Sultan papağanları, kakadu ailesinin bir üyesi olan papağan cinslerindendir. Sultan papağanları ilk olarak 1700 yıl ilkin ABD’da keşfedilmiş olup, ondan sonra Avrupa’ya getirilmiş ve burada üretimine devam edilmiştir. 1900’lü yıllardan sonrasında dünyada popülerliği artan sultan papağanları, muhabbet kuşlarından sonrasında en fazla beslenen kuş türüdür. Sultan papağanları, ABD’da keşfedilmiş olsa da anavatanı olarak Avustralya kabul edilmektedir. Papağan tutarları sultan cinslerinde orta halli bir seviyededir.
Sultan Papağanı Cinsleri
Sultan papağanları, başlarının üstündeki tüylerden dolayı bu adı almışlardır. Bu tüylerden dolayı kakadu türündeki papağanlarla oldukca benzerlik gösterirler. Öteki papağan türlerinden fizyolojik olarak farkları, kuyruk kısmının daha değişik olması ve yanağındaki lekedir. Sultan papağanlarının kuyrukları öteki papağan türlerine nazaran daha uzundur. Kendisine oldukca benzeyen kakadu papağanının kuyruğu ise kısa ve kare görünümündedir.
Sultan papağanları sıcak iklimi seven hayvanlardır. Bulunulan yerin sıcaklığı 15-16 derecenin üstünde olmalıdır. Bakımı için en uygun ısı aralığı ise 20-25 aşama arasıdır. Daha düşük sıcaklıklarda hayvan hastalanıp problem yaşatabilir. Papağan tutarları sultan cinslerinde özelliklerine nazaran oldukça idealdir.
Sultan Papağanının İnsanlarla Etkileşimi
Sultan papağanları insanlarla oldukca iyi kontakt kurabilirler. Naturel yaşam alanlarında da sürüler halinde yaşadıklarından dolayı etkileşim kurma kabiliyetleri yüksektir. Sultan papağanları muhabbet kuşlarından daha büyük boyuttadır. Bu sebeple muhabbet kuşu kafesinde bakılması uygun değildir. Kendi boyutuna uygun kafeslerde tek ya da çift şeklinde bakılabilir. Her ne kadar bir kuşun hitabı için tek olması gerekir şeklinde bir inanış olsa da bu durum sultan papağanlarında için de geçerlidir. Sultan papağanı tek olarak bakıldığında sizinle iyi kontakt bağları kurabilir. Fakat çift olduğunda tarafındaki papağanı dost kabul edecek ve onunla kontakt kuracaktır. Tek olarak beslenen papağana ilgi gösterilmezse strese girebilir. Bu da hayvanın tüylerinin dökülmesine, içine kapanmasına ve yem yememesinden kaynaklı sıhhat problemlerine niçin olabilir.
Sultan Papağanı Ömrü
Sultan papağanları organik yaşam alanlarında 20-25 yıla kadar yaşayabilirler. Hayvanın kafes içine atılması organik olarak ömrünü de kısaltmaktadır. Kafes içinde yaşayan sultan papağanlarının ömrü averaj 12-15 yıl kadardır.
Sultan Papağanının Genel Özellikleri
- Sultan papağanları uçmayı seven canlılardır. Oldukca fazla kafes içinde kaldıklarında strese girer ve uçmak isterler.
- Hitabı için sultan papağanı aldıysanız adam cinsiyet seçmenizde yarar vardır. Adam sultan papağanları konuşur ve ıslık çalar. Dişilerin konuşma ihtimalleri oldukca zayıftır.
- Adam sultan papağanları şov yapmaktan ve ilgiden oldukca hoşlanırlar. Dişiler saldırgandır, ısırma eğilimleri yüksektir.
- Adam sultan papağanlarının sesi kanaryaya benzer, dişilerin sesi ise feryat benzeri cırtlak bir sestir.
- Sultan papağanları insanlarla ve oyuncaklarla oynamayı oldukca severler.
- Kalabalık ortamlardan hoşlanan sultan papağanları insanlarla kontakt kurmaktan oldukca hoşlanırlar.
Sultan Papağanının İletişim ve Çiftleşme Özelliği
Sahibi ile kolay kontakt kurabildiğinden isteklerini rahatça ifade edebilir. İlgilenilmediği anda strese girip ölüme kadar giden ağır neticeleri olabilir. Sultan papağanları tek eşli canlılardır. Geceleri dişi olan kuş, gündüzleri ise adam olan kuluçkaya yatar. Sultan papağanları 6 ila 9 ay içinde buluğluk yaşarlar. Eş tutma dediğimiz uygun eş ile bir araya geldiklerinde çiftleşirler ve 12-15 gün içinde yumurtlamaya başlarlar. Her kuluçka döneminden sonrasında 1-5 arası yumurtası olur. Daha çok sayıda yumurtlayan papağanlar da görülmüştür.
Sultan Papağanı Fiyatları
Papağan tutarları sultan cinslerinde değişik fiyat aralıklarında olabilmektedir. Sultan papağanı tutarları en bayağı papağan türü olan aden papağanlarından pahalı, öteki papağan cinslerinden ise daha ucuzdur. Hayvanın yaşına nazaran tutarları da farklılıklar gösterebilmektedir. Yavru olan sultan papağanları daha pahalı olmasına karşın daha acele insana alışır ve daha acele konuşur. Yaşlı papağanların ise eğer halen konuşmuyorsa konuşturulması ve insana alışması zor bir süreçtir.