1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı

Papağanlarda Isırma Problemi Nasıl Durdurulur?

Papağanlarda Isırma Problemi Nasıl Durdurulur?
0

 

Papağanlarda ısırma problemi yaygın bir davranış sorunudur. Tüm evcil kuşlar ısırır. Fakat bu durum kuşların saldırgan olduğu anlamı taşımaz. Gene de ısırma davranışının sık olarak gerçekleşmesi, kuşta davranış problemini işaret eder.

Papağanlarda Isırma Problemi Niçin Olur?

Papağanlarda Isırma Problemi

Bir kuşun sizi ısırması, onun kaba ve saldırgan bulunduğunu doğrulamasa da bunun sık sık yaşanması ise bazı sorunların habercisidir. Papağanlar, gagalarını çeşitli işlevler için kullanırlar. Örneğin, tüylerini temizlemek, kuş yemi yiyecek, tırmanmak ve kuş oyuncakları ile oynamak için gagalarından yardım alırlar.

Papağan dostlarımız, kuş yemlerine, oyuncaklara, tüneklere ve kimi vakit de sahiplerine tutunmak için gagalarını tercih ederler. Kuşunuz normalde iyi huylu ise kuş dostunuzun sizi hakkaten ısırıp ısırmadığını ya da yalnızca gagasını düzgüsel, sağlıklı bir halde kullanıp kullanmadığını değerlendirmeniz gerekir. Papağanlarda ısırma problemi aşağıdaki sebeplerden oluşur:

Papağanlarda Korku

Papağanınız, korkudan dolayı sizi ısırıyor olabilir. Yavruluk döneminde elle beslenen papağanlar dahi tutarlı bir halde muntazam sosyalleştirilmezlerse insanlardan korkabilirler. Kuşunuz bir erişkin olarak yaşamınıza dahil olduysa, ısırma davranışına yol açabilecek oldukça sayıda korku faktörü ile karşılaşmış olabilir.

İnsanlarla etkileşime girmekten çekinmeyen, rahat ve toplumsal kuşlar bile bazı şeylerden korkabilirler. Dürtüsel olarak ısırma davranışına girişebilirler. Papağan dostunuzun itimatını iyi mi kazanacağınızı öğrenmek, kuşunuzun korkmasını önleyecektir.

Papağanlarda Saldırganlık

Papağanınız oynamıyor, tırmanmaya çalışmıyor ve korkmuyor ise ısırmasının temelinde saldırganlık olabilir. Papağanlarda saldırganlık mutsuzluğa yol açan ciddi bir sorun olarak bilinir. Papağanlarda saldırganlığın sebepleri içinde buluğluk, bölgesellik ya da üreme mevsimi esnasındaki hormonal durumlar, zihinsel uyarılma eksikliği, stres ve baskınlık sorunları bulunur.

Kuşunuzun saldırganlığına niçin olacak çeşitli faktörleri ortadan kaldırmalısınız. Bunun için kuşa hastalık verecek şeyleri deneyin. Kafes bilhassa rüzgarlı ve aşırı ışık alan bir yerde olmamalıdır. Kuş kafesi rutin olarak temizlenmeli ve kuşa hijyenik bir alan sağlanmalıdır.

Lüzumlu önlemleri alın ve kuşunuzun tepkisini deneyin. Papağanlarda ısırma problemi devam ederse, kuşunuzu bir veterinere götürmeniz gerekir.

Papağanlarda Isırma Problemi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Korku yada saldırganlık sebebi ile ısırma davranışı geliştiren bir papağana haiz olmak keyifli bir durum değildir. Bir papağanın gagasının gücünden dolayı ısırıklar yalnız fizyolojik çekince oluşturmakla kalmaz, hem de kuşun da mutsuz hissetmesine niçin olur. Her evcil papağan sahibi, tüylü arkadaşlarının mutlu olduğundan güvenli olmayı arzular. Isırma benzer halde problemli davranışlar baş gösterdiğinde, bu davranışların uzun vadeli neticeleri ortaya çıkmadan evvel problemi çözmek için süratli hareket etmek mühimdir.

Isıran papağanı sakinleştirmek ve onunla daha düzgüsel bir ilişki oluşturmak için bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Bunlar:

  • Her papağan sahibi doğuştan bir kuş eğitmeni olmaz. Fakat sabır ve çaba ile kuşunuzu en iyi şekilde eğitmeniz mümkün. Kuşunuza bağırmayın, güven ilişkisi meydana getirmeye çalışın ve kuş ödülleri ile sempatik dostunuzu memnun edin.
  • Kuşlar, hareketlerimizi köpek ve kediler benzer halde evcil hayvanlardan değişik halde yorumlayan oldukça duyarlı canlılardır. Bu yüzden, bazı hareketleriniz hayal kırıklığına ve yanlış iletişime niçin olabilir. Bu bağlamda kuş psikolojisi hakkında data sahibi olmalısınız. Kuşunuza tutarlı mesajlar göndermeye odaklanmalısınız.
  • Papağanlarda ısırma problemi ile baş etmenin yolu, kuşunuzun davranış kalıplarını seyretmek ve istenmeyen davranışın nedenini tam olarak belirlemek ve düzeltmek için tutarlı eğitim sağlamaktır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir