1. Anasayfa
  2. Köpekler

Yavru Köpeklerde Gençlik Hastalığı ve Tedavisi

Yavru Köpeklerde Gençlik Hastalığı ve Tedavisi
0

Yavru köpeklerde Gençlik Hastalığı ilk belirti olarak köpekte öksürük başlatır. Köpeği zamanla ölüme sürükleyen hastalık bazı durumlarda köpeği öldürmez ve felç bırakır. Bu denli zararlı bir hastalık olan yavru köpeklerde Gençlik Hastalığı, aynı zamanda çok kolay bulaşabilmektedir.

Yavru köpeklerde Gençlik Hastalığı oluşmaması için, köpekler henüz 11 ila 13 haftaları arasındayken aşılama yapılmaktadır. Köpeğinize bu aşı yapılmadıysa hastalığa yakalanma riski yüksek olacaktır. Birden çok belirtisi olan hastalık, belirtileri bakımından diğer hastalıklara benzetilebilir. Bu yüzden belirtilerden bazıları varsa kesinlikle veterinere başvurulmalıdır.

Yavru Köpeklerde Gençlik Hastalığı

Yavru köpeklerin yakalandığı gibi yetişkin köpeklerin de yakalanabileceği bir hastalık olan Gençlik Hastalığı, oldukça tehlikelidir. Böylesine tehlikeli bir hastalığın köpeğinizde olup olmadığını anlamanız için, aşağıda yer alan belirtileri bilmeniz gerekmektedir.

  • Yüksek ateş
  • İshal ve sindirim sıkıntıları
  • Ani kusma
  • Uyuklama
  • Depresyon
  • İştah Azalması
  • Öksürük, hapşırık ve diğer solunum sıkıntıları
  • Göz ve deri sıkıntıları

Yukarıda yer alan belirtilerden birkaçı bile köpeğinizde varsa hemen veteriner hekime başvurmalısınız. Çünkü; Köpeğiniz hastalığa yakalandığı zaman her belirtisini göstermeyebilir. Köpeğinizi veterinere götürmek için hangi hastalık olursa olsun bütün belirtilerini beklememelisiniz. Köpeğinizin hal ve hareketlerini bilirsiniz. Eğer bu hareketlerin dışında bir durum sezdiyseniz, durumun geçmesi için uzun süreler beklememeniz hastalık süreci açısında fayda sağlar.

Yavru köpeklerde Gençlik Hastalığı, hastalığı kapmış bir köpeğin hapşırmasıyla geçebildiği gibi aynı zamanda hasta köpeğin idrarı ve dışkısıyla direkt temas halinde de geçebilir. Bir yavru köpek, Gençlik Hastalığına yakalanmış başka bir köpekle aynı ortamda bulunduğu zaman aralarında geçen etkileşimle birlikte hastalık kapabilir.

Hastalığın bulaşmasındaki en önemli faktörlerden biri hasta köpekle sağlıklı bir köpeğin aynı kaptan yemek yiyip, su içmesidir. Bu gibi sıkıntılara yol açmamak için her köpeğin kendine özel mama ve su kabı olmalıdır.

Yavru Köpeklerde Gençlik Hastalığı Tedavisi

Yavru köpeklerde Gençlik Hastalığı, şimdiye kadar tedavisi bulunamamış hastalıklardan biridir. Bu hastalığa köpeğinizin yakalanmaması için, köpeğinizin yavruyken aşılarının tam yapılmış olması gerekmektedir. Aşılarla ilgili detaylar için Yavru Köpek Aşılama Periyodu makalemize göz atabilirsiniz.

Yavru köpeklerde Gençlik Hastalığı, tedavisi bulunamadığı için oldukça zararlı ve bulaşıcı hastalıklar arasında yer almaktadır. Yavru köpek, bu hastalığa yakalandığı zaman neredeyse kurtuluşu yoktur. Bazı ilaç üreticisi firmalar tarafından çaresinin bulunduğu söylense de, kesin bir çözümü yoktur. Kesin çözüm için, ilaç üreticileri tarafından yoğun bir çalışma yapılmalıdır.

Yavru köpekler bu hastalığa yakalandığında %99 ölüm gerçekleşmektedir. Bu kadar yüksek öldürme oranına sahip hastalığı, yavru köpeklerin yenme şansı neredeyse bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı oldukça dikkatli olmanız gereken bir konu olduğunu unutmamalısınız.

Yavru Köpeklerde Gençlik Hastalığından Nasıl Korunulur?

Yavru köpeklerde Gençlik Hastalığı’ndan kurtulmak için yapılması gereken en önemli yöntem aşılamadır. Yavru köpekler, annesinden aldığı antikorlar sayesinde yaklaşık 12 haftalık olana kadar bu hastalığa karşı korunurlar. Fakat, bir süre sonra antikorların etkisi geçeceği için yavru köpeklere kesinlikle aşılama yapılmalıdır.

Yavru köpeğe yapılan aşılar, köpeği birçok hastalığa karşı koruyacağı gibi Gençlik Hastalığı’na karşı da korumaktadır. Bu hastalığa karşı koruma sağlayan aşının her yıl bir kere yapılması gerekmektedir. Çünkü; Daha önce de belirttiğimiz gibi bu hastalığın tedavisi bulunmamaktadır.

Yavru köpeğinizi bu hastalıktan korumanın en etkili yollarından biri, köpeğinizin beslenmesi konusunda dikkat etmeniz gerek hijyen kurallarıdır. Köpeğinizin yemek yediği kabı ve su içtiği kabı başka köpeklerin kullanmasına izin vermemelisiniz. Hasta olduğunu düşündüğünüz bir köpeğin yanında bulundurmamalısınız.  Buna ek olarak köpeğiniz etrafta gördüğü bir dışkıya yaklaşacağı zaman onu oradan uzaklaştırmalısınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir