1. Anasayfa
  2. Köpekler

Pekinez (Pekingese) Özellikleri ve Bakımı

Pekinez (Pekingese) Özellikleri ve Bakımı
0

Pekines cinsinin kökeni eski Çin Hanedanlığına kadar uzanmaktadır. Haliyle Çin kökenli olan bu cinsin Amerika ve Avrupa kıtasıyla tanışması 1860’lı senelerin başlarına doğru gerçekleşmiştir. Çin hanedanlığı tarafından kutsal hayvan ilan edilmiş olup Spitz kanı taşıdığına inanılan çok özel bir ırktır. Hatta saraylarda ve hanedanlarda beslendiği için halk tarafından da üstün bir cins olarak görülmüştür.

Yüzyıllar boyunca Çin’de Pekin İmparatorluğu tarafından en özel simgelerden bir tanesi olarak gösterilmiştir. Kötü ruhları kovduğuna inanılan bu köpek Pekin Kralı ve Kraliçesi’nin en değerli hazinelerinden birisi olmuştur.

Bu nedenle o zamanlar sınıf ayrımlarının da olması ile Çin halkından daha üstün görülmüştür. O kadar üstündü ki bir Pekines köpeğine selam vermeyen halktan herhangi bir kişiye anında ceza verilirdi. Hatta Pekines cinsine ait bir köpeğin çalınması ölüm cezası ile sonuçlanmaktaydı.

Pekines cinsi köpekler sahibine oldukça bağlı olmalarıyla nam salmışlardır. Sahipleri ile kurmuş olukları sıkı bağ, çoğunlukla olumsuz sonuçlarda sebep olmaktaydı. Çünkü sahiplerini aşırı kıskanan bu köpekler sahiplerinin yanında olan herhangi bir yabancıya karşı oldukça saldırgan ve asabi tavırlar sergileyebilir.

Birde doğası gereği oldukça fazla havlayan bir köpek cinsi olmasından dolayı Pekinesleri bu gibi durumlarda sakinleştirmek biraz zahmet verebilir. Ancak sahiplerine karşı da oldukça itaatkâr ve sadık hayvanlar olduklarını da söylemek gerekir.

Kucakta ve evde bakılmaya alışkın bir cins olan Pekinesler, diğer hayvanlar ile sosyalleşme konusunda biraz sorun yaşayabilirler. Vücut yapılarının aksine oldukça cesur davranışlar sergileyebilirler. Pekineslerin sahip oldukları bu anlamsız cesaret bazı zaman saldırgan davranışlara ve saldırganlığa sebep olabilir.

Bu nedenle ev haricinde diğer hayvan türleri ile sosyalleşmesi pek kolay değildir. Cesur duruşuna karşın, kendisinden büyük hayvanlara çekingen tavırlarla yaklaşır. Fakat diğer köpeklerin dostça yaklaşımlarına bağlı olarak onlarla yakın bir ilişki kurabilir ve sosyalleşebilir.

Pekines Özelliği ve Karakteri

Pekines cinsi köpekler sahiplerine bağlı oldukları kadar diğer hayvanlara karşı oldukça şüpheli yaklaşımları ile bilinmektedir. Pekines cinsinin karakter özelliklerinden bahsettiğimiz üzere bu durum, köpeğin sosyalleşmesi konusunda kimi zaman bazı sorunlar çıkmasına neden olabilir. Bu durum, Pekines ’in karakteri açısından evinizdeki küçük çocuklarınız ile de anlaşması konusunda bazı sorunlar meydana getirebilir.

Sahiplerine kıskançlık oranlarına göre bağlılık gösterdiklerinden dolayı sahiplerinin yanında gördükleri insanlara saldırgan hareketler sergileyebilir. Isırma gibi bir huyu olmasa bile canı çok sıkıldığında ve üzerine çok gelindiğinde diğer hayvanları ve insanları ısırabilir.

Pekines cinsi köpeklerin başka bir karakteristik özelliğinden bahsedecek olursak oda oldukça cesur olmalarıdır. Kendi boylarına bakmadan karşısındaki insanları ve diğer hayvanları cesur hareketleri ve havlamalarıyla korkutmayı başarabilir.

Havlamaya oldukça uygun olan bu cins, sahibinin yanına gelen insanlara havlayarak tepkilerini dile getirir. Pekines cinsinin bu hareketlerinin arkasında sahibini her koşulda koruma içgüdüsü yatmaktadır.

Pekines Tüy Döker mi? Tüy Bakım

Pekines
Pekines

Pekines cinslerinin bakımı görüldüğü kadar kolay değildir. Uzun tüyleri olmasından dolayı sık sık bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle karın ve bacaklarının arasındaki bölge sürekli fırçalanmalı, şampuanla temizlenmeli ve pudralama işlemi yapılmalıdır. Pekines cinsinin bakımı esnasında dikkate alınması gereken bir diğer unsur patilerin alt kısmıdır. Bu bölgede çıkan tüylerin de ayda en az bir kez kesilmesi veya kısaltılması gerekmektedir.

Pekines cinsleri kucak köpeği olduğundan dolayı bakımı ve temizlikleri büyük bir öneme sahiptir. Aksi takdirde köpeğin karın bölgesinde meydana gelebilecek egzama ve benzeri cilt hastalıkları, dikkat edilmediği zaman sahibine bulaşabilir. Bunun yanında oldukça nadir sağlık problemleri yaşayan bir cinstir. Yaz aylarında Pekines cinslerinin rahat etmesi için ona uygun ortamın sağlanması gerekir.

Çünkü burun yapılarının neredeyse yok denecek kadar küçük ve basık olması, yaz aylarında nefes almasını oldukça zorlaştırmaktadır. Soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı olduğu bilinen bu cinsin yaz aylarında kavurucu sıcaklardan korumaya özen gösterilmelidir. Bu durumda yaz aylarında tüylerinin kısaltılması daha uygun olacaktır.

Pekines Çocuklarla ve Çevre İlişkisi

Küçük yapılarından dolayı apartman yaşantısı için oldukça uygun köpekleridir. Gereksiz bir şekilde havlamaması için yavru iken eğitilip sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Ev içerisinde pek hareket etmeyen bir ırktır. Egzersize fazla ihtiyacı olmadığından dolayı bahçesi olmayan bir evde de rahat bir şekilde yaşayabilir. Diğer ev hayvanları ile ikili diyalogları orta seviyededir.

Pekines cinsinin hayvanlarla olan diyaloğunu karşı tarafın ona yaklaşımı belirleyecektir. Çocuklarla pekiyi geçinemediğinden dolayı çocuklu bir aile için bu köpeğin sahiplenilmesi önerilmez.

Pekines Vücut Yapısı ve Rengi

Pekines cinsi boyutları bakımında küçük boy kategorisine girdiğini belirtmek gerekir. Öyle ki hem erkek cinsinde hem de dişilerde yükseklikleri 15 ile 25 cm. arasındadır. Aynı şekilde dişi ve erkeklerde ortak olarak ağırlıkları da 3 ile 6 kilo arasında değişkenlik göstermektedir.

Bu cinsin görünüşü itibari ile sahip olduğu uzun, sık tüyler ve küçük yapısının olması oldukça dikkat çekici görünmesini sağlar. Burun yapısının hiç yok denecek kadar basık durması bu cinse ait olan önemli bir özelliktir. Küçük bir köpek cinsi olmasına karşılık Pekineslerin uzun ve sık tüylerinin altında oldukça kemikli bir beden yapısı vardır. Bunun yanında boyları oldukça kısa ve kalın yapılıdır.

Bu cinsin İmperial isminde değişik renkli bir türü de vardır. İmperial cinsinin en belirgin özelliği tüy yapısının beyaz olmasıdır. Bunun yanında bej, siyah ve krem rengi olan Pekines cinslerine de sık rastlanmaktadır.

Yüz yapısı olarak basık ve yuvarlak bir yapıya sahip olan Pekines cinsinde gözler hafiften dışarı doğru çıkık ve bombelidir. Genellikle koyu renkli gözleri olan bu cinslerin gözleri arasındaki mesafe birbirlerinden oldukça uzun vaziyettedir. Bu sebeple canlı ve sevimli bakışlara sahiptir.

Pekines Ne Kadar Yaşar?

Pekines cinsi köpeklerine uygun yaşam alanını sağlanması ve kaliteli köpek mamaları ile beslenmesi halinde 12 ile 15 yıl arasında hayatını devam ettirebilir. Diğer köpek ırklarında da olduğu gibi Pekines cinsi köpeklerde de bazı kronik ve kalıtsal hastalıklara rastlanabilir. Eğer köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız düzenli beslenmesi ve veteriner kontrollerinin kesinlikle aksatılmaması gerekmektedir. Pekines cinsi köpeğinizin bağışıklık sisteminin güçlü kalması için düzenli aşılarının da ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Aksi halde köpeğiniz hastalıklara her zaman savunmasız bir köpek olacağı için hem sizin hem de köpeğinizin hayat kalitesi oldukça düşecektir. Kronik ve kalıtsal hastalık risklerini en aza indirmek için köpek üretim işini profesyonelce yapan ve alacağınız köpeğin en az üç kuşak soyunu takip edebileceğiniz kişilerden köpek sahiplenmenizi öneririz.

Pekines Sağır mı? Kulak Yapısı Nasıl

Pekines cinsi köpeklerin kulak yapıları kafasının yan tarafından aşağı doğru uzun sarkık vaziyette durmaktadır ve oldukça tüylüdür. Duyma güdüleri orta seviyededir ve sahiplerinin sesleri diğer seslerde iyi ayıt edebilmektedir.

Pekines Çiftleşme

Pekines cinsleri ilk kızan dönemine 9-11 aylık arasında girmektedir. Kızan dönemleri ise 8-10 gün arasında sürmektedir. İlk doğumlarında 1-2 arası yavru dünyaya getirebilir ve sonraki doğumlarında ise bu sayı 3’e kadar çıkabilmektedir. Son olarak yeni doğum yapmış olan bir Pekines’e yemeğini veren kişiden başka kimsenin yaklaşmaması tavsiye edilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir