Kedilerin Tüy Dökmesi Nedenleri ve Çözüm Yolları

Kedilerin-Tuy-Dokmesi-Nedenleri-ve-Cozum-Yollari.jpg

Kedilerin tüy dökmesini engellemek için birden fazla seçenek mevcuttur. Kedilerde tüy dökmesi insanoğlu için rahatsız edici ya da tedirgin edici olsa da bu bir çok vakit düzgüsel bir durumdur.

Kedilerin tüy dökmelerini engellemek için şunlar yapılmalı;

  • Kedinizin tüylerini sık sık tarayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan nokta kedilerin cildini tahriş etmeyen ve onlara hususi üretilen kedi taraklarıyla tüylerinin taranmasıdır.
  • Kediler genel olarak tüy döken hayvanlar olsalar da anormal derecede tüy döken kedilerin sıhhat sorunları olur. Bu yüzden gereğinden fazla tüy döken kedilerin bir veteriner hekim kontrolünden geçmeleri ve rutin kontrollerinin aksatılmaması gerekir.
  • Kedinizin beslenmesine dikkat etmelisiniz. Beslenme bozuklukları ve yetersiz sıvı alımı kedilerde aşırı tüy dökülmesine niçin olur.
  • Kedinizin aşılarını tertipli olarak yaptırın.

Kedilerin dikkatsizlik edilen bakımları tüylerinin gereğinden fazla dökülmesine niçin olur. Bu mesele çözülene kadar evcil kedinizin tüylerini kıyafetlerinizden temizlemek için tüy toplama rulosu, evinizden temizlemek için elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz.

Kediler Niçin Tüy Döker?

Kedilerin tüy dökme sebepleri şu şekilde;

  • Her kedi eşit oranda tüy dökmez. Tekir sokak kedileri orta ölçekte tüy dökerken cins ve uzun tüylere haiz kediler oldukca daha çok tüy dökerler.
  • Kediler sıhhat problemlerine bağlı olarak tüy dökebilirler. Kedilerdeki çeşitli hastalıklar tüy dökmelerine niçin olur.
  • Kediler aşılarının geciktirilmesi ya da yaptırılmaması dolayısıyla tüy dökebilirler.
  • Kedilerde mevsim değişikliğine bağlı olarak tüy dökme sıklığı artar. Yazları tüy dökülmesinde artış görülür.
  • Kedilerde de insanlarda olduğu şeklinde hormonal değişimler vücutlarındaki tüylere tesir eder. Hormon dengesizliği olan kedilerde tüy dökülmesi yaygındır.
  • Yeteri kadar beslenemeyen kedilerde tüy dökülmesi sık görülür. Ucuz ve kalitesiz mamalarla beslenen evcil hayvanlarda ve çöpten beslenen sokak kedilerinde anormal boyutta tüy dökülmesiyle sık karşılaşılır.

Kedilerin Tüyleri Niçin Kabarır?

Kedilerin tüylerinin kabarması bir çok vakit zararsız ve düzgüsel bir durumdur. Kediler genel olarak kendilerini iyi korumak için çaba sarfeden, parlak zeka ve kuvvetli hayvanlardır. Bir tehdit hissettiklerinde kendilerini korumak için çaba sarfetmek ve korumak için biçim değiştirebilirler. Sizi bir tehdit olarak algılarlarsa size tıslayıp tüylerini kabartarak uzaklaşmanızı istediğini belli edebilir.

Bazı cins kedilerde tüylerin kabarması sık görülür ve bu kedilerin tüy dökmesi de olası. Burada dikkat çekici nokta bu kedilerin tüylerinin yapısı gereği kabarık olmasıdır. Kedilerin tüylerini kabartmalarındaki en yaygın niçin müdafa mekanizmasıdır. Kediler bir köpek ya da başka bir kedi ile karşılaştıklarında tehdit sezerlerse sırtlarını yukarı kaldırıp tüylerini kabartarak kuyruklarını sallarlar. Kediler korktukları zamanlarda da tüylerini kabartırlar. Bu daima onların iradesinde gelişen bir durum değildir. İçgüdüsel davranışları ve müdafa mekanizmaları dolayısıyla yaptıkları tipik bir hamledir.

Kedilerin Tüylerinin Rengi Niçin Solar?

Kedilerin tüylerinin renginde solma ara sıra çeşitli faktörlere balı olarak gelişen bir durumdur. Kedi tüylerinin rengi genetiktir ve sonradan değişmez. Tüylerin renginde solma bir istisnadır ve her kedide görülmeyebilir. Tüylerin renginde solma gözle görülür bir renk değişimine niçin olur.

Kedilerin tüylerindeki solmanın sebepleri şu şekilde;

  • Yetersiz ve yanlış beslenme dolayısıyla kedilerin tüylerinin renginde solma görülüyor.
  • Fazla güneş ışığına maruz kalma sonucunda kedilerin tüylerinin renginde solma görülür.
  • Bağırsak, böbrek, karaciğer ve cilt hastalıkları tüylerin renginde solmaya niçin olur.
  • Diyabet şeklinde endokrin hastalıkları tüylerin renginde solmaya sebep olur.
  • Kedilerde yaşlılık dolayısıyla tüylerin renginde solma görülür.

Bazı kedi cinslerinin tüylerinin rengi derilerindeki sıcaklığa göre değişiklik gösterir. Fakat bu her kedi için geçerli değildir. Kedilerde tüy renginde solma görülmesi tüylerin renginin tamamen değişmesi anlamına gelmez. Bu solma yer yer de görülür.

Kedilerin Tüyleri İnsanlara Zararı olan mı?

Kedi tüyünün insan sağlığına ziyanı olsa da bu her kedi için geçerli değildir. Kedi tüyünde direkt virüs yada bakteri bulunmaz. Fakat çöpten beslenen sokak kedilerinin tüylerinde mikrop bulunma ihtimali vardır. Bu yüzden dışarı oldukca çıkarmadığınız ve tertipli bakımlarıyla aşılarını yaptırdığınız evcil kedinizin tüyleri sizi hasta etmez.

Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan nokta bağışıklığı zayıf insanların hayvan tüylerine alerjisi olmasıdır. Eğer hayvan tüylerine alerjisi olan biriyseniz ve bundan haberiniz yoksa kedi beslemeden ilkin güvenli olmak için lüzumlu alerji testlerini yaptırmalı ve dikkatli olmasınız. Kimi zaman evde birden fazla kedi beslenir. Bu da daha oldukca tüy anlamına gelir. Kedi sayısı çoğaldıkça tüylerden rahatsız olma oranınız da çoğalır.

Tüyleri Dökülen Kedi Tıraş Edilir mi?

Tüyü dökülen kedinin tıraş edilmesi pek önerilmez. Kediler tüylerine alışkındır ve onlar olmadan kendilerini rahatsız hissedebilirler. Buna bağlı olarak depresyon söz mevzusu olur. Kedilerin depresyona girmelerinde ve mutsuz olmalarındaki başlıca sebep tüylerinin kesilmesidir. Bu yüzden kediniz oldukca tüy döküyorsa tüylerini kesmek yerine değişik alternatifler düşünebilirsiniz.

Kedilerin tüy dökmesi olağan bir durum olsa da anormal boyutta tüy dökmelerinin değişik ve ciddi sebepleri olur. Kimi zaman asla emare vermeden ilerleyen bir hastalık kedinizi yavaş yavaş ölüme götürürken tüylerinin oldukca dökülmesine sebep olur. Bu yüzden kedi beslemenin büyük mesuliyet gerektirdiğini ve zahmetli bulunduğunu unutmamalısınız. Kedilerin aşılarının ve bakımlarının dikkatsizlik edilmesi onları mutsuz ve hasta eder. Kedi besleyenlerin tüy mevzusundaki rahatsızlığı kedilerinin bakımlarını dikkatsizlik etmeleriyle direkt bağlantılı olsa da bu olasılık bir çok vakit unutulur. Kediniz gereğinden fazla tüy döküyorsa en kısa sürede onu bir veterinere götürüp lüzumlu kontrollerinin yapılmasını sağlamalısınız.

Ek olarak Bakınız: Kedilerde Ateş Yüksekliği Iyi mi Anlaşılır?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık