1. Anasayfa
  2. Kediler

Yavru Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Yavru Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
0

Yavru kedilerde ağız kokusu, erişkin kedilerde olduğu şeklinde çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yavru kedilerde ağız kokusunun başlıca sebebi diş çıkarmadır. Diş çıkarma sürecinde olan yavru kedilerde ağız kokusuna sık rastlanır. Çoğunlukla diş çıkarmaya bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokusu, diş çıkarma sürecinin tamamlanmasının arkasından kendiliğinden geçer ve herhangi bir işlem gerektirmez. Fakat diş çıkarma sürecinin tamamlanmasına karşın ağız kokusu geçmiyorsa değişik bir mesele olduğu ihtimali üstünde durulmalıdır. Yavru kedilerde ağız kokusu tek bir nedene bağlı olmadığı için altında yatan sebep kesinlikle araştırılmalı ve bulunmalıdır. Bu yüzden, kedinizin ağzında fena bir koku bulunduğunu fark ettiyseniz ve bu kokunun kendiliğinden geçmesini beklemek yerine uzman bir veterinerden destek almanız gerekir.

Yavru Kedilerde Ağız Kokusu Niçin Olur?

Kedilerde ağız kokusunun sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kedilerde karaciğer hastalığı, ağızda fena kokuya niçin olabilir.
  • Lenfosittik plazmasitik stomatit hastalığı, ağızda fena kokuya niçin olabilir.
  • Şeker hastalığı, ağızda fena kokuya niçin olabilir.
  • Kedilerde böbrek hastalıkları, ağızda fena kokuya niçin olabilir.
  • Diş ve diş eti hastalıkları, ağızda fena kokuya niçin olabilir.

Kedilerde Diş ve Diş Eti Hastalıkları Neler?

Kedilerdeki diş ve diş eti hastalıkları, ağız kokusuna yol açan başlıca hastalıklardır. Kedi ve köpeklerin tıpkı insanoğlu şeklinde ağız ve diş sağlığının tertipli veteriner hekim kontrollü aksatılmamalı. Ağız ve diş bakımı dikkatsizlik edilen kedilerde ağız kokusu kaçınılmaz olur. Diş ve ağız içi bakımı yapılmayan kedilerde dişlerde tartar ve diş etlerinde enfeksiyon görülebilir. Diş etlerinde enfeksiyon ciddi bir sorun olduğu ve yayılma eğilimi gösterdiği için kesinlikle üstünde durulmalıdır. Kedilerdeki diş ve diş eti temizliği bir çok vakit önemsenmese de uzun solukta ciddi sorunlara niçin olduğu unutulmamalıdır.

Kedilerde Böbrek Hastalıkları Neler?

Böbrek hastalıkları ölümcül sonuçlara yol açmış olduğu için kesinlikle tedavi edilmelidir. Kedilerde görülen böbrek yetmezliği, birçok semptom ile kendini izah edebilir. Bu semptomlardan bazıları; ağız içinde ve diş etinde yara oluşumu, dilde kahverengi katman, fena ağız kokusu, idrara çıkmada ve su tüketiminde artış, mesanede enfeksiyon oluşumu, ani kilo kaybı, iştahsızlık, ishal, bulanık idrar, idrarda kan, mide bulantısı ve kusmadır. Böbrek hastalıklarında kedilerde ağız kokusu ve buna ek olarak ciddi komplikasyonlar da görülebilir. Böbrek hastalıklarının kesinlikle tedavi edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kedinizin böbrek hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız en kısa sürede bir veteriner hekim doktor ile görüşmelisiniz.

Kedilerde Şeker Hastalığı Nedir, Niçin Olur?

Kedilerde şeker hastalığı, ağızda fena kokuya değil şekerli bir kokuya niçin olur.  Bu yüzden tespit edilmesi kolaydır. Örnek vermek gerekirse; eğer kedinizin ağzında fena bir koku var ise bu kokunun sebebi diş ve diş eti hastalıkları, ağız için temizlenmemesi dolayısıyla artan zararı dokunan bakteriler ve böbrek hastalıkları söz mevzusu olabilir. Kedinizin idrarında ve su içme isteğinde artış bulunduğunu,  iştahlı olmasına karşın kilo kaybı bulunduğunu fark ederseniz şeker hastalığı söz mevzusu olabilir.

Lenfositik Plazmasitik Stomatit Nedir, Niçin Olur?

Lenfositik plazmasitik stomatit, ağrıya ve ağızda fena kokuya yol açan bir irin hastalığıdır. Bu hastalık kedilerde huzursuzluğa, yüksek ateşe ve mutsuzluğa niçin olabilir. Kediler ağızlarını açarken zorlandıkları için ürkek ve saldırgan hale gelebilirler. Lenfositik Plazmasitik Stomatit hastalığının emareleri öteki hastalıkların emarelerine kıyasla daha ayırt edicidir.

Kedilerde Karaciğer Hastalığı Nedir, Niçin Olur?

Kedide karaciğer hastalığı, ciddi bir hastalıktır ve tedavi gerektirir. Kedilerde karaciğer hastalıkları ağızda fena kokuya ek olarak kusma, iştahsızlık, su içme isteğinde artış ve huzursuzluğa niçin olur. Bununla beraber, karaciğer hastalığı olan kedilerin diş etlerinde sarılık olduğu fark edilebilir. Karaciğer hastalığı salyada artışa, ani kilo kayıplarına ve iştahsızlığa niçin olur.

Kedilerde Ağız Kokusunu Gidermek için Neler Yapılabilir?

Kedinizdeki ağız kokusunu gidermek için ilkin ağız kokusuna yol açan sebep bulunmalıdır.

Ağız kokusuna neden olan problemler ve tedavi şekilleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Diş eti ve diş temizliği tertipli olarak yapılmalıdır. Bunun için kedilere hususi tasarlanan diş fırçaları ve macunlar kullanılabilir. Isterseniz kediniz için ağız bakım seti alabilirsiniz. Kedinizin dişlerini fırçalarken onu huzursuz etme ihtimaliniz hep vardır. Kediler kendilerine müdahale edilmesinden pek hoşlanmazlar. Bu yüzden onu ürkütmeden ve fazla huzursuz etmeden yavaşça dişlerini fırçalamalısınız.
  • Kedilerde karaciğer yetmezliği, ağızda fena kokuya yol açan başlıca hastalıktır. Karaciğer yetmezliğinin tedavisinde veteriner hekim doktor tarafınca verilen ilaçlar kullanılır ve rejim sıralaması uygulanır. Karaciğer yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçlar antioksidanlar, antiemetikler, ensefalopati ve koagülopati ilaçları kullanılır. Bu ilaçlara ek olarak K vitamini, E vitamini ve protein ağırlıklı bir rejim sıralaması uygulanır.
  • Lenfositik Plazmasitik Stomatit hastalığının tedavisinde veteriner hekim doktor tarafınca verilen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar antienflamatuar ve antibiyotik ilaçlardır. Bazı durumlarda ilaçlardan yalnızca biri tercih edilirken çoğunlukla her ikisi de kullanılır.
  • Kedilerde şeker hastalığının tedavisinde glargine adında olan insülin kullanılır. Şeker hastası ola kedilerin beslenmesine de dikkat edilmelidir. Şeker hastalığının tedavisinde beslenmeye dikkat edilmezse tedavinin başarı oranı epey düşer. Bu yüzden şeker hastası olan kedilerin kuru mamadan ziyade konserve mamalar yemeleri gerekir. Şeker hastası olan kedilerde ağız kokusu denetim edilmeli, bu kedilere mama haricinde herhangi bir besin yedirmemeye de itina gösterilmelidir.

Ek olarak Bakınız: Yavru Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir