Kedilerde Duvar Yalama Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde-Duvar-Yalama-Nedenleri-Nelerdir.jpg

Kedilerin duvar yalama sebebi birçok durumdan oluşur. Kediler duvar yalamaya birçok sebepten dolayı adım atar. Duvarda yer edinen herhangi bir sıvı madde benzer biçimde bir durum olması halinde kediniz o unsurun tadına bakmak için duvarı yalar. Duvarda yer edinen bazı maddeler var ise o madde kedinizin ilgisini çeker ve tadına bakmak ister. Kediler meraklı özelliğe haizdir. Keşfetmeyi oldukça severler. Duvarda yer edinen maddeler var ise kediler duvarı yalamaya adım atar. Duvardaki desenler de kedilerde duvar yalama davranışına niçin olur.

Duvar kâğıdı, parlatıcı benzer biçimde unsurlar kedinin dikkatini çeken öğelerdir. Kediler meraklı bir yapıya haiz oldukları için dikkatini çeken unsurları yalamaya adım atar. Duvarı yalamasının bir sebebi ise duvar kâğıdı ve parlatıcı benzer biçimde öğelerin duvarda yer almasıdır. Rutubet de kedinin duvar yalamasına sebep olan bir öteki etkendir. Kediler susadığı süre duvar nemliyse yalamaya adım atar. Susuzluk hislerini ortadan kaldırmak isterler. Nemli bir duvar var ise kediler susuzluk ihtiyacı sebebiyle o duvarı yalamaya adım atar. Bu doğrultuda kedinizin tertipli olarak su tüketmesi gereklidir.

Pika Hastalığı Kedinin Duvar Yalamasına Niçin Olur mu?

Kedilerde Pika hastalığı kedinin duvar yalamasıyla ilişkilidir. Pika hastalığı ile kediler devamlı olarak bir şeyi yalamaya ve yemeye adım atar. Pika hastalığı kedilerin yastık, perde, giyim ve duvar benzer biçimde unsurları yemeye ve yalamaya çalışmasıdır. Bu hastalığa haiz olan kediler de duvarı yalama benzer biçimde emareler gösterir. Pika hastalığı daha oldukça Siyam, Birman, Tonkinese benzer biçimde kedi ırkı çeşitlerinde görülür. En oldukça Siyam kedilerinde bu hastalık rastlanır. Bu ırk haricinde yer edinen kedilerde pika hastalığına yakalanır. Pika hastalığı kedinin duvar yalamasına sebep olur. Bu hastalık sebebiyle kediler duvar haricinde perde benzer biçimde eşyaları da yalamaya çalışır. Kediler bu davranışı bu hastalık sebebiyle sergiler. Hastalığın tedavi edilmesi halinde kedilerde duvar yalama alışkanlığı azalacaktır. Sadece kedide pika hastalığının yer alması ve tedavi edilmemesi halinde kedilerde duvar yalama alışkanlığı devam edecektir. Bu hastalığın engellenmesi halinde kedilerde duvar yalama alışkanlığı yok olur

Kedilerin Duvar Yalamasına Hastalıklar Tesir Eder mi?

Kedilerin duvar yalamasında hastalıklar tesir eder. Kediler yaşamış olduğu rahatsızlıklardan dolayı da duvar yalama eylemine girişir. Yaşanılan hastalık sebebiyle kediler duvar yalama emaresini gösterir. Duvar yalama emaresi olan hastalıklar:

  • Endokrin problemleri
  • Metabolizma bölgesinde yaşanılan problemler
  • Sindirim sisteminde hastalık olması
  • Helmintik istil problemi
  • Hipokalsemi eksikliği olması
  • Karaciğer sisteminde problemler olması
  • Pika hastalığı
  • Stres, anksiyete benzer biçimde ruhsal rahatsızlıklar
  • Demir eksikliği
  • Mineral eksikliği

Bu benzer biçimde hastalıklar kedinin duvar yalamasına sebep olur. Kedide karaciğer, demir, pika ve metabolizma benzer biçimde rahatsızlıklar olması halinde kedilerde duvar yalama emaresi yaşanır. Ruhsal rahatsızlıklarda kedinin duvar yalamasına büyük seviyede etken olur. Duvar yalama bir hastalık emaresi olur. Kediler hastalıkları sebebiyle de duvar yalar. Stres, üzüntü ve can sıkıntısı benzer biçimde durumları yaşayan kedilerde duvar yalama problemi yaşanır. Daha evvelde duvar yalama benzer biçimde davranışı olmayan kediler de tekrardan başlamış olan bir davranışsa hastalık emaresidir. Kedide yer edinen hastalığın tespit edilmesi halinde duvar yalama davranışı ortadan kaldırılır.

Kediler Duvarı Yaladıktan Sonrasında Niçin Kusar?

Kedilerin duvar yaladıktan sonrasında kusması halinde anında veterinere götürmelisiniz. Kediler duvarı birçok nedenden dolayı yalar. Duvarı yalaması halinde sindirim sistemine zarar gelir. Kediler duvarı yaladığı süre birçok bakteriyi de kapmış olur. Hijyen açısından fena bir durum olduğundan kedinizin midesine zarar gelir. Kediniz duvarı yaladığı süre kusma ve ishal benzer biçimde emareler ortaya çıkar. Bu kusma ve ishal 12 saat içinde azalmaz ise acilen veterinere gitmelisiniz. Veteriner hekim doktor kedinize lüzumlu müdahaleyi yaparak kedinizin daha iyi olmasını elde edecektir. Kedilerde duvarı yalama durumu oldukça riskli bir durumdur. Duvarı yalamasıyla beraber birçok hastalığa da yakalanma ihtimali vardır. Hastalıklardan korunması için duvarı yalama benzer biçimde eylemlerden uzaklaşması gereklidir.

Kedilerde Duvar Yalamanın Tedavisi Nedir?

Kedilerde duvar yalamanın tedavisi vardır. Bu tedavi kedinin haiz olduğu hastalıklardan oluşur. Kediler hastalık sebebiyle duvar yalama benzer biçimde eylemleri gerçekleştirilir. Hastalık sebebiyle olan duvar yalama davranışı lüzumlu tedavi ile ortadan kaldırılır. Kedilerde duvar yalama probleminin tedavisini almak için ilk olarak veterinere başvurmalısınız. Tedavi olarak ilk olarak duvar yalamaya tesir eden hastalıkların olup olmadığına bakılır. Herhangi bir hastalık teşhisi konulması halinde kediye uygun bir tedavi yöntemi izleniyor.

Kedinin Duvarı Yalamasını Önleme

Kedinin duvarı yalamasını engellemek için kedi sahibi kişilerin yapması ihtiyaç duyulan durumlar vardır. Kedi sahibi olan bireyler kedilerinin duvar yalamasını engellemek için ilk olarak kedinin niçin duvarı yaladığını öğrenmesi gereklidir. Kediler bir çok sebepten dolayı duvar yalama benzer biçimde eylemleri gösterir. Eğer kediniz duvarda yer edinen duvar kâğıdı, parlatıcı benzer biçimde durumdan dolayı yalıyorsa kedinizin sevmediği tatları duvara sürebilirsiniz. Kedinizin hoşlanmadığı tadı duvarda kullanarak kedinizin duvarı yalamasını engelleyebilirsiniz. Hem de kedinizle zaman geçirebilirsiniz. Kedinizle ilgilenmeniz halinde duvar yalama durumunu önleyebilirsiniz. Bazı hastalıklardan dolayı de kediler duvar yalar. Kedinizin herhangi bir sıhhat problemi olup olmadığını denetim ettiriniz. Kedilerde duvar yalama problemi bahsedilen tüm bu önerileri uygulamanız halinde ortadan kalkacaktır.

Ek olarak Bakınız: Kedim Grip Oldu, Ne Yapabilirim?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık