Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

ran-Kedisi.jpg

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunu sizlerin anlayabileceğiniz şekilde anlatacak olursak, özellikle huzursuz davranış, zor idrar yapma, sık sık idrara gitme, olduğundan daha az idrar yapma ve idrarında kan görülme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Normal zamanlar idrarını yaparken herhangi bir bağırma veya ses çıkarma gibi bir durum söz konusu olmazken idrar enfeksiyonunda veya idrar yollarında herhangi bir durum söz konusu olduğunda özellikle hayvan acı çeker ve ağlar gibi sesler çıkarabilir. Son olarak genelde genital bölgesini yalama isteğindedir.

  • Tuvalete sık sık ve az çıkıyorsa
  • İdrarını zor yapıyorsa
  • İdrarından kan geliyorsa
  • İdrarını yaparken ağlıyor ve acı çekiyorsa
  • Genital bölgesi sık sık yalıyorsa

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Nedenleri Nelerdir?

İran Kedisi

En büyük problem özellikle yanlış beslenmeden kaynaklanmaktadır. Enerji bakımından düşük gıdalar, yağ oranının özellikle ucuz ve kalitesiz gıdalardan bulunan orantısız maddeler, bunlar kedilerde idrar yolu enfeksiyonunu tetikleyebilir.

Yüksekten düşme genelde bazen bazı aylarda özellikle kızgınlığa giren hayvanlarda çok karşılaşılabilir. Onlarda travma kaynaklı idrar yollarında problem oluşabilir. İdrar kesesinde bir sıkıntı olabilir. Bunun haricinde idrar yollarında sıkıntı olabilmektedir. Bu sebeple veterinerinizde yapılacak muayenede bunların tespiti edilebilir.

Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte özellikle stres faktörü, bakteriyel, viral, yaşı büyük kedilerde idrar yolu enfeksiyonları görülebilir.

Strese girme nedenleri ise, evden bir kişi ayrılırsa veya eve ekstra bir kişi gelirse veya bir yere taşınılırsa, farklı kediler eve gelirse bu gibi durumlarda strese girebilir.

  • Yanlış Beslenme
  • Düşük Kaliteli Mamalar
  • Yağ Oranı Yüksek ve Düşük Mamalar
  • Viral Sebepler
  • Stres Faktörü Sebebiyle
  • Yaşlılık Sebebiyle
  • Bakteri Sebebiyle
  • Yüksek Düşme, Travma Sonrası Girilen Stres Sonucu

Dişi Kedilerde Daha Çok Görülmesinin Sebebi Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonlarında pek farketmiyor ama özellikle oran olarak söylersek dişi kedilerde enfeksiyon olarak biraz daha yatkınlığı var. Çünkü kanal, mesena ve idrar yolu daha kısa olduğundan dolayı erkek kedilere göre daha fazla görülebiliyor. Enfeksiyonun bulaşma riski olabilir ama bunun taşınıp bulaşma riski yok.

İdrar Yollarında Taş Oluşma Riski Var mıdır?

İdrar yollarında taş oluşabiliyor, bunlarda özellikle struvit, oksalat ve fosfat gibi taşların oluşumuna sebebiyet verebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Muayene Nasıl Yapılır?

Honey Bear Kedi

Özellikle ilk olarak fiziksel muayene yapılır ve idrar kesesi el ile muayene edilir. Kan ve idrar tetkikler yapılır. İdrar ve kanda bulunan bazı parametrelerin değerlerine bakılmalıdır. Bu oranlarda herhangibir yükseklik veya düşüklük durumunda biliniyorki idrar yollarında bakteriyel, viral veya taş oluşumundan dolayı kaynaklı bir hastalık mevcut. Kist oluşabilir, kanallarda, idrar kesesinde veyahutta böbreklerde oluşan kiste bağlı olarak problemler oluşabilir. Özellikle mantarmı, bakteriyelmi veyahutta kistlik oluşup, oluşmadığına ultrason yardımıyla öğrenilmesi mümkündür. Bu tespitler yapıldıktan sonra tedavisi ona göre yapılmalıdır.

  • Fiziksel Muayene
  • Kan ve idrar Tahlilleri
  • Röntgen yardımıyla taş, kist yada polipler oluşumu oluşumuna bakılır

İdrar Yolu Hastalıklarında Tedavi Süreci Nasıldır?

Hepsinin farklı, farklı tedevi yöntemleri var. İlk başta kan muayenesi, idrar muayenesi, röntgen ultrsason muayenesinden sonra teşhis edilen hastalığa göre uygun ilaçlar kullanılır. Gerekirse tablet, gerekirse enjektable tarzında. Olayın en önemli faktörü özellikle uygun hangi taş oluşmuşsa ona uygun bir mama veya diyet uygulanabilir.

İdrar Yolu Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

İlk zamanlar özellikle ıslak mama biraz daha yoğun vermek gerekiyor çünkü vücuttaki üre miktarı arttığından dolayı atılımını daha hızlı gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sonrasında uzun vade kuru ve diyabetik mamalar kullanmanız gerekebilir. Tedavi bittikten sonra bir süre daha 5-6 ay kadar özel perscription mamalar verebilirsiniz. Hem diyeti, hem su miktarına kadar diyetinde ayarlamalar yapılmalıdır. Bunlar yapıldıktan bellir bir dönem sonra kısırlaştırılmış, eğer hayvan kısırsa ona göre kendi mamasına devam edebiliyor.

  • İlk Zamanlarda Islak Mama Verilmelidir
  • 5-6 Aya Kadar da Özel Prescription Mamalar Verilmelidir

Tedavi Sürecinde Mama Harici Besinler Verilebilir mi?

Van Kedisi

Onlar pek tavsiye edilmemektedir. Balık, tavuk gibi besinlerin protein miktarı biraz daha bunların çeşitliğine göre değişiklik gösterdiği için tetikleyebilir. Bu enfeksiyonu daha minimize etmek için mümkün olduğunca kendi kafamıza göre gıdalar vermemeliyiz. Veteriner hekimin tavsiyesi doğrultusunda uygun diyabetik mamalar kullanılabilir.

İdrar Yolu Hastalıklarında Ameliyat Gerekir mi?

Eğer yoğun bir tıkanma idrar yollarında ve idrar kesesinde taş oluşumu var ise medikal tedavi ve diyetle çözülemediği durumda ve hayvanın hayatında risk söz konusuysa bu gibi durumlarda ameliyat etme söz konusu olabilir.

  • Medikal Tedavi ve Diyet İle Çözüm Alınmaz ise Ameliyat Yapılabilir

İdrar Ameliyatında Sonda Neden Kullanılır?

Bunun sebebi eğer idrar yollarında çok fazla taş oluşumu varsa, idrar yolunu sonda ile açıldığı taktirde tekrar içerideki taşlar yolu tıkayabiliyor. Bundan dolayı sabitleme yöntemiyle minimum bir 3-4 gün peniste idrar sontası tutulabiliyor.

Bakteriyel Hastalıklar Ne Kadar Sürede Tedavi Edilebilir?

Komple tedavisi bakteriyel durumlarda 7-14 gün arasında değişebiliyor. Taş tedavisi 6 aya kadar tedavi süreci sürebilir.

  • Bakteriyel Tedavi Süresi 7-14 gün
  • Taş Tedavi Süresi 6 Aya Kadar Sürebilir

İdrar Yolunda Taş Oluştuğunda Ölüm Riski Var mıdır?

Eğer taş oluşumu varsa hasta sahibinin göz önünden kaçmışsa aşağı yukarı 24 ile 48 saat sonrası vücuttaki üre seviyesi yükseleceği için hayvanınız komaya girecektir ve ondan dolayı ölüm riski olabilir. Buna dikkat edilmesi gerekmektedir.

İdrar Yolu Hastalıkları Hangi Tür ve Hangi Yaşlarda Sık Görülür?

Aşağı yukarı 1 ile 7 yaşa kadar hastalarda görülen bir durumdur. Kısırlaştırılmış erkek kedilerde bu oran daha fazla özellikle idrar yolundaki taş oluşumundan bahsedersek.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık