olan yüksek kaliteli hazır yemler kullanılabilir. Kuşun ana besinini bu oluşturmalıdır. Bunun haricinde oldukca yaygın vermemek şartıyla çeşitli meyveler, sebzeler ve kuruyemişler verilebilir. Bu kuşlara ayçiçeği tohumu, yer fıstığı ve darı benzer şekilde besin maddeleri oldukca fazla verilirse aşırı şişman olma eğilimindedirler. Avokado, çikolata ve kahve benzer şekilde kuşlar için zehirli olan yiyecekleri asla vermemeniz gerekir. Kulun önünde daima temiz ve taze su bulunmalıdır.

Monk Papağanı Tutarları 2022

Monk papağanlarını bilhassa büyükşehirlerdeki petshoplardan ve bu kuşun üretimini icra eden yetiştiricilerden alabilirsiniz. Yavru monk papağanları 1.800 ile 3.500 TL içinde satılmaktadır. Eğer yetiştiricilerden alırsanız yada daha ilkin bu kuşu besleyip şu anda sahiplendirmek isteyenlerden alırsanız fiyatlar 1.500 ile 2.000 TL içinde değişmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir