Birman Nasıl Bir Kedidir? Birman özellikleri

Birman-Kedisi.jpg

Sevimliliği, cana yakınlıkları, uysallığı, sahibine bağlılığı ile bir ev kedisi olan Birman kedilerinin ana vatanları Burma’dır. İlk kere eski bir Budist tapınağında bulunmuş olduğu için Birmanya’da mukaddes sayılmıştır. İngiliz ve Fransız subayları tarafınca Burma’dan Avrupa’ya getirildikleri düşünülür. Daha oldukca Avrupa ve Şimal ABD’da ev kedisi olarak yaygın olan Birman Türkiye’de pek yaygın değildir.

Birman kedisi, mabet kedisi olarak malum ve kökeni Birmanya olan fakat Fransa’ya götürüldükten sonrasında oldukça popüler olan bir kedi cinsidir. Eşi olmayan bakışları ve Siyam kedisine benzeyen yüz ifadesiyle herkesi kendine fanatik bırakan uysal bir kedidir. Birman kedisinin kökeni tam olarak bilinmese de bazı kaynaklar siyam kedisi ve Ankara kedisi ile bir bağının bulunduğunu belirtmektedir. Rivayetlere gore Kraliçe Burma’nın mukaddes kedisi olarak da malum birman kedisini daha yakından tanımak isterseniz işte birman kedisi özellikleri, karakteri ve bakımı ile ilgili detaylar…

Birman Kedisi Özellikleri

Birman Kedisi

 

Fizyolojik Özellikleri

Görünüş olarak siyam kedisine benzeyen birmanlar , uzun ve yumuşak tüylere haizdir. Temel rengi beyaz yada krem rengi olup bu renklerin üstünde çikolata, leylak, mavi, tekir şeklinde noktalar bulunmaktadır. Birman yavrusu doğduğu süre beyaz renktedir ve nokta renkleri 1 haftadan sonrasında belli olmaya adım atar. Bu noktalar yüz, kulak, kuyruk ve bacaklarında görülmektedir. Temel renginin haricinde 20 değişik renkte de olabilir. Bunlar en oldukca kahverengi, leylak (sütlü çikolata) ve mavi (gri) renktedir.

Safir mavisi gözleri ve kulakları yuvarlaktır. Orta boy kedi ırkları içinde yer edinen birmanların kuyrukları da orta uzunlukta ve uzun tüylüdür.

Vücut ağırlığı olarak dişiler 3-5 kilo, erkekler 4-6 kilo içinde değişmektedir. Averaj yaşam süreleri 12-15 yıl arasındadır.

Birman kedileri görünümleri ile öteki kedilerinden oldukca farklıdırlar. Mavi gözleri, bembeyaz patileri, boynunu süsleyen yaka süsü veren uzun tüyleri ve vücudunu kapsayan ipeksi orta uzunluktaki tüyleri ile oldukça sempatik bir görünüme sahiptirler. Yüzünde, kulakların iç kısmında, kuyruğunda ve bacaklarının ön kısmında daha koyu renkli tüyler bulunur. Bu tüylerin 4 ana rengi vardır. Bunlar mühür noktalı, mavi noktalı, açık mor noktalı, çikolata rengi noktalıdır. Birman yavruları ilk doğduklarında bembeyazdırlar. Sonrasında renklenirler.

Dolgun yanakları, yuvarlak burnu, kuvvetli çene yapısı, genişçe uçlara doğru kıvrılan kulakları ile geniş ve yuvarlakça bir kafa yapısı vardır. Bedeni ise uzundur, kuvvetli bir kemik yapısı ve gelişmiş sıkı kasları vardır. Orta uzunlukta ve kalınca bacaklara haizdir. Patileri yuvarlak ve beyaz tüylerle kaplıdır. Orta uzunlukta olan kuyruğu sürekli dik durur. Ağırlıkları averaj 4,5 ile 8 kilo arasındadır.

Karakteri

Aslına bakarsak birmanların bir tek dış görünüşü değil hem de konuşmayı oldukca sevmeleri de siyam kedileri ile benzerlik göstermektedir. Bu sempatik dostumuzun ses tonu siyam kedisine oranla daha yumuşaktır. En uysal kedi cinsleri içinde yer edinen birmanlar tam bir kucak delisidir. İlgi odağı olmayı seven, sahibini devamlı takip eden, keşfetmeyi seven, neşeli ve meraklı kedilerdir.

Oldukça şefkatli olan birmanlar çocuklarla ve köpeklerle iyi anlaşır. Ne kadar uysal olsalar da öteki kedilerle mesele yaşayabilirler. Bilhassa çocuklarla oldukca iyi anlaşıyor olmaları birmanları muhteşem bir aile kedisi yapmaktadır.

Sessiz, nazik, iyi huylu, duygusal ve dengeli bir karakterleri vardır. Ne aşırı derecede hareketli, ne de oldukca durgundurlar. Enerjikdirler. Oyun oynanmayı oldukca severler. Kapalı ve ufak alanlarda yalnız kalmayı sevmezler ve bunu bir halde belli ederler. Evde geniş ve ferah ortamlar Birman için daha uygundur. Çocuklarla oldukca iyi anlaşır. Öteki evcil kediler ve köpeklerle de arası iyidir. Sahibine bağlıdır ve onlara karşı oldukça naziktir. Kucakta bulunmak oldukca hoşuna gider. Güzel gözleri ve şirin sima ifadesiyle, çocuklu evler için sevinç deposu olan bir ev kedisidir.

Bakımı

Tüylerinin bakımı epey zahmetlidir. Haftada birkaç kez taranmalı ve fırçalanmalıdır. Tüy dökme zamanlarında her gün fırçalamak gerekir. Sıhhatli beslenmeleri için günde iki kez kuru mamalarla beslenmeleri yeterlidir.

Birmanlar, tüyleri uzun olduğundan haftada minimum iki kez uygun bir fırça ile taranmalıdır. Bilhassa ilkbahar aylarında daha çok tüy döktüğü için bu dönemlerde tüy bakımına daha çok itina göstermek gerekir.

Birmanlar oldukca enerjik olmadıkları için kilo almaya eğilimli bir ırktır. Bu yüzden beslenmesine dikkat edilmeli, yaşına, sağlığına ve kilosuna uygun mamalar tercih edilmelidir.

Öteki tüm kedi cinslerinde olduğu şeklinde tırnak bakımına itina gösterilmeli ve tırnakları iki haftada bir kesilmelidir. Göz ve kulakları tertipli olarak denetim edilmeli ve lüzumlu durumlarda nemli bezle silinmelidir.

Birmanlar genel olarak sıhhatli kedilerdir. Fakat öteki kedi cinslerinde olduğu şeklinde kalıtsal olarak yatkın oldukları hastalıklar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hipertrofik kardiyomiyopati
  • Mide hastalıkları
  • Titreme
  • Kalıtsal hipotrikoz
  • Gözlerde tüy oluşumu
  • Sponjiyöz soysuzlaşma
  • Aşırı kiloluluk olarak sayılabilir.

Bu sempatik dostlarımıza tertipli bir veteriner hekim kontrolü ile sıhhatli ve mutlu bir yaşam sunabilirsiniz.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık