Yavru kedilerde ek besin alınması için kedilerin sütten kesilmiş olması gerekmektedir. Bu yüzden yavru kediler ek gıdaya ne süre geçer sorusuna verilebilecek cevap her kedi cinsine bakılırsa değişiklik göstermektedir. Yavru kedilerin mamaya başlamasına destek olmak için yapılabilecek bazı şeyler aşağıda yer almıştır:
- Kedilere mamayı süt ile bir arada sunmak
- Mamaları ilk etapta minik porsiyonlarda vermek
- Islak mama verilir iken oda sıcaklığında olmasına dikkat etmek
Dört Haftalık Yavru Kedilerde Ek Besin
Dört haftalık kedilerin besin alması esnasında kedilerin tüm gereksinimlerini karşılayabilecek gıda ögelerine erişmesi sağlanmalıdır. Kediler dört haftalık olana kadar tüm gereksinimlerini ek besin olmadan anne sütünden karşılayabilir. Anneden gelen kolostrum adlı ilk süt yavru kediler için oldukça yararlıdır.
Yeni dünyaya gelen kedilerin anneleri öldü ise hususi formüle edilmiş süt tozlarından yararlanılabilir. Süt ikame yemi ile beslenen yavru kediler sıhhatli bir halde büyüyecek ve kafi gelişime haiz olacaktır.
Yavrular emmeyi bilmediği için zayıflamaya müsaittir. Yavru kedilerin her gün tartılması, kilolarındaki değişimlerin görülmesi için idealdir. Yavru kedilerde kilo alımının büyük seviyede yavaşlaması ya da durması şeklinde durumlarda bir veteriner hekim hekime danışılması gerekmektedir.
Dört Aylık Yavru Kedilerde Ek Besin
Dört aylık kedilerin besin alması esnasında bilhassa katı mamalardan yararlanılabilir. Katı besin alınmaya başlanmadan ilkin yavru kedilerin sütten kesilmesi gerekmektedir. Yavru kedilerin katı mamaya geçişini hızlandırmak için yumuşayabilen mamalar tercih edilebilmektedir. Püre haline gelen formattaki mamalar kediler için hem tam hem de dengeli bir beslenme olanağı sunacaktır.
Yavru kedilerde iyi bir beslenme alışkanlığı oluşturabilmek için oyun, wc ve uyku zamanlarına dikkat etmek gerekmektedir. Kedilerin bakımı esnasında mama kapları ve wc kabı birbirinden uzakta durmalıdır. Yavru kedilerin susuz kalmaması için su kapları da dikkatsizlik edilmemelidir.
Dördüncü Ay Sonrasında Kedilerin Ek Besin ile Beslenmesi
Dördüncü ay sonrasında yavru kedilerde ek gıda öteki dönemlerden daha kolay verilebilmektedir. Yavru kediler ek gıdaya ne süre geçer sorusuna dördüncü aydan sonrasında yanıtı verilebilmektedir. Bu zamanda kediler ek gıdalar ile iyice beslenebilecek olgunluğu elde etmiştir.
Kedinin doğru beslenme alışkanlıkları ile sakin bir yerde yiyecek yemesi sağlanabilmektedir. Kediler sık sık yiyecek yiyen canlılardır. Bu yüzden öğünleri bir defada vermek yerine parçalayarak vermek oldukça daha iyi olacaktır.
Kedilerin beslenmesi esnasında kısırlaştırılmış olup olmamasına dikkat edilmelidir. Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kedilerin enerji tüketimi azaldığı için iştahı daha da artabilmektedir. Bu yüzden bu tür kedilerin beslenmesi için en uygun ek gıdalar hususi formüle edilmiş mamalardır.
Kediler beslenir iken ırklarının, yaşlarının ve cinsiyetlerinin de önemi bulunmaktadır. Kedilerin kendi karakteristik özellikleri onları değişik beslenme programlarına itebilmektedir. Yerleşik hayata haiz olan bir kedi daha azca enerjiye gereksinim duyacaktır.
Kedilerde doğru ve tertipli beslenme alışkanlıkları oluşturmak için ona en uygun mamanın hangisi olduğu tespit edilmelidir. Onun sağlığına iyi gelecek ve onu mutlu edecek tarzda mamalar tercih etmek kedinizin gelişimini pozitif yönde şekilde etkileyecektir.
Yavru Kedilerde Mamaya Başlama
Yavru kedilerin mama alması genel olarak gereksinim duydukları enerji miktarına bağlıdır. Erişkin kedilerden daha oldukça enerjiye gereksinim duyan yavrular, mama mevzusunda itina gösterilmesi ihtiyaç duyulan bir yaştadır. Yavru kedilerin ilk bir buçuk ayı anne sütü ile geçirilmelidir. Arkasından kedilerin anne sütünden bilgili ve planlı bir halde uzaklaşması sağlanmalıdır.
Zaman içinde büyüyen yavrular 4 ya da 5 öğün olacak şekilde beslenmeye başlamalıdır. Beslenme esnasında mama ve su kaplarının temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Yavru kedilerde ek vitamin kullanımı da iyi bir tercih olacaktır. Bir ay ile dört at içinde alınabilecek vitaminler yavru kedilerin ağız içi sağlığına iyi gelecektir. Sindirime uygun olan vitaminler kuru mama ile bir arada tercih edilebilmektedir.
Yavru Kedilerde Süte Başlama
Yavru kedilerin süt tüketimi esnasında biberondan yardım alınarak kedilerin verimli bir halde beslenmesi sağlanabilmektedir. Besleme esnasında sütün olması ihtiyaç duyulan ısı 30 aşama ile 35 aşama arasındadır.
Yavru kedilere verilen sütün tazeliği oldukça önemlidir. Taze sütün cezve ile ocakta ısıtılması sağlanabilir. Arkasından belirli bir ısıya gelen sütün biberon ile yavru kedilere verilmesi gerekmektedir.
Yavru kediler altı haftalık olana kadar süt verilmelidir. Bir buçuk aylık olan kediler artık süt tüketimi için hazırdır. Yavru kedilerin doğduktan sonrasında alması ihtiyaç duyulan süt kolostrumdur. Bu süt anneden geliyor olup yavrunun gereksinim duyduğu gıda ögelerini içermektedir.
Yavruların sütü bırakması anneden gelen sütün kafi olup olmamasına da bağlıdır. Yavrular gelişimlerini anne sütünden karşılayamıyor iseler onlara takviyeyi erken zamanda yapmak gerekebilmektedir. Belirli bir aydan sonrasında başlanan mamalar da sütün yanında iyi bir takviyedir.
Yavru Kedilere Uygun Besinler
-
Yavru Kedilere Uygun Besinler
Bilhassa Yavru kedilerin gıda tüketimi esnasında kedi sahipleri yeşilliklerden yararlanabilmektedir. Brokoli, yeşil fasulye ve daha pek oldukça besin kullanılarak kedilerin beslenmesi sağlanabilmektedir.
Kedilere sebze verilir iken aşırıya kaçmamak son aşama önemlidir. Anne kediler yavrularını belirli bir gelişimi tamamlayana kadar beslemektedir. Bu gelişim genel olarak 6 haftalık iken tamamlanmaktadır. Yavru kediler ek gıdaya ne süre geçer sorusuna altı haftadan sonrasında yanıtı verilebilmektedir. Belirli bir gelişimi tamamlayan yavruların vücutları, ek gıdalar için uygun bir hale gelmiş olacaktır.
Ek olarak Bakınız: Kedilerde Mantar Emareleri Nedir?