Yeni Doğmuş Yavru Kedi Bakımı Nasıl Olur?

ran-Kedisi.jpg

Yavru kedilerin ilk altı haftası nasıl geçer veya geçmeli? Yeni yavru bir kedi sahiplendiyseniz veya yetişkin hamile kediniz yeni doğum yaptıysa az sonra anlatacaklarımı kesinlikle dikkate almalısınız. İlk altı hafta, bir kedinin hayatı için oldukça önemlidir. Çünkü kedinin hayatının geri kalanında kişiliğini ve karakterini belirlemede ilk altı hafta önemli rol oynayacaktır. İlk altı haftalık dönem, gelişen yavru kedinin sağlığı açısından son derece önemlidir.

Yeni Doğan Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

1. hafta

Yavru kedinizin birinci haftasında karşılaşabileceğiniz durumlar:

Yavru kedi, ilk haftasında tamamen beslenme ve büyümeye konsantre olacaktır. Ve bu hafta doğduğu an sahip olduğu ağırlığı hemen hemen ikiye katlayacaktır. Fakat yakın zamanda daha belirgin hale gelecek olan fiziksel değişiklikler sizleri bekliyor olacak.

2. hafta

Yavru kediniz, günde en az 10 gram olmak üzere giderek kilo almaya ve şaşırtıcı bir hızla büyümeye devam edecek. İkinci haftada ayrıca birtakım değişiklikler gözlemlenebilecek. Bu değişiklikler şöyle sıralandırılabilir:

Gözleri açılmaya başlayacak ve hatta 9 – 14 günlükken tamamen açılma gerçekleşecektir. Tüm yavru kedilerin doğdukları ilk dönem gözleri mavidir ve birkaç hafta bu şekilde kalacaktır. Başlangıçta etrafını bulanık bir şekilde görebilecektir. Sizin yapmanız gereken, göz bebekleri kolayca büyüyüp büzülmediği için yavru kedinizi parlak ışıklardan korumak olacaktır.

Bunun yanı sıra bu hafta yavru kedinizin koku alma duyusu gelişmeye başlayacak. Ve hatta alışılmadık kokularda tıslamaya başladığına bile şahit olabilirsiniz.

İkinci haftada, çok düşük bir ihtimal olsa da yavru kedilerin cinsiyetini belirleyenler çıkabiliyor. Belki siz de belirleyebilirsiniz; lakin dediğim gibi oldukça düşük bir ihtimal… Yavru kedinizin cinsiyetini belirlemek için ne yapmanız gerektiğini, başlıklı yazımı okuyarak öğrenebilirsiniz.

 

3. hafta

Yavru kedinizde artık pek çok değişiklik gözle görülebilecek düzeye ulaşmış durumda… Üçüncü haftaya gelindiğinde yavru kedinizin kulak kanalları tamamen açılacaktır. Bunun yanı sıra sindirim sistemleri iyiden iyiye geliştiği için yavru kediniz artık tuvalet ihtiyacını kendi kendine halledebilecek. Ayrıca bu hafta şahane bir şey daha olacak! Yavru kediniz, sosyalleşmeye başlayıp, sizi ve çevrenizi biraz keşfetmek isteyecek.

4. hafta

Evet, artık bir ayı geri bıraktık. Yavru kedinizde bir ayda meydana gelen değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Derinlik algısı iyice gelişmiştir.
  • Koku alma duyusu tamamen gelişmiştir.
  • Bebek dişleri çıkmaya başlayacaktır.
  • Tökezlemeden yürümeyi öğrenecektir.
  • Eğer yanında kardeşleri de varsa şimdiden onlarla etkileşim kurmaya ve gruplaşmaya başlayacaktır.

5. hafta

Bir ayın sonunda farklı ve yeni değişiklikler sizleri bekliyor olacak. Beşinci haftada artık yavru kedinize konserve kedi maması verebilirsiniz. Kaliteli ve sağlık açısından zengin bir mama markası seçmelisiniz. Mümkünse tercihiniz tavuk ağırlıklı bir mama olmalıdır. Dolayısıyla bu dönem tavuklu yavru kedi mamaları imdadınıza yetişecektir.

Ayrıca yavru kedinizin kuru mamaya ne kadar çabuk alıştığını ve uyum sağladığını görünce şaşırabilirsiniz. Beşinci haftada yavru kedinizi artık tuvalet kutusuna alıştırabilirsiniz. Kutunun küçük ve yavru kediniz için kolayca girip çıkabileceği bir durumda olduğundan emin olmalısınız. Bunun yanı sıra içine 2 – 3 cm olacak şekilde kedi kumu ekleyebilirsiniz.

Kedi kumunuzu sürekli temiz tutmaya çalışın. Topaklanmaları hemen atın. Zira yavru kediler de tıpkı bebekler de olduğu gibi nesneleri tanımak için ilk olarak ağzını kullanacaktır. Dolayısıyla yavru kedinizin ağzına atabileceği ve belki de boğulmasına neden olabilecek küçük şeyleri, kağıt ve odun parçası gibi maddeleri ortadan kaldırın.

6. hafta

Yavru kediniz altıncı haftasına geldiğinde, onu doğru bir şekilde sosyalleştirmek çok önemlidir. Zira bu dönemde ne denli başarılı bir şekilde sosyalleşirse, ilerde o kadar sağlıklı ve insanlarla etkileşim kurabilen yetişkin bir kedi olacaktır. Altıncı haftada dikkat edilmesi gereken en önemli kilometre taşları şunlardır:

*Yavru kediler koşabilir, sıçrayabilir ve kendi kendine oyun oynayabilir; sahibini durmadan eğlendirebilir. Fakat yavru kedinizin çok fazla enerji harcayıp, yorulması onun için iyi değildir. Bundan dolayı onları yormamaya dikkat edin.

*Yavru kediler, anne kedilerinin insanlarla sosyalleşmedeki liderliğini takip edip; onu taklit edeceklerdir. Yetişkin anne kedinin sahibiyle ve çevresindeki insanlarla güvene dayalı rahat bir ilişkisi varsa, yavru kedilerin de öyle olacaktır.

Bununla birlikte, eğer bir yavru kedi, ilk altı hafta içinde insanlara alışamaz ve iletişim kuramazsa, daha sonraki süreçte onu eğitmek sizler için uzun ve meşakkatli bir yol olacaktır. Zira bu durum kedinizin ilerde bir ‘kucak kedisi’ yani kucağa gelmeyi seven ve insanlarla etkileşime girebilen bir kedi olmasını engelleyebilir.

– Önemli İpuçları!

Yavru kediler bu yaşta, sahibinin ellerini hep bir oyun aracı olarak görür ve onları tırmalamaya ya da ısırmaya çalışır. Dolayısıyla onları severken ellerinizin bir oyun aracı değil; aksine onu tutabilmek, sevmek ve beslemek için olduğunu öğrenmelidir. Bunu öğretmek için işinize yarayabilecek en iyi oyuncak plastik bir pipet olacaktır.

Pipetle birlikte yavru kedinizi oynatarak, enerjisini atmasını sağlayabilir ve pipet ile eliniz arasındaki farklı anlamasını sağlayabilirsiniz. Bunu pipeti yerde hareket ettirerek, arada yukarı kaldırıp, indirerek ve kedinizin onu yakalamasına izin vererek yapabilirsiniz.

Ayrıca plastik pipet, yavru kedinizin diş çıkarma sürecinde de işinize yarayabilir. Zira yavru kediniz diş çıkarma sürecinde, diş etleri kaşındığı için sürekli bir şeyler ısırmak isteyecektir. Plastik pipetler, yapısı itibariyle ısırmak için idealdir. Diş çıkarma sürecinde yavru kediniz için işe yarayabilecek başka oyuncaklar da kullanabilirsiniz.

Sosyalleşme süresini başarılı bir şekilde tamamlamış ve arttık tamamen sütten kesilmiş olan yavru kediler, yalnızca birkaç hafta içinde sonsuza dek kalacakları yeni evlerine hazır duruma gelirler. Sütten kesildiği andan itibaren yavru kedilerin her biri sahiplendirilmeye başlanabilir. Bu süreçte de çok dikkatli ve özenli davranmaya dikkat etmeli, yavru kediyi emin olduğunuz ailelere teslim etmelisiniz.

Bunun için sabırlı davranmanızda fayda var. Çünkü yavru kedi sütten kesilmeden önce onu asla sahiplendirmemelisiniz. Aksi takdirde yeteri kadar anne sütü alamaz ve iyi beslenemez. Bu durum da ileride çeşitli hastalıklara ve sağlık sorunlarına yol açacaktır. Dolayısıyla beklemek, en iyisi olacaktır. Hem yavru kedilerin ilk altı haftası öylesine mucizevi ve eğlenceli ki bunu asla kaçırmak istemezsiniz!

Kediniz sütten kesilmemiş olabilir, Yavru Kedi Bakımı önemli, anne sütü şart boşa demiyorlar böyle avucunuza sığacak kadar küçükse gözleri lacivert ise renkleri oturmamışsa o kediyi almamanız lazım sizin onu seçmeniz den ziyade onun sizi seçmesi daha önemlidir. Sonuçta siz kedi sahibi oluyorum diye bakıyorsunuz ama bu olayın aslında kedi… bu bana iyi hizmet eder ya diye bakıyor kedi!

O yüzden sizden kaçan kediyi zorla yakalayayım diye uğraşıp almayın ayrıca size tam tersi gibi geliyor olabilir ama kedi olduğu yerde belkide çok mutludur, kediyi almadan önce bunları falan iyice bir soruşturun. Birde Kedi, Köpek, Kuş hangi hayvanı dost edinir olursanız olun, onun bir gün büyüyeceğini asla unutmayın. Her şeyin yavrusu insana çok tatlı çok masum gelir büyüdüğünde de, yaşlandığında da onunla aynı şekilde ilgilenmeniz gerekiyor bunu iyi düşünün diyelim ki her şey usulüne göre gelişti ve yavru kediyi almaya karar verdiniz peki şimdi neler yapacaksınız ona nasıl bakacaksınız,

Yavru kedi hakkında bilmeniz gereken 10 şey

İran Kedisi

1. Veterinere Götürmek

Kediyi alır almaz veterinere götürün, yaşını, cinsiyetini öğrenin ve ona bir kimlik oluşturun bebek aşılarını ve gerekli ilk bakımlarını yaptırın.

2. Ona Asla Süt Vermeyin

Hem bağırsaklarını bozar hemde sütü sindiremez kedinize yavru kedi maması almanız lazım onun için de onun ihtiyacı olan mineral, vitamin falan hepsi var. Evinizde ki değişik değişik yerlere küçük küçük kaplara temiz sular koyun ve bu kapları belli aralıklarla temizleyin. Birde kediyi sokaktan yada barınaktan aldıysanız benim gibi yapmayın: Ah yavrum şimdi sokakta olsaydı bunları yemeyecekti falan diye kediye sürekli yemekler vermeyin çünkü sonra kedilikten çıkıp dana oluyorlar.

3. Ona Özel Bir Yatak Alın

Yatak yumuşak bir kumaştan olsun rahat olsun krallara layık olsun, yatağı belli aralıklarla temizlemeli ve yıkamalısınız.

4. Anne Kalp Atışı

Kediniz henüz bebek olduğu için annesinin kalp atışını arayacaktır. Onu alın böyle göğüsünüzün üstüne yarın o sizin kalp ritminiz de biraz huzur bulsun sizde onun tatlılığıyla huzur bulun.

5. Kum Kutusu Alın

Onu evinize getirdiğiniz zaman evinizde mutlaka kum kutusu olması lazım. Kumu 2-3 günde bir temizleyin çünkü kediler çok temiz ve titiz kedilerdir öyle çok pis olursa kum çok huzursuz olur, çok mutsuz olur, çok rahatsız olur. Kediyi aldınız getirdiniz eve bir kartonun üstüne koydunuz mesela o kedinizi tam böyle çişini yaparken alıp kum kutusuna koyun ve tatlı dille bak canım buraya yap falan diye öğretin, gösterin. Bahçe katında oturuyorsanız dışarı çıkıp gelen bir kediniz varsa bazı şeyler daha farklı olabilir.

6. Tırmanma Evi

Tırnakları yeni yeni çıkmaya başlayacak kaşınacak, bunlar ne acaba diyecek 🙂 onları kullanmak isteyecek ne yapacak o zaman koltuklara oraya buraya perdelere bunları önlemek için tırmanma evi şart, diyelim ki kedinizin öyle bir alışkanlığı yok tabi her şeyi siz öğreteceksiniz.

Perdeyle yada koltukları tırmalarken onu nazik bir şekil de alıp tatlı bir dille tırmanma evin yanına getirip patilerini tırmanma evin üstüne koyup ona öğretin.

7. Kedilerin Tırnaklarını Kesmeyi Önermem

Çünkü onun kendini koruya bileceği, savuna bileceği tırnakları var, dişleri var ama illa kesmek isterseniz bunu siz yapmayın veterinere götürün veteriner kessin.

8. Kediniz Isırmasın

Yavru kedinizin süt dişleri bir süre sonra çıkacak ve yeni sabit dişleri gelmeye başlayacak o süre içerisin de onun dişleri çok kaşınacak ve bir şeyleri ısırmak isteyecek sürekli yavru iken süt dişleri varken ısırmasına izin verirseniz büyüyünce gerçek dişleri ile ısırınca baya acıyor ve mor oluyor kollarınız yada parmaklarınız o yüzden kesinlikle ısırmasın ve ona öğretin ısırmaya kalkınca elinizi çekin ve oyuncak verin.

9. Oyuncak

Yavru kedi için en vazgeçilmez olan birisi oyuncaktır, büyüyünce de oynamaya devam edecektir ama özellikle küçükken bu daha da önemli bir ihtiyaçtır. ona çeşitli oyuncaklar alın yutabileceği şeyler olmasın dikkat edin.

10. Hayır Demeyi Öğretin

Kediniz henüz yavru iken hayır kelimesini öğretin. Kediler şımarmaya çok meyillidir onu biraz disipline etmezseniz büyüyünce sizi üzer. Doğası gereği kediyi eğitmek çok zordur, köpek gibi eğitemezsiniz kediyi yani otur dediğin de otur, kalk dediğinde kalk gibi şeyler yapmaz kedi. parmaklarınızla oynatmayın onu bir şeyin yapmaması gerektiğini yaptığı şeyin yanlış olduğunu sizin ona kızdığınızı en azından bilir hayır demeyi öğretirseniz bu şekilde kendini biraz daha kontrol edebilir.

https://blog.petibom.com/yavru-kedi-bakimi/

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık