1. Anasayfa
  2. Köpekler

Rottweiler Köpek Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı

Rottweiler Köpek Cinsi, Özellikleri, Karakteri Ve Bakımı
0

Kuvvetli, güzel duyu bununla beraber düşük kulakları ve hafifçe sarkık yanaklarıyla çok da fazla sempatik bir görünüşe haiz olan Rottweiler Türkiye’de en sevilen köpek cinsleri içinde içeriyor.  Malum eski köpek ırklarından da kabul edilen rottweiler vatanımızda ne yazık ki saldırgan olarak tanınıyor, ya da daha doğru bir ifade ile fena insanların eline düşen rottweiler köpekler saldırgan olmaya zorlanıyor. Aslına bakarsak halk içinde özetlemek gerekirse “rot” da denilen bu köpekler doğuştan gelen ya da içgüdüsel saldırganlık eğilimine haiz değil. Şu demek oluyor ki hemen hemen yazımızın başındayken eğer aklınızda bu köpekler ile ilgili agresif, saldırgan oldukları şeklinde önyargılar var ise bu önyargıları unutup yazımızı öyleki okumanızı rica ediyoruz, zira sadece bu şekilde bu güzel köpekleri daha yakından tanıyabilirsiniz :).

Kökeni Roma İmparatorluğu’na dek uzanıyor

Rottweiler köpek cinsel yukarıda da belirttiğimiz şeklinde en eski evcil köpek ırklarından biri, bu köpeklerin kökeninin Roma İmparatorluğu’na dek dayandığı biliniyor. Büyük Roma ordusu Avrupa’ya doğru ilerlerken askerlerin yiyecek olarak yanlarında götürdükleri canlı sığır sürülerini koruyacak köpeklere gerekseme duyuyordu. Bu köpekler yalnızca sürüleri korumakla kalmayıp kuvvetli, uzun süre yürüyebilecek köpeklerdi.  Ordunun yüksek koruma içgüdüsüne haiz olan köpekleri ek olarak akıllı, sağlam ve dayanıklıydı. Belgeli bir kanıt bulunmamasına rağmen işte Roma ordusunun tarafındaki b köpeklerin bugün bildiğimiz Rottweiler ırkının atalarını geliştirmek için kullanıldığına inanılıyor.

Rottweiler fizyolojik özellikleri

Dayanıklı Rottweiler cinsel büyük köpekler içinde içeriyor.

  • Erişkin rottweiler köpeklerin ağırlığı erkeklerde 60-60, dişilerdeyse 35-48 kilo içinde değişmiş olur.
  • Yükseklikleri erkeklerde 61-69, dişilerdeyse 56-63 santim arasındadır.
  • Kürkleri çift kaplamalı, kısa, sert ve kalındır.
  • Kürk renkleri siyah-maun ya da siyah-bronzdur.
  • Geniş deliklere haiz olan burunları daima siyah renktedir.
  • Rottweiler köpeklerin dudakları da siyahtır ve dişetleri de koyu renklidir.
  • Gözleri orta büyüklükte ve badem şekillidir. Rottweiler köpeklerin gözleri de koyu renkli, çoğunlukla koyu kahverengidir.
  • Kulakları orta büyüklükte ve öne doğru düşüktür.
  • Bir batında averaj 8-12 yavru dünyaya getirirler.
  • Averaj yaşam süreleri 8-10 senedir.

Rottweiler karakteri

Rottweiler karakterinde yetiştirme seçimi mühim rol oynar. Bu köpeklerin erken dönemden itibaren kafi düzeyde sosyalleştirilmeleri yumuşak huylu ve uyumlu birer erişkin köpek olmaları için fazlaca önemlidir. Kafi sosyalleştirilmeyen bir rottweiler agresif karakterli olabilir. Rottweiler köpekler insanları ve ailelerini fazlaca severler. Uzun süre yalnız bırakılan ve kafi egzersiz yaptırılmayan rotweeiler köpekler de saldırganlaşabilirler. Çocuklarla iyi anlaşabilen bu köpekler öteki köpeklerle mesele yaşayabilirler. Yabancılara karşı gereksiz saldırganlık sergilemezler, bunun yerine bekle ve gör taktiğini uygulayıp yabancıyı tanımaya çalışırlar. Yabancının tehlikesiz olduğuna karar verirlerse yabancılarla da oldukça iyi anlaşabilirler. Kısacası rottweiler karakteri bazı insanların iddia etmiş olduğu ya da sandığı şeklinde saldırgan, fena değildir. Bu köpekler kendinden güvenilir, şefkatli, sadık ve iyi huyludur, normal olarak insanoğlu aksi şekilde davranmaya zorlamadıkça.

Rottweiler bakımı

Rottweiler bakımı demişken ilk olarak şu uyarıyı yapmakta yarar bulunduğunu düşünüyoruz, bu köpeklerle ilgili yanlış inanışlar rottweiler köpeklerin fazlaca fazla yakınma edilmesine niçin oluyor. Bu sebeple rottweiler köpeğinizi ASLA TASMASIZ OLARAK DOLAŞTIRMAYIN, eğer bazen dahi olsa agresif davranışlar sergiliyorsa ağızlık takının. Bu önlemler hem köpeğinizin güvenliğini sağlamak için hem de ihtimaller içinde şikayetlerden onu korumak için son aşama mühim.  Rottweiler büyük bir ırk olmasına rağmen tam bir ev köpeğidir, evinde ailesi ile beraber yaşamak ister, onu arka bahçeye bağlayıp tek başına bırakacaksanız bir rottweiler evlat edinmemenizi öneriyoruz bundan dolayı bu onu hem mutsuz edecektir, hem de saldırganlaşmasına yol açabilir. Bunlar haricinde rottweiler bakımı için haftada 1-2 kez tüylerini taramak kafi olacaktır, gerisi tüm köpeklerle aynıdır, aşılarını yaptırmak, tertipli veteriner hekim kontrollerine götürmek, kaliteli mama ile beslemek şeklinde her köpeğin gereksinim duyan bakıma gereksinimleri vardır.

Rottweiler köpeklerde görülebilen hastalıklar

Rottweiler genel olarak sağlıklıdır sadece tüm köpek ırkları şeklinde bazı sıhhat sorunların yatkınlığı vardır. Bu her Rottweiler köpeğin aşağıda sayacağımız hastalıklara haiz olacağı anlamına gelmez. Irkın yatkın olduğu sıhhat sorunları şunlardır:

  • Kalça displazisi: Bu uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturmamasıdır ve kalıtsal bir durumdur.
  • Dirsek displazisi: Dirsek displazisi de dirsek ekleminin kalıtsal bir bozukluğudur.
  • Aort stenozu: Bu yaygın bir kalp kusurudur ve rottweiler köpeklerde de görülür.
  • Osteosarkom: Genel olarak büyük ve dev köpek cinslerini etkileyen osteosarkom agresif bir kemik kanseri türüdür. Bu hastalığın görüldüğü köpekler averaj 9 ay ila 2 yıl içinde hayatlarını kaybederler. Sadece daha uzun süre yaşayanların da bulunduğunu belirtelim.

Bunların haricinde alerjiler ve hipotiroidizm de rottweiler ırkında görülebilen hastalıklardır.

Yazımızı bitirirken bazı insanların rottweiler köpeklerin kuyruklarını kestiklerini ve bunun bu güzel köpeklere meydana getirilen büyük bir haksızlık ve eziyet bulunduğunu, doğrusu eğer bir rot köpek evlat edinirseniz kuyruğunu kestirmemeniz icap ettiğini de açıklayalım.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir