1. Anasayfa
  2. Sultan Papağanı

Sultan Papağanı Üretimi Sırasında Yapılan Hatalar

Sultan Papağanı Üretimi Sırasında Yapılan Hatalar
0

Kuşları kafeste beslemek, dikkat ve itina isteyen işlerdir. Sultan papağanları için seçtiğiniz kafesin yapısı, beslenmesi için kullanılan yemlerin seçimi şeklinde mevzular önemlidir. Sultan papağanları 20 yıl şeklinde uzun süre yaşayabilmekte ve büyüdükçe boyları 38 santimetre’ye kadar ulaşabilmektedir. Bunun şeklinde ayrıntılar göz önünde bulundurulmadığında, sultan papağanı üretimi esnasında birçok hatayı yapmış olmuş olursunuz. Yaşam alanı uygun şartları taşımadığında, kuşlarda hastalık ve stres şeklinde durumlar görülmeye başlayacaktır.

Yapılan Hatalar

Sultan papağanı beslerken, kuşların derhal çiftleşmesi ve yumurtlayarak yeni yavruların çıkmasını istersiniz. Sadece bu işlemler için sabırlı olmak gerekir.

Sultan papağanı üretiminde meydana getirilen hatalardan bazıları şunlardır;

  • Kuşların hem cins olması,
  • Kafes içinde yuvalık konulduktan sona, kuşları salmaya devam etmek,
  • Yuvalıkların boş tutulması,
  • Dişi ilgilenmiyor diye yuvalığı çıkartmak,
  • Çiftleşme için tünek bulundurmamak,
  • Bunlar sultan papağanı kuşlarının üretimi aşamasında meydana getirilen hatalardan bazılarıdır.

Yuvalık konulduğunda içesinde, kesinlikle hamster talaşı bulunmalı, başka talaş konulmamalıdır. Yuvalıklar kafeste mümkün olmasıyla birlikte üst bölümlere yerleştirilmelidir. Yüksekte olan yuvalıklar daha rahat etmelerini sağlamaktadır.

Çiftleşme Süreci

Sultan papağanı üretiminde çiftleşme bir süreçtir ve takip edilmelidir. Kafeste bulunan adam ve dişi sultan papağanı içinde birden fazla çiftleşme gerçekleşebilir. Bunu bir çok süre sizler gözlemleyemeyebilirsiniz. Kafesiniz içine ahşap tünek koyduğunuzda ve bu tünekler sağlam olarak yerleştirildiğinde, kuşların çiftleşmesi daha kolay olacaktır. Çiftleşme sonrasında yumurtlamaları için 5 ya da 6 gün geçmesi gerekiyor. Yuvalıkların sık sık açılarak yumurtlamış mı diye denetim edilmesi meydana getirilen hatalardan birisidir.

Beslenme Hataları

Sultan papağanı kuşlarının beslenmesi mühim bir aşamadır. Sıhhatli beslenmelerini sağlamak için vitamin ve protein destekleri verilmelidir. Beslenme için seçilen yemler içinde neler olmalıdır.

Bu seçenekler içinde şunlar bulunmalıdır.

  • Buğday, darı şeklinde tohumlar,
  • Ayçiçeği,
  • Meyve ve sebzeler,
  • Kuş kumu,
  • Proteni ve et
  • Öteki kuş yemleri

Sultan papağanı kuşları çekirdek türü ürünleri daha oldukça severler. Bu gıdaları seviyorlar diye devamlı onlarla beslemeye çalışmak hata olacaktır. Şu sebeple çekirdek yağlı bir gıda olduğundan, kuşlarda karaciğer yağlanmasına niçin olabilecektir. Yemliklerine yem koyarken, öteki kuş yemleriyle karışım yapmak çekirdek oranını azaltacak ve yağlanma sorununu önleyecektir.

Kafes Seçimi

Sultan papağanı hareket etmeyi seven kuşlardır. Kuşların büyüklüklerine bakılırsa mümkün olmasıyla birlikte geniş kafes tercih etmelisiniz. Kafesinizin yuvarlak model olması, kafes tellerinin dik olarak yerleştirilmiş olması kafes seçiminde bir hatadır. Şu sebeple kafesin altından üst tarafına doğru tırmanmak isteyecek ve dik çubuklar tırmanmasını engelleyecektir. Tüneklerin ufak olması, kafes içesinin kalabalık olması, kuşu hareketsiz bırakacak ve kuşta eklem sorunlarının ortaya çıkmasına niçin olacaktır. Sultan papağanı kafesi iyi mi olmalı? adlı makalemizden bu mevzuyla ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kuşların Salınması

Sultan papağanlarının üremesi için yuvalık yerleştirildikten ve içine uygun talaş yerleştirildikten sonrasında, kuşun yuvalığa alışması süre alabilecektir. Bu süreçte kuş kafese girmiyor diye salınması, meydana getirilen hatalardan birisidir. Kuşlar kafesten dışarıya çıkmaya başladıklarında yuvalığa daha zor alışacaktır.

Yuvalıkların Denetim Edilmesi

Sultan papağanı kuşlarının çiftleşmesini gördükten sonrasında, sık sık yuvalığı açarak denetim etmeniz büyük bir hatadır. Bu dişi kuşu rahatsız edecektir. Yumurtlama belirli bir süre sonrasında gerçekleşir. Dişi kuş yumurtalar üstünde yatarak, yavrularının çıkmasını sağlar. Sizler yuvalıktan gelen sesleri dinlemeli ve yeni yavruların çıktığını o şekilde anlamalısınız.

Yeni yavruları hem anne hem de baba kuş beslemeye başlayacaktır. Siz değerli üyelerimizin yuvalığı açarak denetim etmeniz, kuşlarda strese niçin olabilecektir. Bu aşamada anne ve baba kuşun sıhhatli beslenebilmesi için kaliteli yemleri kullanmalı, kuşların en iyi şekilde beslenmesini sağlamalısınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir