Terk Edilmiş Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

terk-edilmis-yavru-kedi-bakimi-nasil-yapilir.jpeg

Terk edilen yavru kedinin bakımı bilhassa sokak hayvanlarına karşı ilgisiz kalmayan kişileri yakından ilgilendirir. Kediler uygun üreme koşullarını bulduklarında sık sık yavrularlar. Sadece bazı durumlarda yavru kediler anası tarafınca terk edilebilir yada annesini yitirmiş olabilir. Hemen hemen bakıma muhtaç durumda olan yavru kedilerin bu şekilde sokakta kendi kaderine bırakılması doğru değildir. Dolayısıyla terk edilmiş yavru kedinin bakımı için lüzumlu süreci başlatmanız önemlidir. Sadece yavru kedilere bakarken uzmanların tavsiye etmiş olduğu detaylara dikkat etmezseniz bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden sokakta terk edilen yavru kedi bulduğunuzda yapmanız gerekenleri bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Anası Tarafınca Terk Edilen Yavru Kedinin Bakımı

Terk edilmiş yavru kedinin bakımı için ilk olarak bu alanda deneyimli olmanıza gerek kalmamıştır. Daha ilkin evcil hayvan bakmamış kişiler de lüzumlu koşulları başarıyla uyguladığı takdirde yavru kedinin sıhhatli bir yaşam sürmesine destek olabilir. Yavru kedileri güvenli bir ortamda ve anne şefkati ile büyütmek için yapmanız gerekenler oldukça basittir. Sokakta dolaşırken yada yaşadığınız muhitte anası tarafınca terk edilmiş bir yada birden fazla yavru kedi bulursanız yapmanız ihtiyaç duyulan işlemler bellidir.

Yavru Kedinin Yaşam Alanını İnceleyin

Yavru kedinin yaşam alanında araştırma yapmak ilk olarak kedinin anası tarafınca hakkaten terk edilip edilmediğini idrak etmek için önemlidir. Zira bazı durumlarda anne kediler yavrularına yiyecek bulabilmek için yuvayı terk edebilir yada başka bir yavrusunu aramaya çıkmış olabilir. Bilhassa daha ilkin doğum yapmış tecrübeli anne kediler yavrularını kolay kolay tek başına bırakmaz. Sokakta yalnız başına kalmış yavru kedi gördüğünüzde bir iki saate kadar kediyi gözlemlemeniz gerekir. Yavru kedinin terk edildiğinden %100 güvenilir olmadan onu annesinden ayırmayın. Yavru kedi oldukça temiz görünüyorsa anası tarafınca bakıldığının işaretidir. Kedi uyurken etrafına un serperek pati izlerinden annesinin yanına gelip gittiğini anlayabilirsiniz. Fakat yavru kedi yaralanmış yada otoyol kenarı benzer biçimde konumda travma yaşama riski var ise asla zaman kaybetmeden alınmalıdır.

Yavru Kediyi Veterinere Götürün

Yavru kediyi veterinere götürmek sıhhatli olup olmadığı mevzusunda uzman desteği almanıza destek verir. Sokakta terk edilmiş olan yavru kedinin ilk başta fark etmediğiniz çeşitli yaraları bulunabilir. Bunun haricinde fizyolojik olarak yarası olmasa da yavru kedinin hasta olabileceğini göz önünde bulundurarak ilk etapta veteriner hekim muayenesine götürmeniz önemlidir. Yavru kedinin bakımı için lüzumlu tavsiyeleri veterinerden alarak ihtiyacınız olan ekipmanları yapmaya başlayabilirsiniz.

Yavru Kedinin Bakımı İçin Lüzumlu Malzemeleri Hazırlayın

Yavru kedinin bakımında kullanılan malzemeler, kedinin yaşam standardını arttıracak ekipmanlarda oluşur. Yavru kedinin bakımını kendi evinizde yapacaksanız kesinlikle bu ekipmanları yanınızda bulundurmanız gerekir. Yavru kedinin bakımında en oldukça gereksinim duyulan rahat malzemeler şunlardır:

  • Isıtıcı yastık
  • Yavru kedi formülü
  • Yumuşak havlu
  • Biberon, emzik yada şırınga
  • Biberon temizleme fırçası
  • Karton ve benzeri malzemeden taşıma kutusu

Yavru Kedinin Vücut Sıcaklığını Koruyun

Yavru kedinin sıcak tutulması hastalıklara karşı onu koruma altına almak açısından oldukça önemlidir. Bilhassa soğuk havalarda sokakta bulduğunuz yavru kedileri kesinlikle sıcak bir ortama götürmeniz gerekir. Yavru kedinin üşüdüğünü idrak etmek için ayaklarına ve kulaklarına dokunmanız yeterlidir. Eğer kedinin bu bölgeleri soğuksa üşümüş anlama gelir. Bu durumda olan yavru kedileri yumuşak yastık ve havlular ile sararak bir süre vücut ısısını müdafaasını sağlayabilirsiniz. Yavru kediyi evinize taşıyorsanız ayrı bir kutu içinde tutmak yerine sardığınız havlu içinde vücudunuza yakın konumda tutmanız tavsiye edilir. Bununla beraber evinizde yavru kedinin üşümeyeceği bir konuma yuva kurarak stresten uzak bir halde yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Yavru Kediyi Biberon ile Besleyin

Yavru kedinin beslenmesi mevzusunda kullanabileceğiniz en etkili ekipmanların başlangıcında biberon gelir. Evcil hayvan dükkanlarında ve pet shoplarda yavru kedilerin sıhhatli şekilde beslenmesi için toz formül satılır. Bu formülü hususi bir karışımla kullanma talimatlarına uygun bir halde hazırladıktan sonrasında biberona koyun. Biberon ve emziği yardımı ile yavru kedinin tıpkı annesinden süt emer benzer biçimde beslenmesini sağlayabilirsiniz. Mamanın miktarı yavru kedinin yaşına, kilosuna ve sıhhat durumuna nazaran farklılık izah edebilir. Tertipli aralıklarla yavru kediniz acıktıkça biberon ile besleyip gereksinim duyan gıdaları takviye edebilirsiniz.

Eğer yavru kediye uygun biberon bulamadıysanız yada kedi biberonu kullanmayı reddediyorsa emzik yada şırınga da işinizi görebilir. Yavru kedinin sütle beslenirken biberonun ucunu ağzına uygun bir açıda tutmanız kafi olacaktır. Yavru kedinin her beslenmeden sonrasında kesinlikle gaz çıkarması gerekir. Bunun için yavru kediyi omzunuza yaslayın ve nazik şekilde sırtını sıvazlayın.

Kirlenen Yavru Kedileri Özene Sudan geçirin

Kirli yavru kedilerin yıkanması için telaşlı olmamanız tavsiye edilir. Sadece sokakta oldukça fena durumda olan kedilerde parazit riskine karşı bir an ilkin yıkanması önemlidir. Pireler, yavru kedinin karın bölgesinde kolaylıkla fark edilebilir. Pire gördüğünüzde yavru kediler için hususi üretilen pire spreyini kullanabilirsiniz. Yavru kedinin parazit temizliğinden sonrasında baş ve kuyruk bölgesinin sabunlu suyla yıkanması tavsiye edilir. Terk edilmiş yavru kedi bakımı esnasında kedinizi bir kez kapsamlı şekilde yıkadıktan sonrasında ev ortamında baktığınız için onlarca kere yıkamanıza gerek kalmamıştır.

Ek olarak Bakınız: Kediler Rüya Görür Mü?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık