1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı

Papağanlarda Tüy Yolma Nedenleri Nelerdir?

Papağanlarda Tüy Yolma Nedenleri Nelerdir?
0

Papağanlarda tüy yolma sebepleri ve tedavisi merak ediliyor. Papağan dostlarımız, bizlere mükemmel bir halde arkadaşlık eden canlılardır. Bu evcil canlılar kimi süre tüy yolma davranışı sergileyebilirler. Peki, papağanlar niçin tüylerini yolar?

Papağanların tüyleri, onları görkemli görünen evcil hayvanlar yapar. Karakterleri ve zekaları ile eşi olmayan bir kuş türü olan papağan, çeşitli nedenlerden dolayı tüy yolma davranışına başvurabilir. Papağanlarda tüy yolma sebepleri nedir inceleyelim.

Papağanlarda Tüy Yolma ve Tüy Dökümü Arasındaki Fark

Papağanlarda Tüy Yolma

Bir papağanla doğru bir halde ilgilenmek için onun yaygın sıhhat sorunları hakkında data sahibi olmalıyız. Papağanlarda tüy yolma, anormal bir davranışa işaret eder. Bu davranışın sebebi ister fizyolojik ister duygusal olsun, netice olarak papağanınızın sağlığında bir sorun bulunduğunu gösterir.

Tüylerin düzgüsel değişimini gagalama probleminden iyi mi ayırt edeceğinizi bilmelisiniz. Papağanların belirli bir tüy dökme mevsimleri yoktur. Fakat bu, öteki faktörlerin yanı sıra sağlıklarına ve çevreye bağlı şekilde lüzumlu dönemlerde gerçekleşir.

Düzgüsel tüy dökümü gerçekleştiğinde papağanın cildi açıkta kalmaz. Öteki taraftan papağanlarda tüy yolma davranışı gerçekleşmiş ise papağanınızın cildinin açıkta kaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Papağanlarda Tüy Yolma Nedenleri

Papağan kafesi çevresinde oldukça fazla tüy görüyorsanız ve papağanınızın derisinin bir kısmı açıkta ise tüy yolma durumu gerçekleşmiş anlamına gelir. Bunun sebepleri şu şekilde açıklanabilir:

1. Papağanın Fena Beslenmesi

Papağanlarda tüy yolma davranışının ana sebeplerinden biri fena beslenmedir. Kalitesiz beslenen papağanın cildinde kuruma meydana gelebilir. Bu da kaşıntıya ve papağanın kendisini aşırı aşama temizlemek istemesine niçin olabilir. Bunun sonucunda papağanınız tüylerini yolabilir. Bunun önüne geçmek adına sempatik dostunuzu kaliteli papağan yemleri ile beslemelisiniz.

2. Papağanlarda Stres ve Kaygı

Bir kuş, bilhassa uzun saatler süresince kafeste kaldığında ya da kendi türünden başka türler ile etkileşime girmesine izin verilmediğinde kolay bir halde stres yaşayabilir.

Öteki varlıklar ile kontakt kuramama, can sıkıntısı, aşırı gürültü, yalnızlık, uzun süre süresince aşırı ışık, alan yetersizliği şeklinde faktörler, papağanın strese girmesine niçin olabilir. Tüm bu faktörlerden dolayı papağanlarda tüy yolma ortaya çıkabilir.

3. Papağanlarda Dış Parazitler

Pireler, bitler, akarlar şeklinde dış parazitler, kuş dostlarımızın derisinde oldukça fazla kaşıntı ve tahriş durumuna sebep olabilir. Hatta kuşların yaralanmasını bile teşvik edebilir. Bu yüzden de parazitlenen kuşlarda tüy yolma davranışı gelişebilir.

4. Papağanlarda Cilt Enfeksiyonları

Papağanlarda mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar derine meydana geldiklerinde oldukça fazla iltihaplanma ve kaşıntı durumu ortaya çıkar. Bu sorun ise papağanlarda tüy yolma davranışına sebep olur.

5. Çevresel Faktörler

Kuşun çevresel faktörlerden dolayı sinirlenmesi halinde de tüy yolma ortaya çıkabilir. Mesela, kuş kafesi rutubet düzeyi, ev içindeki kokular, dışarıdan gelen duman, sigara kokusu şeklinde çeşitli etmenler, papağanın stres yaşaması için kafi olan durumlardır. Bunlara maruz kalan papağanda tüy yolma davranışı oluşabilir.

Papağanlarda Tüy Yolma Iyi mi Engellenir?

Sempatik dostunuzun tüylerini yolduğunu görürseniz, bu gelişme karşısında kaygı duymanız normaldir. Bu aşamada düşünmeniz ihtiyaç duyulan en mühim şey ise problemin ana nedenini belirlemektir. Bunun için de papağanınızı bir veterinere götürmeniz şarttır.

Veteriner hekim, teşhis etmiş olduğu nedene bağlı şekilde size yapılması gerekenleri söyleyecektir. Tüy yolma davranışının nedenine nazaran çoğu zaman aşağıdaki uygulamalara dikkat etmek önemlidir:

  • Papağanınız stresten muzdaripse ve bu bir çevresel etkenden kaynaklanıyorsa, ilgili faktörü tespit etmelisiniz. Ona sakin ve sıhhatli bir ortam sağlamalı, gerekiyorsa yeni bir papağan kafesi almalısınız. Kafesi ise oldukça ışık almayan, gürültüsüz bir ortamda konumlandırmalısınız.
  • Sebep beslenme ise kuş yemleri arasından en kaliteli markaların ürünlerine yönelmelisiniz.
  • Papağanınızda parazit var ise veterinerin reçete etmiş olduğu ilaçları kullanmalısınız.
  • Deri enfeksiyonu durumunda da reçete edilen ilaçların tertipli kullanımını sağlamalısınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir