Köpek Cinslerine Göre Hastalıkları

Köpek Hastalıkları

Sibirya Huski: Otoimmün Bozukluklar

Sibirya Huskies çoğu otoimmün bozukluklar deriyi etkiler. Bu durum genellikle yüzde ve vücutta yaralara ve saç kaybına neden olabilir. Bağışıklık durumu deri ve gözleri etkiler. Glokom ve katarakt gibi göz problemlerine yol açabilir. Bu hastalıkların tedavisi için bağışıklık sisteminin inhibe eden kortikosteroidler kullanılabilir.

Bulldog: Solunum Problemleri

Bu sevimli yüzlü köpekler solunum sorunlarından muzdariptirler.Bulldog küçük burun delikleri, uzun yumuşak damak ve dar trachea sonucunda hastalık nedenleri vardır. Sıcak havalardan buldogları korumak gerekir çünkü sıcak havalarda dokuları genleştiği için solunum problemleri artacaktır. Bu da köpeğin oksijen alımını azaltır ve hayati tehlike yaratır.

Pug: Göz Sorunları

Pug’ lar ezilmiş yüzleri ve patlak gözleri yüzünden göz problemleri açısından risk altındadır. Yanlış bir darbe durumunda ya da farklı bir travmatik durumda gözleri göz yuvasından basit bir şekilde dışarı çıkabilir. Bu tür durumlarda ac,ilen veteriner kliniğine gidip gözün içeriye oturtulması ve üstüne göz kapakları dikilmesi gerekir. Çünkü göz gereğinden fazla göz yuvası dışında kalırsa kuruyarak enfekte olacaktır.

Normalde de anatomik gözleri göz yuvasından gereğinden fazla dışarı çıkmışsa keratit gibi göz hastalıklarına yatkın olacaktır ve gözün kurumaması için doğal göz yaşı damlası kullanabilirsiniz.

Alman Çoban: Kalça displazisi

Alman Çoban köpeği ırk olarak kalça displazisine oldukça yatkın bir köpek cinsidir. Köpek sahiplenirken mutlaka pedigrisi bilinmelidir. Ailesinde kalça displazisi gibi genetik hastalığı olmayan köpekleri almalısınız. Aksi taktirde bir ömür uğraşacağınız ve dikkatli olmanız gereken bir sorununuz olacaktır. Genetiği bu anlamada temiz olan pedigrili Alman Çoban Köpeği yani german shepherd ırkı köpeklerde yine de dietine glucosamine ve condrotin sulfat eklenmesinde fayda vardır.

Labrador Retriever: Obezite

Herhangi bir köpek kilolu olabilir, ancak labradorlar buna özellikle yatkındır. Ve sadece insanlar gibi, obezite köpeklerde de metabolik sağlık sorunları ile bağlantılıdır. Labradorlarda günlük egzersiz için çok zaman ayırmanız gerekir. Labradorunuz sürekli daha fazla yemek için yalvarıyor ise, üzerine çiğ havuç, yeşil fasulye, ya da elma vererek karnını doyurmaya çalışın.

Beagle: Epilepsi

Epilepsi, nöbetlere neden olan bir beyin hastalığıdır, diğer köpek ırklarına göre beagle’ larda daha yaygın olarak görünüyor. Epileptik olan köpekler ilk nöbetlerini genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki geçirirler. Epilepsi tedavi edilemez olsa da, sık nöbetler (birden fazla bir ay) genellikle antiepileptik ilaç ile tedavi edilebilir.

Shih Tzu: Diz Çıkması

Titrek diz kapağı veya patellar çıkık, Shih tzu gibi oyuncak ırklarda son derece yaygındır. Patelları doğuştan çıkmaya aytkındır. Hafif bir hareket veya ters bir harekette bile dizkapağı hemen çıkabilir. Dizkapağı genellikle kendi pozisyonuna geri gelir, fakat şiddetli olgularda sorunu gidermek için cerrahi yöntemler gerekir. ve artrit önlemek içinde ayrıca ilaç kullanımı önerilir.

Boxer: Kanser

Boxer cinsi köpekler lenfoma ve mast hücreli tümörler de dahil olmak üzere bazı kanser türleri için yüksek risk altındadır. Lenfoma lenf düğümleri kanser ve mast hücre tümörleri deri kanseri türüdür.Her iki durumda da, kanser genellikle köpeğin vücudunda alışılmadık bir yumru olarak hissedilir. Bu kanserlerin her ikisi de tedavi olabilir, ama erken evrede yakalamak için önemlidir. Yani bir Boxer ınız varsa onu sıklıkla kontrol ettirmelisiniz.

Dachshund: Geri Sorunları

Uzun köpeklerdir, dachshundlar sırt yaralanmaları, spinal disk sorunları için daha yüksek risk altındadır. Dachshund’ları sağlıklı tutmanın için en iyi yolu onların kilosunu sabit tutmaktır. Fazla kilo sırtına yük koyar. Aynı zamandada kilodan ötürü üzerinde ciddi bir stres taşır. Merdiven tırmanma ve mobilyalardan aşağı atlamasını sınırlamaya çalışın.

Doberman: Kalp Hastalığı

Dilate kardiyomiyopati (DKMP)de kalbin odaları dışarı doğru gergindir ve buna bağlı kanı pompalamada güçlük çekmeleri hayati risklerini arttıracaktır.. Genellikle, DCM Doberman çok yaygın olduğu için, birçok veterinerler yıllık kontrollerini öneriyoruz. İlaçlar, kalp ritmini düzenlemer ve pompalamak için kalbin yeteneğini geliştirir fakat DCM n,n tedavisi yoktur. Ömür boyu ilaç kullanımı gerektirir.

Cocker Spaniel: Kulak Enfeksiyonları

Cocker spaniel gibi köpekler tüylü ve uzun kulaklarndan ötürü ​​kulak enfeksiyonlarına yatkındır. Kulak enfeksiyonları önlemenin en iyi yolu, köpeğinizin kulaklarını her hafta temizleyip havalandırmanız gerekir. Kulak enfeksiyonlarını en aza indirmek için köpeğinizin kulaklarını yukarından birbirine bağlayabilirsiniz. Bunu günde yarım saat veya bir saat yapabilirsiniz. Kulak içindeki tüylerinide sıklıkla temizlemelisiniz.

Yorkshire Terrier: Portosistemik Şant

Portosistemik şant (PSS) Yorkie gibi küçük ırklarda görülen bir kan damarı hastalığıdır. Portal ven kanı temizler karaciğer ve bağırsaktaki toksinleri taşır.PSS olan damarlar karaciğeri atlayarak toksinlerin temizlenmesine engel olur. PSS zayıf büyüme, kusma, konfüzyon, ve epileptik nöbetlere neden olabilir. Çoğu zaman PSS cerrahi ile düzeltilebilir ve köpek sağlıklı bir hayat yaşamaya devam edecektir.

Golden Retriever: Cilt Alerjiler

Köpekler insanların aksine bir alerjenle karşılaştıklarında hapşırmak yerine daha çok kaşınırlar. Ve sık sık yalama, tırmalama, ve çiğneme sıcak noktalara (kırmızı, sızma yaralar) yol açabilir. Kaşıntılı cildi yatıştırmak için yulaf ezmesi şampuanı ile köpekleri banyo ettirme ve, onun yanı sıra diyete omega-3 takviyesi eklemek iyi olur. Aynı zamanda düzenli olarak pire tedavisi yapmak Golden lar için önemlidir. Pire ısırması alerjik durumlara yol açar ve köpeğiniz olumsuz etkilenebilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık