Yavru kedilerin wc zamanı pek fazlaca faktöre gore değişim izah edebilir. İlk etapta anne kedinin yardımı ile dışkı yapmayı öğrenen yavru kedilerde bu süreç aniden gerçekleşmez. Yavru kedinin beslendikten sonrasında dışkı yapmayı öğrenmesi için annesinin yardımına ve ilgisine ihtiyacı vardır. Hemen hemen yeni doğan yavru kedilerde anne sütü ile beslendikten sonrasında dışkı yapma sürecinde anne kedinin desteği önemlidir. Yavru kedilerin wc yapma zamanı mevzusunda belirleyici olan temel faktörlerden bazıları şunlardır:
- Yavru kedinin beslenme türü
- Beslenmenin kalitesi
- Yaşam ortamı ve çevresel koşullar
- Yavru kedinin stresli olup olmaması
- Bakteri yada viral parazitlerin durumu
- Yavru kedinin sindirim sistemiyle ilgili sıhhat sorunları
Bu tür etkenler, yavru kedilerde hangi çoğunlukla wcye çıkılacağının göstergesidir. Yavru kedilerin wc yapma alışkanlığı kazanmasından sonrasında kedi kumu kullanarak derhal wc eğitimine adım atmak doğru değildir. Eğer annesinden ayrı 3-4 aylık bir yavru kediyi sahiplendiyseniz, her beslenmesinden sonrasında yavru kedinin dışkılaması için onu teşvik etmeniz gerekir. Düzgüsel şartlarda bu vazife anne kedinin sorumluluğunda olsa da bazı durumlarda anne kediden ayrı kalan yavruların bu şekilde eğitilmesi gerekir.
Yavru Kediler Iyi mi Tuvalet Yaparlar?
Yavru kedilerin wc yapması, yalnız annesinin yardımı ile gerçekleşir. Annelerinden ayrı olan yavru kediler kendi başlarına çiş ve kaka yapamazlar. Bilhassa yeni doğan yavru kediler çevrelerindeki ve kendi vücutları ile ilgili pek fazlaca şeyi annelerinin yardımı ile yapabilirler. Anne kediler yavrularının genital bölgelerini yalayarak onları çiş ve kaka hayata geçirmeye teşvik ederler. Eğer yavru kediniz annesinden ayrıysa wc yapması için ona destek olmanız gerekir. Yavru kedinizi beslediğiniz devamlı, dışkılaması için uygun koşulların oluşmasına dikkat etmelisiniz. Besinlerin vücuttan atılması için yavru kedinin wc ihtiyacının giderilmesi gerekir. Bu süreçte erişkin yada yavru fark etmeksizin tüm kediler, bağırsaklarında biriken dışkının atılmaya hazır hale vardığında dışkı yapabilirler.
Yavru kediler hemen hemen kafi seviyede gelişim göstermediği ve deneyim sahibi olmadığı için kendi başlarına dışkı yapmaları derhal gerçekleşmez. Yavru kedilerde kaka yapma süreci birazcık süre alabilir. Bu sebeple 3-4 haftalık yavru sahiplenen kişiler kedinin derhal kumu kullanmasını ve wc eğitimi almasını beklememelidir. Yavru kedilerin ne süre wc yapacakları beslenme türlerine ve kalitelerine bağlıdır. Bununla birlikte yavru kedinin yaşam ortamı da wc sıklığını belirleyen faktörler arasındadır. Yavru kediler fazlaca stresli bir ortamda kalıyorsa daha sık wcye çıkabilir.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi
Yavru kedilerde wc alışkanlığı kazandırmak için telaşlı olmamak gerekir. Ilk olarak yavru kedinin her türlü bakımını üstüne alan kişilerin wc mevzusunda da teşvik edici olması önemlidir. Anne kediler yavru kedileri dışkılamaya teşvik etmek için vücutlarının belirli noktalarını yalayarak wcye hazır hale getirirler. Eğer anne kedi yoksa, yavru kedinin wcye teşvik edilmesi için tek kullanımlık yumuşak ve emici nemli bezler ile bu işlem yapılabilir. Yavru kedilerin genital bölgelerin nemli bezle hafifçe silerek wc yapma alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bazı kedi sahipleri bezi ılık su ile ıslatarak da bu tür yararlı uygulamalar yapabilmektedir.
Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Ne Süre Verilir?
Yavru kedilere wc eğitimi verilirken, telaşlı olmamak ve doğru zamanda kedi kumu tercih etmek gerekir. Bilhassa ilk kere yavru kedi sahiplenmiş kişiler, wc eğitimi mevzusunda edinim kazanmalıdır. Bu kapsamda yavru kediler 3 haftalık olana kadar kendi tuvaletlerini yapamazlar. Anne kediler yavru kedileri dışkılamaya teşvik etmek için makat bölgesini yalar ve ovarak onların wc yapmasını kolaylaştırır. Üç haftalık olgunluğa ulaşan kediler bu sürecin peşinden kendi tuvaletini hayata geçirmeye başlayabilirler. Kedilerin wc eğitimleri 1 aylık olduklarında adım atar. Dolayısıyla 1 aylık olmayan kedilerde wc eğitimi vermek için zorlayıcı ya da baskıcı olunmaması gerekir.
Kediler gelişim süreçlerinde birinci aya yaklaştıklarında artık kum kabına tuvaletlerini yapabilirler. Yavru kediler için hazırlanan kum kabı, anne kedi ile beraber evin içinde zaman geçirdikleri bölgeden uzakta konumlandırılmalıdır. Sadece kum kabı yavrulardan fazlaca uzakta olursa wc eğitimini tam anlamıyla öğrenemeyebilirler. Yavru kedilerde veteriner hekim doktor tavsiyelerine uyarak da wc eğitimi verilebilir. Kediler doğası gereği tuvaletlerini kuma yapma içgüdüsüne haizdir. Ek olarak her tuvaletini yaptıktan sonrasında kedilerin kumu kapatarak kendi dışkılarını gömdükleri bilinir.
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Süreci
-
Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Süreci
Kedilerde wc eğitimi verilirken kaliteli ve ideal ekipman kullanılması da büyük ehemmiyet taşır. Bilhassa yavru kedilerin wc eğitimi esnasında onun koşullarına uygun wc kabı ve kumu tercih edilmelidir. Eğer yavru kediler wc kabını ve kumunu bulma mevzusunda problemler yaşıyorsa koşulları iyi hale getirmek gerekebilir. Yavru kedilerde wc eğitimi 1 aydan sonrasında adım atar ve kedi sahipleri bu mevzuda üstüne düşen görevi yerine getirmek durumundadır. Yavru kedilerin stres yaşamadan, ideal şekilde wc eğitimi alabilmesi için onu zorlamamalı ve aşırı tepki gösterilmemelidir.
Yavru kedilerin wc eğitiminde kullanılan kumun seçiminde fazlaca dikkatli olunmalıdır. Kedi kumunun ne olursa olsun kokusuz ve ideal boyutta olması önemlidir. Kokusuz kedi kumları, yavru kedilere wc eğitimi verirken en iyi seçenektir. Yavru kedilerin wc yapma zamanı vardığında onlar için en ideal kum kullanılmalıdır. Kedi kumunun topaklanma özelliğine haiz olması hijyen mevzusunda beklentileri karşılayacaktır. Bu yüzden ilk başta yavru kedilere wc eğitimi verirken seçilen kuma itina gösterilmelidir. Sonrasında kediler wc eğitimini tamamlamasının peşinden kum değiştirilebilir.
Ek olarak Bakınız: Yavru Kediler Ne Kadar Uyur?