Kedilerde Beyaz Köpük Kusmak Ne Anlama Gelir?

kedilerde-beyaz-kopuk-kusmak-ne-anlama-gelir.jpg

Kedilerin beyaz köpük kusması pek oldukça değişik nedene bağlı ortaya çıkabilmektedir. Kedilerde beyaz köpük kusmak sıhhatli bir kedinin karşılaşacağı bir durum değildir. Bundan dolayı kedi sahipleri kedilerinin beyaz köpük kustuğunu görür ise endişelenmektedir.

Kediler yalnızca beyaz köpük şeklinde bir kusma göstermemektedir. Buna ek olarak yeşil ve parçalı kusmalar, kanlı kusmalar, kedi tüylü kusmalar da kedilerde gözlenebilmektedir. Mukus kusma ve sıvı kusma da kedilerde ortaya çıkabilecek semptomlar arasındadır. Bu şeklinde durumlarda yapılması ihtiyaç duyulan ilk şey kedilerin en yakın veteriner hekim hekime götürülmesi olacaktır.

Kedilerin kusmasına niçin olabilecek faktörler alttadır:

  • Hazımsızlık
  • Tüy yumağı
  • Gastrit
  • Hipertiroidizm
  • Parazit

Hazımsızlık Sebebi ile Beyaz Köpük Kusma

Hazımsızlığın kediler üstündeki tesiri beyaz köpük formunda kusma şeklinde görülebilmektedir. Bilhassa yiyecek tüketiminin peşinden gerçekleşen bu durum midede bir mesele olabileceği anlamına gelmektedir. Mide, yiyeceklerin sindirilebilmesi için mide asidi ve sularından oluşan bir yapıdadır. İnsanlara benzer olarak kediler de yiyecekleri sindirebilmek ve dışarı atabilmek için çeşitli sistemlere haizdir. Kedilerin kendi öğünlerini atlaması ya da sindirim sisteminde bir mesele yaşanması durumunda mide asitlerinde birikim meydana gelmektedir. Bu durum mideyi tahriş etmeye ve kusmaya niçin olabilmektedir. Bilhassa hazımsızlık hissi yaşayan kedilerde kusmalar oldukça yaygındır. Sarı renkte ya da beyaz renkte görülebilen bu kusmalar kedilerin midelerinde bozulma olabileceğini düşündürtmektedir. Bu şekilde bir durumda en yakın sıhhat kurumuna gidilmeli ve kedilerin mide asidi denetim altına alınmalıdır.

Tüy Yumağı Sebebi ile Beyaz Köpük Kusma

Tüy yumaklarının kusmaya niçin olması kedilerde oldukça yaygın görülen bir durumdur. Kedilerde beyaz köpük kusmak hazımsızlık sebebi ile olabileceği şeklinde tüy yumağı sebebi ile de olabilmektedir. Kedilerin tüy yapısı koku zerreciklerini temizlemelerine fırsat vermektedir. Dillerinde yer edinen hususi yapı, ölü tüyleri tutarak kedilerin bu tüyleri yutmasına niçin olabilmektedir. Tutulan tüyler genel olarak naturel yollardan vücut dışına atılmaktadır. Sadece bazı durumlarda kedilerin midelerindeki tüyleri uzun tüpler halinde kustuğu gözlenmektedir. Vücudunda tüy yumakları olan kedilerin bazı durumlarda köpük formunda kustuğu da görülmektedir.

Gastrit, Pankreatit Sonucu Kusma

Mide rahatsızlığı sonucu kusma kedilerin yedikleri ya da yuttukları şeylerden kaynaklı olabilmektedir. Gastrit, kedilerin midelerini tahriş eden bir rahatsızlıktır. Bu şeklinde bir durumda beyaz köpük kusma semptomu ortaya çıkabilmektedir. Köpük kusmaya ek olarak iştahta duyulan azalma, uyuşukluk, davranış bozuklukları, dehidrasyon da gözlenebilmektedir. Bu şekilde bir durumda ne olursa olsun bir veteriner hekim ile görüşülmelidir.

İnsanlara benzer olarak köpeklerde de pankreatit ortaya çıkabilmektedir. Gerek kronik olarak gerekse de akut olarak gerçekleştirilebilen iltihaplar kedilerin sindirim sistemine zarar verebilmektedir. Bu şeklinde bir durumda diyabet, karaciğer hastalığı şeklinde hastalıklardan anlatmak mümkündür.

Pankreatit sonucu dehidrasyon, köpük kusma, kilo kaybı, karın ağrısı, ateş ve vücut ısısında düşme şeklinde durumlar gözlenebilmektedir. Kedilerin kusma sebepleri, veteriner hekim hekimin belirleyeceği tedavi yaklaşımlarını belirlemektedir.

Diyabet, Hipertiroidizm Sonucu Köpük Kusma

Şeker hastalığı sonucu kusma kedilerde en sık görülen nedenler arasındadır. Kedilerin su tüketmelerinde ya da idrara çıkmalarında görülen artış, kilo kaybı ve dehidrasyonu meydana getirmektedir. Kedilerde kilo kaybı görülüyor ise uzman bir hekime danışılması ve nedenin öğrenilmesi önerilmektedir. Bu sayede diyabetin erken teşhis edilmesi ve kedilerinizin süre kaybı olmadan tedavi edilmesi sağlanabilmektedir.

Yaşı büyük olan kedilerde hipertiroidizm görülme riski genç kedilerden daha fazladır. Tiroit salgı bezi aşırı aktivite ile karakterize gelişebilmektedir. Kedilerde köpük kusma iştah artışına niçin olabilmektedir. Sadece iştah ne kadar artarsa artsın kedilerde kilo kaybı devam edecektir. Aşırı ses üretimi ya da ishal kedilerde meydana gelen komplikasyonlar arasındadır. Kedilerde oluşan semptomlar denetim altına alınamıyor ise uzman bir hekimden yardım talep edilebilmektedir.

Parazitlerin Kendiler Üstündeki Tesiri

Parazitlerin vücut üstündeki tesiri oldukça negatif seyretmektedir. İshal sonucu görülen beyaz kusma bazı durumlarda denetim altına alınamayan parazitlerin habercisi olabilmektedir. Köpük kusma, parazitlerden kaynaklı enfeksiyonlar ile ilişkilendiriliyor ise türe uygun bir tedavi yaklaşımı planlanmalıdır.

Kedi Kusmalarında Mühim Durumlar

Kedilerde kusmalara dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan süre kusmaların sıklığının arttığı zamandır. Kedilerin haftada bir olacak şekilde kusması düzgüsel olarak ifade edilebilmektedir. Bu kusmaların sıklığının ya da süresinin artması durumunda kedilerin takip edeni yapılmalıdır. Kusmalar ile paralel olarak seyreden değişik bir semptom olup olmadığı tespit edilmeli ve ona uygun bir tedavi planlanmalıdır. Eğer kusmalar ile paralel seyreden bir hastalık emaresi yok ise ilk etapta endişelenilmesine gerek bulunmamaktadır.

Kedi aşılarının gününde yaptırılması, mamaların dengeli ve tertipli şekilde verilmesi şeklinde mevzular kedilerin sağlığını sakınan etmenlerdendir.

Kedilerde eğer bir kusma durumu gözlüyor iseniz ve bu durum 24 saatten daha uzun sürüyor ise derhal bir hekime danışılması gerekmektedir. Kedilerin kusma süreci bir kağıda not edilmeli ve veteriner hekim hekime bildirilmelidir.

Kedilerde beyaz köpük kusmak bazı potansiyel nedenlere bağlı gelişebilmektedir. Potansiyel sebeplerin neler olduğu hakkında veri sahibi olmak isteyen bireyler mevzuyu kedilerinin hekimlerine sorabilmektedir. İnternetten mevzu hakkında meydana getirilen araştırmalar bazı durumlarda yetersiz kalabilmektedir. Uzun devam eden kusmalarda ve kusmaların değişik kan ya da parça içermesi durumunda kedilerin muayene edilmesi gerekebilmektedir. Laboratuvar testleri ve fizyolojik muayeneler hastalığın tedavisinde mühim bir yere haizdir. Testlere ve muayenelere ek olarak meydana getirilen tedavi planları da kedilerin daha süratli bir halde iyileşmesine katkıda bulunacaktır.

Ek olarak Bakınız: Bozuk Kedi Maması Iyi mi Anlaşılır?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık