Kedilerde Hamilelik Süreci Nasıldır?

Kedilerde-Hamilelik-Sureci-Nasildir.jpg

Kedilerin hamile bulunduğunu idrak etmek için ön emareleri dikkatle incelemek gerekir. Kediler hamilelik esnasında agresif olur ve daha çok uyumak ister. Kedilerde hamilelik süreci zor olarak bilinse de lüzumlu tedbirlerin alınması ve itina gösterilmesi durumunda kolay hale getirilir.

Hamile bir kedinin karnının belirginleşmesi 5.haftadan itibaren gerçekleşir. Hareketlerde yavaşlama, çoğunlukla istirahat halinde olma, saldırgan tavırlar sergileme ve beslenme ihtiyacında artış benzer biçimde emareler hamile kedilerde görülen tipik belirtilerdir.

Kedilerin hamileliğinde görülen öteki emareler şunlardır;

  • Hamile olan kedinin kızgınlık periyodu biter.
  • Kedinin memelerinde şişlik ve kızarıklık.

Hamile olduğundan kuşku edilen kedinin elle muayene edilmesi mühimdir. Vücudunun incelenmesi, memelerinde ve karın bölgesinde şişlik olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Kedilerin Hamile Olduğu Anlaşılınca Ne Yapılmalı?

Kedinin hamile olduğu anlaşılınca yapılması gerekenler şunlardır;

  • Kedilerde hamilelik süreci averaj 2 ay kadardır. Bu süreçte yapılması ihtiyaç duyulan en mühim şey veteriner hekim kontrollerini aksatmamaktır. Hamile kediyi veterinere götürmek için doğumun yaklaşmasını beklemeye gerek kalmamıştır. Hamilelik süresince birkaç kez veterinere götürmek ihtimaller içinde sorunların yaşanmasını engelleyecektir.
  • Kediyi rahat ettirmeniz ve ona iyi bakmanız şarttır. Bu zamanda koruma içgüdüsüyle daha saldırgan hale gelen kediler korkutulmamalı ve kovulmamalıdır. Onu rahatsız etmeden yavaşça okşamak ve ona rahat bir yer hazırlamak gerekir.
  • Hamile kedinin beslenmesi oldukça önemlidir. Düşük kaliteli kedi mamaları, bozuk ve zamanı geçmiş besinler yedirilmemelidir. Kedilerin hamilelik döneminde açlık hissi artacağından belirli aralıklara mama ve su ihtiyacını gidermek gerekir.
  • Hamile kediler doğum yaklaştıkça yürümekte zorlanabilirler. Bu da hela gereksinimlerini karşılamalarına engel olur. Hamile kediye bu süreçte hela ihtiyacını karşılaması için yardım edebilirsiniz. Onu kucaklayarak eğitimi var ise wcye, yoksa kuma bırakmanız işini kolaylaştıracaktır.
  • Kediniz hamileyse onu alışık olmadığı kalabalık ortamlara sokmayın. Kediler agresif oldukları bu zamanda kalabalıktan bilhassa çekinebilirler.
  • Kedinizin hamileliği kış ayına denk geldiyse dışarı çıkmasını ve üşümesini engelleyin. Dışarıya çıkması durumunda yavaş hareket etmiş olduğu için otomobil çarpması benzer biçimde ölümcül sorunlarla karşı karşıya gelme ihtimali de unutulmamalıdır.

Kediler Düşük Yapar mı?

Kedilerde düşük riski olsa da her hamile kedi için bu riskin olduğu söylenemez. Sokak kedileri de dahil negatif koşullara karşın sıhhatli doğum gerçekleştiren kedi sayısı bir fazlaca fazladır. Evcil kedisi olanları ve hamilelik sürecini yaşayanları tedirgin eden düşük riski, lüzumlu tedbirler alınarak en aza indirilir.

Düşük riski yaşlı ve hasta kedilerde çoğalır. Sıhhatli kedilerin sıhhatli doğum gerçekleştirme ihtimali daha fazladır. Kedilerde hamilelik süreci geç yada erken doğumlar da görülür. Kedi hastaysa ya da doğumu kaldıramayacak kadar yaşlıysa hamilelik, hem annenin hem de yavruların sağlığını tehdit eder. Kedilerin düşük yapması durumunda ölü yavru rahmin dışına atılır. Düşük bu şekilde gerçekleşirse kediyi besleyen tarafınca kolayca fark edilir. Ölen yavrunun rahimde emilmesi tehlikeli bir tablodur ve bu durum derhal fark edilmez. Bu durumda iki seçenek vardır; ya ölen yavru rahimde emildikten sonrasında kaybolur ya da rahimde kalmış olarak anne kediyi hasta eder. Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen bu tabloda ölen yavru rahimde kaybolmaz ve kalırsa, anne kedi için ölümcül bir enfeksiyona niçin olur. Bu yüzden hamile kedinin tertipli veteriner hekim kontrollerinin yapılması oldukça önemlidir.

Kedilerin Doğumu Esnasında Ne Yapılmalıdır?

Kedilerin doğumu esnasında yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Evcil kedinizin doğumu yaklaştıysa ilk yapmanız ihtiyaç duyulan ona yavrularıyla bir arada kalabileceği rahat bir yer hazırlamaktır. Yakından izlediğiniz hamile bir sokak kedisi için de oldukça göz önünde olmayan, yavrularıyla rahatça kalabileceği bir yuva hazırlayabilirsiniz.
  • Kedilerde köpeklerde olduğu benzer biçimde doğum esnasında kasılmalar görülmez. Kedi kaçmaya çalışıp kendini anormal derecede yalar. Bu durum doğum sancısının başladığına işarettir. Onu soruşturma çalışıp korkutmamalısınız. Ona rahat edeceği bir yer hazırladıysanız buraya girip miyavlamaya ve çevresindeki objeleri tırmalamaya adım atar.
  • Kedilerin doğumu aniden gerçekleşip aniden bitmez. 10 dakika arayla birden fazla yavru doğurabilirler. Gerekmedikçe doğuma müdahale etmemelisiniz. Yavruların doğup doğmadığını 10 dakika arayla denetim edebilirsiniz. Eğer yanlış giden bir şeyler var ise derhal bir veteriner hekim yardımı almak gerekir.

Kedilerin Doğumundan Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne kedi doğumundan sonrasında dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan birçok husus vardır. Bunlar hem annenin hem de yavruların sağlığı için önemlidir. Yavruların doğar doğmaz anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne kedinin varlığı, tüm yavruları emzirmesi ve sık sık yalaması her şeyin yolunda bulunduğunu gösterir. Fakat anne kedi yapması gerekenleri yapmıyorsa süt ile beslenmesi ihtiyaç duyulan yavrulara süt vermelisiniz. Yavrular sütü kendileri içemeyeceklerinden onlara şırınga ile süt verebilirsiniz.

Yavrular oldukça küçük ve şirin olduklarından insanoğlu onları ellerine alıp sevmek isterler. Fakat bu yanlıştır. Yavru kedilere fazla dokunulması durumunda anne kedi onları koklayınca onlardan uzaklaşır. Yavruların kokularının değişmemesi ve gerekmedikçe annelerinden ayrılmamaları oldukça önemlidir. Onların yerlerini değiştirmemeli, onları öteki hayvanlardan korumalı ve sık sık denetim etmelisiniz.

Kediler Ne Kadar Sürede Yavrularını Bırakırlar?

Kedilerin yavrularını bırakma süresi ortalama 2 ayı bulur. Kedi ve köpeklerin sütten kesilir kesilmez anneden ayrılmaları doğru değiş. Yavrular 2 aylıkken de annelerine gereksinim duyarlar. Yavru kediler doğuştan avcılık kabiliyetine haiz olsalar da kısa sürede kendi karınlarını doyurabilecek seviyeye ulaşamazlar. Belli bir zamana kadar anneleri onların yanından ayrılmayacaktır.

Kedilerde hamilelik sonrası da saldırganlık ve değişik ruh hali görülür. Bu tamamen yavrularını ve kendini korumak için geliştirdiği müdafa mekanizmasıdır. Bu yüzden anne kedi yavrularını özgür bırakana kadar onları annesinden ayırmamanız gerekir. Ek olarak devamlı yavrularının yanında olan anneye fazla dokunmak ve yaklaşmak da onu rahatsız edecektir. Doğumdan kısa süre sonrasında anne kedinin ölmesi durumunda yavrular himaye altına alınır.

Ek olarak Bakınız: Kedilerin Mırlaması Ne Anlama Gelir?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık