1. Anasayfa
  2. Kediler

Yaşlı Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yaşlı Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
0

Bütün canlılarda olduğu gibi kediler de yaşlandıklarında özel bir bakıma gereksinim duyarlar. Bu yazımızda dostunuzun sağlıklı ve huzurlu bir hayat yaşayabilmesi için dikkat etmeniz yaşlı kedi bakımı hakkındaki bilgileri derledik..

Yaşlı kedi bakımı

Öncelikle kedilerin kaç yaşına geldiklerinde yaşlı olarak nitelendirildiği konusuyla başlayalım. Kedilerin yaş sınıflandırması veteriner hekimler tarafından şu şekilde yapılır:

– 7-10 yaş arası olgun

– 11-14 yaş arası yaşlı

– 15 yaşından itibaren ise geriatrik(yaşlılık) olarak sınıflandırılır.

Veteriner hekimler tıptaki gelişmeler, bilinçli bir bakım ve sağlıklı beslenme sayesinde kedilerin de ömürlerinde aynı insanlarda olduğu gibi uzama görülmektedir. Bununla birlikte, ileriki yaşlarda; insanlarda olduğu gibi kedilerde de geçen zamanın etkileri daha fazla hissedilir. Yaşlanma, kendi başına bir hastalık değil; kaçınılmaz ve doğal bir süreçtir. Yaşlı kedinizin yüksek yaşam kalitesine sahip olmasını sağlamanın yolu, düzenli sağlık kontrolü, ihtiyaçlarına uygun bir beslenme programı, davranışlarındaki değişiklikleri gözlemleme ve düzenli olarak egzersiz yapmasının sağlanmasından geçer.

Yaşlı kedi belirtileri

İnsanlar gibi kedilerde de yaşlanma hızı ve belirtileri farklılık gösterir. Kedinizin yaşlandığını nasıl anlarsınız? İşte yaşlı kedi belirtileri:

• Tüyleri beyazlayabilir ve tüy kalitesi düşebilir

•İşitme kaybı, görmede ve koku almada zayıflık

•Daha uzun ve deliksiz uyku

• Azalan aktivite

•Bağışıklık sisteminde zayıflama

• Vücudun esnekliğini kaybetmesi ve reflekslerde yavaşlama

• Diş eti hastalığı veya diş kaybı

YAŞLI KEDİ BAKIM REHBERİ

Yaşlı kategorisinde sınıflandırılan kedilerin bağışıklık sistemi zayıflamaya başladığı için besininden muayenesine kadar birçok konuda daha fazla özen göstermek gerekir. Yaşlı kediler genellikle, kemik ve kas erimesi, böbrek sorunları gibi problemlerle karşılaşır. İyi bir bakım ile bu süreci mümkün olduğunca daha sağlıklı ve aktif geçirmeleri sağlanabilir. Yaşlı kedilerin bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

– Düzenli veteriner hekim kontrolü

Kediler yaşlandıkça düzenli yapılacak hekim kontrolü sağlıkları açısından çok önemlidir. Böylece birçok problemi başlamadan veya ilerlemeden önleme fırsatı bulabilirsiniz. Sağlık kontrolü sırasında kedinizdeki değişiklikler hakkında veteriner hekiminizi bilgilendirmek oldukça önemlidir. Örneğin siz, kedinizin hareketlerindeki azalmayı yaşından dolayı olduğunu sanarken, bu hareketsizliğin sebebi artrit nedeniyle oluşan ağrı kaynaklı da olabilir.

–  İhtiyaçlarına uygun bir beslenme programı

Kediler yaşlandıkça besin ihtiyaçları da değişir. Kedi dostunuzun eskiye göre daha az yediği halde daha fazla kilo aldığını gözlemleyebilirsiniz. Bunun nedeni ise metabolizmanın yavaşlaması ve fiziksel aktivitenin azalmasıdır. Aynı insanlarda olduğu gibi fazla kilo kedilerin sağlığı için de iyi değildir.

Fazla kilo, diyabet, kalp, solunum, artrit; deri, eklem ve idrar sistemi problemlerine yol açabilir. Bunun önüne geçmek için yemek miktarını azaltabilir, kalorisi düşük gıdalara geçebilirsiniz.

Bazı kedilerde ise yaş ilerledikçe kilo kayıpları gözükebilir. Bunun altında kalp sorunları, diş eti hastalıkları, tiroit bezlerindeki bozukluk, böbrek yetmezliği gibi sebepler yatıyor olabilir. Bazen de tat ve koku duyularındaki düşüşten dolayı iştahta azalma olabilir.

Her iki durumda da kedinizin besin ihtiyacı ile ilgili veteriner hekiminize danışmanız yararlı olacaktır. Yaşlı kedilerin;  lezzetli, sindirilebilirliği yüksek potasyum ve taurin içerikli gıdalarla beslenmesi gerekir. Mama, yüksek protein ve mineral içermemelidir. Eğer dostunuz sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsa, hekimin bilgisi dahilinde lif oranı yüksek gıdalarla besleyebilirsiniz.

Her yaşta olduğu gibi yaşlılık döneminde de su, yaşamsal bir ihtiyaçtır. Yeterli su tüketimi, yaşlı kediler için çok önemlidir. Az su tüketimi nedeniyle ortaya çıkabilecek böbrek yetmezliği gibi hastalıkların önüne geçebilmek için kedinizin su tüketimi konusunda dikkatli olmalısınız.

– Egzersiz

Önceki yıllarda kıpır kıpır olan kediniz artık daha az hareket edip daha fazla uyumak isteyecek. Kedinizin kemik ve eklem gücünü, kas elastikiyetini koruması ve fazla kilo almaması için düzenli egzersiz yaptırmalısınız. Çeşitli kedi oyuncakları ile hareket etmeye teşvik edebilirsiniz. Yaşlı kedinizle onu çok yormayacak, kısa süreli oyun oynayabilirsiniz. Eskisi gibi heyecanlanmasa da, salladığınız bir oyuncağa kayıtsız kalmayacaktır. Yattığı yerden de oynayabileceği, ilgisini çekecek interaktif kedi oyuncakları işe yarayabilir.

– Davranışlarındaki değişikliklere dikkat!

Kediler, sağlık sorunları olduğunda belirtileri son noktaya kadar gizleyebilen canlılardır. Bu nedenle onu çok iyi gözlemlemelisiniz. Davranışlarında değişiklik fark ettiğinizde konuyla ilgili veteriner hekiminizi bilgilendirin.

– Ağız hijyeni

Yaşlı kediler, diş eti iltihabı sorununu sıklıkla yaşar. Diş eti iltihabı, kedinin iştahını azaltır ve yaşam kalitesi düşer. Kedinizin ağız hijyenine özen göstermeli, hekiminizin gerekli gördüğü noktada diş temizliği yaptırmalı ve uygun bir kedi diş fırçası ve kedi macunu ile her gün dişlerini fırçalamalısınız.

– Sıcak ortam

Yaşlı kediler, eklem ağrısı ve iskelet problemleri ile karşılaşabilir. Bu tür problem yaşayan kediler, güneş ışığı altında dinlenmeyi tercih ederler. Kediniz için evinizdeki sıcak alanlara, kolaylıkla ulaşabileceği konforlu yataklar oluşturun. Ayrıca soğuk havalarda, yataklarının altına sıcak su torbası koyun. Sonbahar ve kış mevsimlerinde nemli ve serin yerlerden uzak tutun.

Son olarak yaşlı kediniz eskisi kadar oyun oynamaya eğilimli olmasa da sizden ilgi beklemediği anlamına gelmez. Hayatımızı paylaştığımız dostlarımıza yeterince zaman ayırmak, yanlarında olup bol bol ilgi ve sevgi göstermek onları memnun edecektir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir