Köpeklerde Deri Hastalıkları

kopeklerde-deri-hastaliklari

Bir köpek sesi, kara tahta üzerinde çivi sürttüğünüzde çıkan ses gibi rahatsız edici olabilir. Ama bu kötü alışkanlıkları için köpek suçlamıyoruz. Muhtemelen suçlu bir deri hasatlığı olabilir. Parazitlerden kaynaklı bir alerji durumu ve ona bağlı şekillenmiş bir deri hastalığıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Köpeklerde sık görebileceğiniz cilt sorunlarıyla ilgili bir kaç fotoğraf ve bilgiyi sizlerle aşağıda paylaşmaya çalıştık.

Alerjik Dermatit

Köpeklerde sık görülen polen veya böcek ısırması, gıda, ve tahriş edici çevresel faktörlerine karşı alerjik reaksiyonlar olabilir. Alerjisi olan bir köpek acımasızca kaşınabilir ve deride genellikle çirkin bir döküntü ortaya koymaktadır. Kortikosteroidler kaşıntılı döküntülerin iyileşmesine yardımcı olabilir, ancak en etkili tedavi ancak alerjenlere maruz kalmaktan kaçınmakla olur.

Mantar Enfeksiyon

Belirtileri tahrişli, kaşıntılı veya renksiz cilttir. Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde genellikle topikal krem ​​iyi yanıt verebilir. Bu durum tedavisini kolaylaştırır. Fakat köpekler tüylü hayvanlar olduğu için tüylü bölgelerde çıkan mantar enfeksiyonlarında tedavi daha zordur. Sürekli kaşınan köpek ayakları ve ağzıyla mantar enfeksiyonunu vücudun diğer bölgelerine dağıtabilir. Bu durumda köpeğinin kremden çok şampuanla yıkanarak tedavi edilmesi daha mantıklı olabilir. Veteriner hekimler köpeğinizin mantar hastalığının durumuna ve ciddiyetine göre çeşitli tedavi önerilerinde bulunabilir. Bu tür bir hastalıkla karşılaştığınızda geçikmeden kliniğe gidiniz. Çünkü bu hastalık hayvanlardan insanlara da bulaşabilir.

Folikülit

Yüzeysel bakteriyel folikülit deride yaralar, çarpma ve kabuklanmalara neden olan bir enfeksiyondur. Bu cilt anormalliklerini özellik kısa tüylü köpeklerde görmek kolaydır. Uzun tüylü köpeklerde, en belirgin belirtileri derinin hemen üstünde kılların dibinde pullu deri dökülmesidir. Folikülit genellikle uyuz, alerji ya da yaralanma gibi diğer cilt problemleri ile birlikte oluşur. Tedavi ağızdan antibiyotik ve antibakteriyel merhem veya sülfürlü şampuanlar içerebilir.

Impetigo

Bakteriyel enfeksiyonun başka bir türü olan impetigo yavru köpeklerde oldukça yaygındır. Karın bölgesinde içi irin dolu kabarcıklar olur. Kabarcıklar genellikle karnın tüysüz kısmı üzerinde gelişir. İmpetigo nadiren ciddi olup, topikal çözeltisi ile muamele edilebilir. Vakaların küçük bir kısmında enfeksiyon yayılabilir ya da devam edebilir.

Sebore

Sebore bir köpeğin derinin yağlanmış hale gelerek kepeklenmesine sebep olan deri hastalığıdır. Bazı durumlarda genç bir köpekte başlayıp bir ömür sürebilir. Genellikle genetik kökenlidir. Ama sebore çoğu köpek gibi alerji veya hormonal bozukluklara bağlı olarak ta şekillenebilir. Bu durumlarda, bu semptomlar tekrarlayabilir altta yatan nedeni tedavi etmek hayati önem taşımaktadır.

Saçkıran

Saçkıran değişik bir mantar hastalığıdır. Halk arasında saçkıran diye isimlendirilen dermotofitosistir. “Halka” şeklinde her yerde oluşabilir, ancak genellikle bir köpeğin kafası, pençeleri, kulakları ve ön ayakları üzerinde bulunan dairesel yamalar olarak gelişir. Enflamasyon, soyulan yamalar ve saç dökülmesi genellikle lezyonlaru çevreliyor. 1 yaşındaki yavru köpeklerde daha az görülür. eşyalar ve kulübe arasında köpekten köpeğe geçebilir. Aynı zamanda insanlara da geçen bir zoonoz hastalıktır. Dikkatli olmak gerekir. Hijyene dikkat etmek fayda vardır. Çeşitli anti-mantar tedavileri mevcuttur.

Tüy Atma ve Dökülmesi (Alopesi)

Köpekler ile evlerini paylaşan herkes bilir. Köpeklerini çoğu tüy döker. Ne kadar dökülme normaldir ve ne cinslerde hangi yıl zamanında ya çevresel faktörlerini etkisiyle . Ama bazen stres, kötü beslenme ya da hastalık bir köpeğin normalden daha fazla tüy kaybetmesine neden olabilir. Anormal veya aşırı dökülme daha bir hafta devam ince kürkünde eksik yamaları fark edersiniz. Bir an önce veteriner kliniğine götürmekte geç kalmayın.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık