Kedilerde Mantar Hastalığı (Enfeksiyonu) Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

kedilerde-mantar-hastaligi.jpg

Kedilerde mantar hastalığı niçin olur sorusu evinde kedi besleyen insanoğlu tarafınca dört gözle beklenen ve sık sık araştırılan bir mevzudur. Kedilerde mantar hastalığı kedilerin de yaşam standardını düşüren ve dikkate alınması ihtiyaç duyulan bir hastalıktır.

Mantar enfeksiyonları öteki tüm evcil hayvanlarda olduğu benzer biçimde kedilerde de görülebilen bir enfeksiyon türüdür. Kedilerde öteki hayvanlara bakılırsa sık görülmesinin sebebi ise kedilerin bağışıklık sistemlerinin tam gelişmemiş olmasıdır. Gene sık görülme sebeplerinden biri de bazı kedi tüylerinin aşırı uzun olması sebebi ile kedilerin kendi bakımlarını yapmakta zorlanmasıdır. Ek olarak gene bu uzun tüylü kedi cinslerinin deri altının kafi oranda güneş ışığı alamaması sonucu iyileşme süresi de oldukça uzundur. Bu gecikme süreci süresince mantar hastası olan kedi, evindeki öteki evcil hayvanlardan uzakta tutulmalıdır bu sebeple mantar enfeksiyonları öteki evcil hayvanlara bulaşabilir.

Bu hastalığa sebep olan öteki nedenler ise; düzensiz beslenme, sağlıksız beslenme, stres ve depresyondur. Kedisinde mantar enfeksiyonu bulunduğunu düşünen kedi sahipleri zaman kaybetmeden bir veterinere giderek kedilerini muayene ettirmelidirler.

Kedilerde Mantar Hastalığı Belirtileri Nedir?

Kedilerde mantar hastalığı emareleri içinde en sık ve en belirgin olan emare, kedinin kendini devamlı olarak kaşımasıdır. Çoğunlukla görülen öteki emareler ise şunlardır:

  • Kulak diplerinde kaşınma
  • Pati ve baş kısımlarında tüy dökülmelerinin yaşanması

Genel olarak tüy dökülmesi durumu yavaş bir süreç içinde yaşansa da bazı enfeksiyon türlerinde toplu olarak bölgesel tüy dökülmesi yaşandığı görülmüştür. Bazı tür mantarların sporlarının oldukça dayanıklı olması sonucu kedilerin uzun seneler süresince tüy döktüğü görülmüştür. Herhangi bir tedavi görülmemesi durumunda kediler tahmini olarak 1 – 3 yıl arası tüy dökebilirler.

Kedilerdeki Mantar Enfeksiyonu İnsanlara Bulaşır Mı?

Kedilerdeki mantar enfeksiyonu insanlara bulaşır mı sorusu kedi sahipleri tarafınca dört gözle beklenen ve araştırılan bir mevzudur. Kedilerde mantar hastalığı kedilere özgü bir hastalıktır. Fakat bazı kural dışı durumlarda insanlara da bulaştığı gözlemlenmiştir. Bu durumun sebebi de insanoğlunun bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bağışıklık sistemi zayıf insanoğlu grubuna çoğu zaman çocuklar girer. Kısaca kedilerde görülen mantar hastalığı bazı durumlarda ufaklıklara da bulaşabilir. İnsanlara bulaşan mantar enfeksiyonu kolaylık ile tedavi edilebilir.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Kedilerde mantar enfeksiyonu tedavisi veteriner hekim hekimler tarafınca yapılmaktadır. Tedaviye başlanan tarihten itibaren bir iki hafta içinde kediler bu enfeksiyonu atlatabilirler. Eğer kedi karantinaya alınmayacaksa kesinlikle veteriner hekim tarafınca tedavi edilmelidir.

Mantar hastalığına yakalanmış kediler, temas etmiş olduğu eşyalara ve öteki canlılara enfeksiyon bulaştırabilirler. Mantar enfeksiyonlarının tedavisi oldukça kolaydır ve birçok yöntem vardır. Mantar enfeksiyonları serum, aşı, krem ve tablet benzer biçimde yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilip ne kadar erken tedaviye başlanırsa enfeksiyon tedavisi de o denli kolay olur. Tedaviye geç başlanması durumunda ise hastalığın yine etme ihtimali artar ya da kronik tüy dökme benzer biçimde hastalıklara dönüşebilir. Bu aşamada veteriner hekim doktor tarafınca kontroller yapılmalı ve tedavi yakından takip edilmelidir.

Kedilerde Mantar Hastalığı İçin Alınacak Önlemler Nedir?

Kedilerde mantar hastalığı için alınacak önlemler içinde ilk olarak ev ortamının hijyenik olması gelir. Kediye ilişkin mama ve su kaplarının tertipli olarak temizlenmesi gereklidir. Ek olarak kedilerin tuvaletini yaptıkları kumların da devamlı olarak temizlenmelidir. Tüm bu önlemlerin haricinde kedilerin yaşam alanlarının belirli aralıklarda sirke aracılığı ile temizlenmesi de hastalığı önleyen faktörlerden biridir.

Kedilerin tüylerinin bakımların periyodik olarak yapılması da kedilerde mantar hastalığı probleminin önüne geçmek için alınan mühim önlemlerden biridir. Tüyler belirli aralıklar ile taranmalıdır ki kediler enfeksiyona sebep olan mantardan korunabilsin.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık