Kedim Çok Vahşi, Ne Yapmalıyım?

Kedim-Cok-Vahsi-Ne-Yapmaliyim.jpg

Yırtıcı kedilere yaklaşmak mevzusunda tereddüt yaşayan evcil hayvan sahipleri uzmanların tavsiye etmiş olduğu yöntemlerle bu problemi aşabilirler. Her canlı şeklinde strese girebilen kediler bazı davranış bozuklukları gösterebilirler. İnsanlarda olduğu şeklinde kedilerin yırtıcı ve hırçın davranışlar göstermesi halinde belirli sakinleştirme teknikleri uygulanabilir. Kedinin sakin ve uysal olması için ilk olarak sabırlı olunması fazlaca önemlidir. Zira bu süreçte kediyi daha agresif davranışlara sürükleme riskine dikkat edilmelidir. Kedim fazlaca yırtıcı durumunda eğitimi mevzusunda yapılması ihtiyaç duyulan bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kediler Niçin Hırçınlaşır?

Kedilerin hırçınlaşma sebepleri hem karakter özelliklerinden hem de çevresel koşullardan etkilenebilir. Oldukça karışık canlılardır. Bu kedilerin bazı davranışları arkasındaki sebepleri idrak etmek deneyimli kedi bakıcılarına bile olanaksız gelebilir. Bu aşama değişik davranış kalıpları benimseme huyu olan kedinin hırçın yada yırtıcı hale gelmesinde bazı faktörler etkilidir. Kediler bir tek agresif hareket etmek ve fena niyetle bu tür saldırgan tutumlar içine girmezler. Her yırtıcı kedinin hırçın davranmasının arkasında kedinin karakterinden yada çevresel faktörlerden gelen sebepler görülebilir. Bu yüzden kedinin daha uysal ve dost canlısı haline gelmesi için çevresel faktörlerin değişmesi gerekebilir.

Yırtıcı Kedilerle Başa Çıkma Şekilleri

Çevresel koşulları değiştirerek Yırtıcı kedi davranışıyla başa çıkmak için deneyebilirsiniz. Ataları yırtıcı doğadaki büyük kediler olan evcil hayvanlarda da bazen hırçın davranışlar görülebilir. Kedilerin agresif davranmasında en mühim unsur kendilerini güvende hissetmemeleridir. Yeni sahiplendiğiniz bir kedi ev ortamında yaşamaya alışkın olmayabilir. Ek olarak kediler aniden bir fazlaca kişinin sevgi gösterisi karşısında da kendilerini korunmasız hissedebilirler. Evinizde bakımını üstlendiğiniz kedinizin yırtıcı olması, size ve yeni çevresine alışana kadar sürebilir. Bu yüzden yırtıcı davranışlar sergileyen kedinizin daha uysal olması için telaşlı olmamalı ve planlı hareket etmelisiniz.

Yabani kediler ev ortamına alışana kadar kendi kendine bırakılmalıdır. Bu sayede evindeki eşyaları, kişileri ve var ise öteki evcil hayvanları tanıyıp alışana kadar baskıcı bir tutum sergilenmemelidir. Meraklı bir doğaya haiz olan kediler, yeni yaşam alanlarını keşfetmek ve kendisi için nelerin tehdit oluşturduğunu idrak etmek için ev içinde araştırma yapabilir. Bu süreçte kedinin ne olursa olsun kendi kendine bırakılması ve evi kolaylıkla keşfetmesi sağlanmalıdır. Bazı kedi ırklarında doğalarından gelen saldırganlık tutumu baskın olabilir. Bu kedilerde ise yırtıcı kedinin eğitimi için sosyalleştirme emek vermesi verdiğinizde daha sakin ve uysal davranışlar göstermesini sağlayabilirsiniz.

Yırtıcı Kediye Karşı Sabırlı Olmanın Önemi

Yırtıcı kediye karşı sabırlı olmak onun uysallaşması için en mühim kriterdir. Kedinizin yeni alışmaya çalmış olduğu ev ortamında agresif hareketlerde bulunmasından yakınma ediyorsanız ona bir süre vakit tanımanız gerekir. Aksi halde kedinin üstüne giderek onu yumuşatmaya ve uysallaştırmaya çabaladığınızda o bu hareketlerinizi tehdit olarak algılayabilir. Yeni sahiplendiğiniz kediler, ev ortamında ilk etapta kendini güvende hissetmeyebilir. Bu yüzden kedinin eve, evindeki insanlara ve öteki evcil hayvanlara davranışlarında ölçülü yaklaşması son aşama normaldir. Yırtıcı davranışlar sergileyen kedinin size ve yeni çevresine alışmasını sağlamak için telaşlı hareket edilmesi fazlaca yanlıştır. Bu süreçte sabırlı olmalı ve kedinin yeni yaşam alanında kendini güvende hissetmesi sağlanmalıdır.

Yırtıcı Kediyi Okşamaya Alıştırma Tekniği

Yabani kediyi okşamaya alıştırmak için uygulanacak bazı teknikler vardır. Bilhassa yavru kedileri severken okşama ve ısırma sendromuyla karşılaştığınızda ne yapmanız icap ettiğini iyi bilmeniz gerekir. Yavru kedileri sırtüstü yatırıp mutlu bir halde severken aniden pençeleri ve dişiyle elinize saldırması bu sendromun göstergesidir. Yavru kediyi severken bu davranışlara alıştırırsanız büyüdüğünde de yırtıcı ve saldırgan hareketler izah edebilir. Erişkin kedi olduğunda oyun oynarken ısırma davranışı gösteren kediler çoğu zaman yavruluk döneminde bu sendromu yaşayanlardır. Yırtıcı kediyi okşamaya alıştırmak için ilk olarak onu güvenli ve konforlu hissettirmek gerekir. Yavru yada erişkin kediyi okşamaya alıştırırken stres altında olabilecek tüm unsurları ortadan kaldırmanız etkili sonuçlar verecektir.

Kedim Çok Yırtıcı, Iyi mi Yaklaşılır?

Sürekli agresif davranan kediye yaklaşım mevzusunda uzmanların tavsiye etmiş olduğu şekilleri kullanmalısınız. Kendini güvende sezmek için daima agresif bir tutum sergileyen ev kedisi için veterinere danışmakta yarar vardır. Kendine ilişkin bir yaşam alanı oluşturan ve çevresel faktörlere karşı alışkanlık geliştiren kediniz gene de saldırgansa bu durumda bazı biyolojik-psikolojik hastalıklar yaşıyor olabilir. Kedinin canını yakan bir rahatsızlığı var ise bunun yarattığı tesir ile hem sahibine hem de ev içindeki öteki kişilere karşı negatif tavır takınabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden ne olursa olsun tertipli veteriner hekim ziyaretlerine gitmek yararlı olacaktır.

Kedinin Yaşam Alanını Düzenlemenin Önemi

Kedinin yaşam alanını düzenlemek, onun da çevresine kısa sürede alışmasını kolaylaştırır. Evinizde bakımını üstlendiğiniz kediniz yavru yada erişkin olmasına bakılmaksızın ortamın bir parçası haline gelmiş anlama gelir. Bu yüzden bir tek kendi ihtiyaçlarınıza bakılırsa hareket etmeyip kedinizin de gereksinimlerini düşünmeniz önemlidir. Kedinin kolaylıkla ulaşabileceği mama ve su kapları, hela kabı ve beğeneceği türden kum hazırlamak önemlidir. Ek olarak kedim fazlaca yırtıcı durumunda eğitimi esnasında ona dinlenebileceği ve oyun oynayabileceği alanlar yaratmak da oldukça faydalıdır.

Ek olarak Bakınız: Kedim Evden Kaçıyor, Ne Yapmalıyım?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık