Muhabbet kuşlarının ezbere bir halde konuşma kapasitesi bulunur. Muhabbet kuşu konuşma durumu öteki varlıklarda bulunmayan bu özelliğin en mühim sebebi yansılamak kabiliyetinin gelişkin olmasıdır. Muhabbet kuşu kaç aylık konuşur sorusu merak edilmekle beraber sadece doğru zamanlama da doğru metotlar uygulanarak yansılamak kabiliyeti bulunan bu kuş türüne istenen kelimeler rahatça öğretilebilir.
Muhabbet Kuşu Kaç Aylıkken Konuşur?
Muhabbet kuşu konuşmaya ne vakit adım atar sorusu muhabbet kuşunun konuşabilmesi ve konuşma hafızasının gelişebilmesi için doğumundan itibaren belirli bir süreyi atlatması gerekir. Zaman içinde muhabbet kuşu hitabı kapasitesi daha da geliştiğinde sadece 2 yaşından sonrasında bu durum daha da azalmaya başlayacaktır. Tam olarak 70 ile 100 içinde değişik kelimeyi öğrenebilmesi 8 ile 9 ayı kabul eden bir süreci içermektedir. Bu durum muhabbet kuşunun türüne ve cinsiyetine nazaran de değişmektedir. Muhabbet kuşuna kelime öğretebilmek için bunu devamlı olarak tekrarlamak dağarcıklarında kelimenin yerleşmesine ve daha kısa sürede öğrenmelerine katkı sağlamaktadır.
Muhabbet Kuşu Konuşmaya Ne Zaman Adım atar?
Bakımı sağlanarak eve alınan ve ortama yeni yeni alışmaya başlamış olan bir muhabbet kuşu konuşma eğitimi süreci yem yemeye başladığı o ilk andan itibaren başlamaktadır. Adam muhabbet kuşları, dişi muhabbet kuşlarına nazaran daha rahat bir halde kelime telaffuzunda bulunabilirler. Bu türe özgü yatkınlıklarından doğar. İstenen kelimelerin öğretilebilmesi için belirli bir vakit ayırmak gerekir. Tertipli vakit ayrıldığında bu beceri daha da geliştirilebilecektir. 35 günlük bir yavru iken muhabbet kuşu daha yeni yeni etrafa alışmaya başladığı bu süreçte aralıklarla meydana getirilen isim telaffuzları ile hafızasında bu yer etmeye başlayacaktır. Yeniden eden kelimeleri her gün tertipli olarak dinlediğinde bir süre sonrasında kendi kendine bu kelimeleri tekrarlamaya başladığı fark edilecektir. Ezberletme sürecinde kafese olan uygunluk ve mesafe doğru bir halde ayarlandığında eğitim süreci daha başarıya ulaşmış geçirilebilecektir. Bu süreçte belirli aralıklarla bu uygulamayı yapmak sıkılmalarına niçin olmamak için önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Muhabbet Kuşu Iyi mi Konuşturulur?
Muhabbet kuşu konuşmayı iyi mi öğrenir mevzusunda meydana getirilen araştırmalar ilk kelime öğretilmeye başlandığında ortalama olarak 3 aylık vakit dilimine tamamladığında (90 güne denk geliyor) daha rahat bir halde söylenen kelimeyi söyleniş edebilir hale geldiği görülür. Kelime öğretme sırası oldukça önemlidir. Eğer bir kelime öğretilmeye başlanmışsa değişik bir kelimeye geçmeden ilk olarak bu yeni kelimenin zihninde oluşturduğu şemanın kavranması ve yine yöntemi ile bu kelimenin öğrenilmesi gerekir. Peşinden öteki bir kelimeye geçiş yapılabilir. Muhabbet kuşu konuşma aşamaları ilk olarak sesler öğretilmeye çalışılır. Ses tekrarları zihninde bir şema oluşturacaktır. Peşinden minimum 4-5 kelime belirli aralıklarla ve sıra ile öğretilir.
Bu eğitimin peşinden artık ikili kelimelere sözcük öbeklerine geçilebilir. Bir muhabbet kuşunun kaç günde kelime öğreneceği de merak edilmektedir. İlgi seviyesine ve muhabbet kuşuna olan yaklaşıma nazaran ortalama 3 ile 5 gün içinde yeni bir kelime öğrenebilme hafızasına sahiplerdir. Muhabbet kuşu konuşmaya alıştırma süreci tamamlandığında net olarak 30’a yakın kelimeyi 5 ay sonunda rahatça söyleniş edilebilecek bir duruma gelmeye başlarlar. Kelimeyi öğretim sürecinde sevilmiş olduğu kelimeleri ve rahatça söyleniş edebileceği kelimeleri öğretmeye çalışmak eğitim verirken büyük bir yarar elde edecektir.
Muhabbet Kuşu Konuşma Evreleri Nedir?
Muhabbet kuşu için en doğru kelime öğretim zamanı sahibine iyice alışmış olduğu, ortamını benimsediği ve sizin elinizden yem yemeyi başladığı vakit olarak değerlendirilir. Bu süre türe nazaran değişmektedir. Minimum 35 günlükken başlatılabilir. En erken bu süreç 1 ay dolduğunda tam olarak kelimeleri net algıladığı zamana giriş yapılmış olunur.
Muhabbet kuşu konuşma emareleri bolca tekrarlar ile bu süre daha hızlandırılabilir. Kısa kelimeleri daha rahat öğrendiği bu süreçte fark edilecektir. Hece seçilimi yaparken de kısa ve kolay söyleniş edilebilir olanlarının tercih edilmesi büyük kolaylık elde edecektir. Eve alışma sürecinde muhabbet kuşunun ev içinde konumlandığı alan, kafesinin yönü, pencereye olan uzaklığı şeklinde durumlar ilgisinin dağılmamasına, bu sürecin daha kolay atlatılmasına kolaylık sunacaktır. Muhabbet kuşu konuşma evreleri başlamadan, kelimelere alıştırma aşamasından ilkin yeni evini tanıması, sahibine alışması gerekecektir.