1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı

Papağan Rahatsızlıkları Nelerdir?

Papağan Rahatsızlıkları Nelerdir?
0

Papağan hastalıkları, evcil papağan sahipleri tarafınca bilinmelidir. Papağan dostlarımızı derinden etkileyen fazlaca çeşitli hastalıklar var. Bu hastalıkların bilincinde olmak ehemmiyet arz ediyor. İşte papağan hastalıkları…

Tüm canlılar benzer biçimde papağanlarda da belli rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar çevresel yada genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Rahatsızlıklar sebebiyle papağanların görünümlerinin yanı sıra davranışlarında da çeşitli değişimler gözlenebilir.

Her hastalığın emareleri fazlaca net olmayabilir. Bu yüzden papağanın vücudundaki ve davranışlarındaki değişikliklere karşı duyarlı olunması hastalığın farkına varılması için fazlaca önemlidir. Tertipli sıhhat kontrolleri de dikkatsizlik edilmemesi ihtiyaç duyulan bir detaydır. Papağan hastalıklarından korunmak, hastalığı erken teşhis ve tedavi etmek için çeşitli hastalıkların sebepleri ile emarelerini bilmek gerekir. Peki, papağan hastalıkları neler? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Papağan Rahatsızlıkları

Papağan Rahatsızlıkları

Papağanlarda görülen hastalıkların ciddiyeti ve yaşamsal çekince oranı değişmiş olur. Sadece her rahatsızlığın ciddiye alınması önemlidir. Her hastalık, papağanların vücutlarını ve davranışlarını etkileyen emareler ile gelir. Bu yüzden her papağan rahatsızlığını önemsemek gerekir. Papağanlarda görülen bazı rahatsızlıklar şu şekildedir:

1. Papağanlarda Psittakoz Hastalığı

Chlamydia psittaci adlı bakterinin niçin olduğu psittakoz hastalığı papağanlarda pek fazlaca emareye niçin olur. Süratli bir halde çoğalarak vücudu işgal eden ve vücudun hücrelerine zarar veren bu bakteriler sebebiyle organlarda mühim hasarlar meydana gelebilir. Bu bakteriler vücudun belli bir kısmını değil, tamamını hedef alır.

Bu hastalıktan dolayı papağanlarda bitkinlik, ateş ve kas ağrıları gözlenir. Ek olarak ishal, ishale bağlı halsizlik ve kilo kaybı yaşanır. Bu hastalık sebebi ile akciğerde iltihaplanmalar da oluşabilir. Bu durum solunum yolu hastalıklarına niçin olur. Göz ve burun akıntısı görülür. Daha ağır ilerleyen vakalarda papağanların kanı, tüyü, derisi dışkısı da bu hastalık tarafınca saldırıya uğrar.

Papağanları psittakoz hastalığından korumak için kafeslerinin temizliği dikkatsizlik edilmemelidir. Bulundukları ortamın havasının temiz olduğundan güvenilir olunmalıdır. Papağan dışkıları ertelenmeden temizlenmelidir.

2. Papağanlarda Polyomavirüs

Papağan hastalıkları içinde bir öteki de budur. Polyomavirüs, papağanlar için ölümcül olan ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Bu hastalığa uygulanan tedavi bunu yavaşlatmak amacıyla yerine getirilir. Bu yüzden bu hastalık ne kadar erken teşhis edilirse sonraki süreç için daha iyi olacaktır.

Bu virüsten etkilenen başlıca organlar böbrek, karaciğer, dalak ve beyin benzer biçimde organlardır. Deri ve tüyler de bu hastalıktan etkilenir. Polyomavirüs ile papağanların karaciğerlerinde genişleme, karın bölgesinde sıvı birikimi, anormal tüy büyümesi ve tümör oluşumu gözlenebilir. Meydana gelen bu belirtilerin her biri papağanlar için ölümcül olabilir. Papağanların ruh halleri de bu hastalıktan negatif etkilenir. Bu yüzden davranışsal değişimler de görülür.

Papağanlarda polyomavirüse karşı yavruluk döneminden itibaren dikkatli olmak gerekir. Lüzumlu aşılar yaptırılarak papağanların sağlıkları korunmalıdır. Polyomavirüsü taşıyan papağanlar fark edildiğinde derhal izole edilmesi ve öteki papağanlardan ayrılması gerekir. Kaliteli papağan yemleri ile hayvanın sağlığı ekstradan desteklenmelidir.

3. Papağanlarda Giardia Hastalığı

Midede yaşayan giardia bakterilerinin niçin olduğu Giardia hastalığının etkilediği organlar mide ve bağırsaktır. Giardia hastalığı sebebiyle papağanların mide ve bağırsak fonksiyonları ciddi seviyede etkilenir. Buna bağlı olarak pek fazlaca negatif durum yaşanır.

Bu rahatsızlığa bağlı şekilde iştahsızlık ve yetersiz beslenme görülür. Bu yüzden kilo kaybı ortaya çıkar. Ek olarak ishal de bu hastalıkta görülen durumlardan biridir. Cilt hastalıkları, kaşıntı ve döküntüler de giardia hastalığına bağlı olarak oluşabilecek olumsuzluklar içinde yer alır. Papağanlarda bir çok hastalık benzer biçimde giardia hastalığına karşı korunmak için de hijyenik yaşam ortamı ve taze besinlerin tüketimi önemlidir.

4. Papağanlarda Pacheco Hastalığı

Papağan hastalıkları listesindedir. Herpes virüsünün niçin olduğu bu hastalık, bazı papağan türlerinde görülen ve fazlaca tehlikeli olan bir hastalıktır. Pacheco hastalığı; Amerikan papağanı, Afrika gri papağanı, Amazon papağanı ve Kakuda papağanı benzer biçimde papağan türlerinde görülür.

Papağanlarda görülen en ölümcül hastalıklardan kabul edilen bu hastalık sebebiyle pek fazlaca ani ölüm vakası yaşanmaktadır. Papağanlarda bu hastalık birkaç yolla bulaşır. Temas, solunum ve gıdalar bu virüsün bulaşma yolları içinde yer alır.

Pacheco hastalığı uzun süre emare göstermeden vücuda yayılması sebebi ile oldukça tehlikelidir. Belirtilerin ortaya çıkmasının haftalarca sürmesi mümkündür. Pacheco hastalığına yakalanan papağanlarda nemli yeşilimsi dışkı gözlenir. İştahsızlık, halsizlik ve bitkinlik durumları yaşanır. Ani ölüme sebep olan bu hastalıkta son süreçlerde papağanlarda depresyon da görülür.

Pacheco hastalığından korunmak için aşı uygulaması fazlaca önemlidir. Tedavisi bulunmayan bir hastalık olduğundan çeşitli koruyucular ile hastalıktan korunmaya çalışmak gerekir. Ek olarak temas ve solunum yöntemiyle bulaşmaması için kafes ve hava temizliğine itina gösterilmelidir.

5. Papağanlarda Tüy ve Gaga Hastalığı

Papağan hastalıkları sıralamasında tüy ve gaga hastalığı da var. Psittacine sirkoviral hastalığı olarak da malum gaga ve tüy hastalığı, fazlaca bulaşıcı olan ve papağanlarda fazlaca yaygın görülen bir hastalıktır. Papağanların vücudunda başlıca etkilediği bölgeler ise tüyler, gaga ve tırnaklardır.

Bu hastalık sebebiyle ciltte kızarma, yara ve tahriş durumları yaşanır. Tırnaklar sağlığını ve dayanıklılığını kaybeder. Bu yüzden kolayca kırılırlar. Ek olarak şekilsiz bir halde yetiştikleri gözlenir. Tırnaklarda olduğu benzer biçimde gagada da sıhhat ve dayanıklılık sorunları yaşanır.

Tüy ve gaga rahatsızlığına yakalanan papağanların gagaları daha kırılgan olur. Bu yüzden gagaları büyük zarar görebilir. Papağanların tüyleri daha sağlıksız görünmeye adım atar. Orijinal renginden değişik olarak pigment kaybı sebebiyle renk solmaları yaşadıkları gözlenir. Ek olarak ciltteki ve tüylerdeki sorunların birleşmesi ile tüy köklerinde kanamalar oluşur. Bağışıklık sistemini de etkileyen bu hastalığı ciddiye almak gerekir.

Papağanları tüy ve gaga hastalığından korumak için papağan kafesi temizliğine itina gösterilmelidir. Bulundukları ortamdaki hava temiz olmalıdır. Sadece fazlaca soğuk bir ortamda olmamalarına dikkat edilmelidir. Vitamin ve mineral benzer biçimde takviyelerle de papağanların sağlıkları desteklenmelidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir