Kedilerin Doğurma Süresi Ne Kadar?

kedilerin-dogurma-suresi.jpg

Kedilerin doğurma süresi, bilhassa ilk kere kedi sahiplenen ve hamile kedisi olan kişilerin merak etmiş olduğu bir mevzudur. Evcil hayvanlar içinde dünyada en fazla sahiplenilen kediler, fazlaca sayıda özelliğe haizdir. Kedilerin hamile kalma dönemleri çoğu zaman 6 aydan sonrasında adım atar. Tıpkı insanlarda olduğu benzer biçimde kedilerde de hamilelik süreci vardır. Kediler çoğu zaman 6-9 ay içinde kızgınlık dönemine girerek çiftleşme eğilimi gösterirler. Kedilerin çiftleşme dönemleri bazı kedilerde fazlaca erken başlayabilirken bazı kedilerde ise geç görülebilir. Kedilerin doğurma süresi mevzusunda uzman veteriner hekim hekimlerin görüşleri önemlidir.

Kediler Kaç Ayda Doğurur?

Kedilerin doğurma süresi, averaj 2 ay kadardır. Cinsel olgunluğa ulaşan kediler 6-9 ay içinde çiftleşme eğilimi izah edebilir. Bu süreçte hamile kalan kediler, 58 gün ile 65 gün içinde hamile kalabilirler. Kedilerin hamilelik süresi averaj 2 ay olsa da bazı kedilerde daha erken bazılarında ise daha geç doğum olabilir. Hamile kedilerde 65 günden fazla gebelik sürüyorsa kesinlikle veteriner hekim hekime danışılması gerekir. Averaj 2 ay içinde doğum gerçekleştiğinde sıhhatli yavruların dünyaya gelme ihtimali daha fazladır. Sadece gebelik süresi 2 aydan azca yada fazlaca sürüyorsa bu durumda dünyaya gelecek yavruların sağlığı mevzusunda bazı endişeler duyulabilir.

Kedilerde Hamilelik Süreci

Kedilerde gebelik süreci, tıpkı öteki memeli hayvanlarda olduğu benzer biçimde belirli koşullar altında gerçekleşir. Dişi kedi ortalama 9 aylık yaşa vardığında vücudu üremeye hazır hale gelir. Kedinin cinsine ve yaşamış olduğu koşullara gore 6 ay benzer biçimde süre içinde de hamile kalabilirler. Kedilerde hamilelik 6 aydan erken olmamak kaydıyla 9 ay civarında başlayabilir. Kediler bir yılda 3 kere doğum yapabilir ve hamilelik süreleri averaj 2 aydır. Her hamilelikten sonrasında doğumda minimum 2 yavru dünyaya getirirler.

Kedilerde yavrulama sayısı kedinin cinsine ve çevresel koşullara gore 5-6 yavruya kadar çıkabilir. İnsanlarda olduğu benzer biçimde kedilerde de hamilelik süreci sıkıntılı geçebilir. Cins kediler, tekir benzer biçimde karışmış ırklara gore hamilelik sürecini daha zor geçirirler. Cins kediler için hamilelik sert geçmiş olduğu için bazı kriterlere dikkat edilmesi önemlidir. Kedilerde gebelik sürecinde bakım gereksinimleri artar ve bazı fizyolojik değişimler geçirebilirler.

Kedilerde Gebelik Emareleri

Kedilerde hamilelik emareleri ilk birkaç hafta anlaşılmaz. Kedinin çiftleştiği tarih biliniyorsa ne süre doğum yapacağı da aşağı yukarı doğru tahmin edilebilir. Meydana getirilen araştırmalara gore kediler çiftleşmenin peşinden 24 saat içinde hamile kalabilmektedir. Gebeliğin ilk haftalarında bazı kedilerde iştah kaybı görülebilir. Genel olarak kedilerde ortak görülen hamilelik emareleri şunlardır:

  • Hamileliğin başlarında iştahsızlık
  • İlerleyen haftalarda baş dönmesi ve mide bulantısı
  • Kusma
  • Acele yorulma ve halsizlik
  • Oyun isteğinin azalması
  • Enerji kaybı
  • Hareketlerde azalma
  • Üçüncü haftadan sonrasında karında gelişme
  • Koyu pembeye dönen meme uçları

Hamile kedilerde görülen bu tür fizyolojik ve ruhsal değişimler, gebelik emaresi olarak tanımlanır. Her kedinin hamilelik sürecinde yaşamış olduğu yada yaşayacağı sıkıntılar değişik olabilir. Dişi kedilerde hamilelik sürecinin kesinlikle dikkatli bir halde gözlemlenmesi ve bu süreçte kedilerin bakım ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Hamile kediler üçüncü ve dördüncü haftadan sonrasında karınlarına dokunulmasını istemez ve kaçarlar.

Hamile Kedilerde Görülen Davranışlar

Hamile kedilerin davranışları, fizyolojik değişimlerle beraber daha çok dikkat çeker. Hamile kalan kedilerin karnı büyüdükçe hareketlilik ihtiyacı da azalacaktır. Bu süreçte kedilerde fazlaca değişik davranış değişimleri de görülebilir. Mesela hamileliğin ilerleyen haftalarında kediniz sizden daha çok ilgi ve şefkat bekleyebilir. Kedinizin daima yanınızda olmak istemesi de bu zamanda görülen davranış değişikliklerindendir. Fakat kimi zaman de kediniz yalnız kalma ihtiyacı hissettiğinden kendini gizleme eğilimine girebilir. Gebelik döneminde kediler her zamankinden daha çok seviyede sevgi ve ilgi görmek isteyebilirler. Hamile kedilerin bakımına itina gösterilmesi ve bu süreçte istedikleri sevgiyi kesinlikle onlara verilmesi gerekir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında kediler agresifleşebilir yada yanınıza gelmemek isteyebilir. Bu tür değişen davranışlara karşı da kesinlikle anlayışlı olunması gerektiğinden kedi hiçbir şeye zorlanmamalıdır.

Kedi Doğumu Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde doğum öncesi bazı hazırlıkların yapılması son aşama önemlidir. Meydana getirilen araştırmalara gore kedilerin çiftleşmesinden 24 saat sonrasında hamile kaldıkları ortaya çıkmıştır. Gebeliğin 2. haftasından sonrasında tertipli olarak veteriner hekim kontrolüne gidilmesi, hamile kedilerin sıhhatli yavrular dünyaya getirmesi mevzusunda fazlaca önemlidir. Gebelik sürecine giren kedilerde aşı ve vitamin takviyesi yapılmalıdır. Doğum yaklaştıkça kedinin rahat edebileceği bir ortamı ona sunmaya itina gösterilmelidir. Mesela kaliteli bir kedi yatağı, hamile kedilerde bu sıkıntılı sürecin daha kolay geçmesine destek olabilir. Sadece kediniz sizin hazırladığınız yatağı ve ortamı tercih etmiyorsa onu zorlamamanız gerekir. Kediler gebelik süreci ilerledikçe yetişme imkanınız zorluk derecesi yüksek dolap içi yada yatak altı benzer biçimde kuytu yerlerde kendini saklamayı tercih edebilir.

Kedi Doğururken Ne Yapmak Gerekir?

Kedi doğumu sorasında içgüdüsel olarak yalanmalar görülebilir. Nefes alışveriş hızı değişen kedi, karnını ve genital bölgesini yalayarak kendini doğuma hazırlar. Doğum süresince çeşitli mırıltılar çıkaran kedi bu süreçte bulunmuş olduğu yerden ayrılmaz. Dolayısıyla kedi doğururken ona dokunmak yada hareket etmeye zorlamak asla doğru değildir. Doğum esnasında kediyi kendi kendine bırakıp 24 saat içinde sonlanmasını beklemek yeterlidir. Doğum 24 saati aşan bir sürede gerçekleşmemişse veteriner hekim hekime danışmak gerekir. Kedilerin doğurma süresi kedi cinsine ve çevresel koşullara gore değişim izah edebilir.

Ek olarak Bakınız: Kedilerin Çiftleşmesi ve Doğum Süreci

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık