Muhabbet Kuşu Kaşınma Nedenleri

muhabbet-kusu-kasinma.jpg

Muhabbet kuşu kaşınma durumu sık olarak görülebilir. Bu kuşlar pek oldukca kuş türü şeklinde kendilerini kaşımak için ayaklarını ve gagalarını kullanırlar. Kimi zaman düzgüsel bir davranış olabilen bu durum, kimi zaman de aşırı kaşınma şeklinde ortaya çıkabilir.

Muhabbet kuşlarında aşırı kaşınma ise onlar açısından son aşama tehlikelidir. Bu, bir taraftan kuşun herhangi bir hastalığı bulunduğunu gösterebilirken öteki taraftan da size zarar verebilir. Şundan dolayı kaşınma, parazitlerden kaynaklanabilir ve bu parazitlerden bir çok da insanlara bulaşabilir. Kuşunuzun ne süre değişik davrandığını idrak etmek için onu iyi bir halde gözlemlemeniz önemlidir. Peki, muhabbet kuşu kaşınma problemi niçin olur?

Muhabbet Kuşu Kaşınma Durumu

Kaşınma söz mevzusu olduğunda düzgüsel ve anormal durumları ayırt etmek gerekir. Muhabbet kuşları aşağıdaki durumlarda düzgüsel şekilde kaşınırlar:

  • Kuşunuz, kuyruğunun başlangıcını ve sonrasında tüylerinin geri kalan kısmını kaşıyorsa, kendini tımar ediyordur. Bu bölümlerde tüyleri temizlemek ve su geçirmez hale dönüştürmek için bir tür yağ salgılayan bez bulunur.
  • Kuşlar kimi zaman birbirlerinin boyunlarını kaşıyabilirler. Bunu kendi kendilerine yapamazlar. Davranışın sonucunda ise bölgedeki tüylerden keratin çıkarılır.
  • Muhabbet kuşu kaşınma davranışı içinde bir diğeri de gagaların kuş kafesi parmaklıklarına sürtülmesidir. Bu, yiyecek kalıntılarını temizledikleri anlamına gelebilir. Sadece bazı kuşlar ise kafeslerinde rahat olmadıklarından dolayı da bu davranışı sergileyebilirler.

Muhabbet Kuşlarında Anormal Kaşınma

Muhabbet kuşu kaşınma durumu anormal olarak ortaya çıkabilir. Genel olarak kuş aşırı derecede kaşındığı süre ve bu yukarıdaki durumların hiçbirinden kaynaklanmıyor ise parazitlerden dolayı kaşınma gerçekleşiyor olabilir.

Bu aşamada ideal olan şey ise onu veterinere götürmektir. Öncesinde de birazcık bekleyip kuşunuzun davranışlarına göz atabilirsiniz. Kuşunuzda parazit problemi var ise oldukca kaşınma haricinde değişik davranışlar da görülebilir. Mesela muhabbet kuşu oldukca huzursuz olabilir, kafese sürtünebilir ya da kafesin çevresinde aşırı derecede çırpınabilir.

Muhabbet kuşu kaşınma durumuna yol açan en yaygın parazitler kırmızı akarlar ve fena huylu akarlar olmaktadır. Kırmızı akar var ise huzursuzluk ve kaşıntıya ek olarak gece saatlerinde kuşunuzda ürkü ataklar da görülebilir. Bu aşamada kuşunuzun gece yarısı kanat çırptığını ve oldukca ses çıkardığını duyabilirsiniz.

Akarlar şeklinde çeşitli parazitler, muhabbet kuşlarında sıklıklar görülen problemlerden biridir. Bundan dolayı son aşama yaygın bir durumdur diyebiliriz. Ek olarak kuşlarda EMA sendromu da muhabbet kuşu kaşınma sorununa yol açabilir.

EMA sendromu, kuşun cildinin kalınlaşmasına, cilt üstünde kabarcık ve kabuk oluşmasına sebep olabilir. Bununla birlikte cilt üstünde egzama görünümü söz mevzusudur. Bu durumda yaralardan dolayı kuş oldukca kaşınabilir. İlgili rahatsızlığın bulaşıcı bulunduğunu da eklemeliyiz.

Muhabbet Kuşu Kaşınma Problemi Iyi mi Çözülür?

Muhabbet kuşu kaşınma problemi var ise şunlara dikkat etmeniz mühim:

  • Gözlemleyin: Yapmanız ihtiyaç duyulan ilk şey kuşunuzun durumunu doğru şekilde idrak etmek ve çözümleme etmek için onu gözlemlemektir.
  • Veterinere götürün: Onu birazcık gözlemledikten sonrasında kuşunuzu veterinere götürerek muayene ettirmelisiniz.
  • Tedavi: Veteriner hekim tarafınca kati bir teşhis konulduktan sonrasında veterinerin talimatlarına nazaran kuşunuzun gereksinim duyan ilaçları ve bakımı ona sunmalısınız. Muhabbet kuşu kaşınma probleminde çoğu zaman bir sprey tedavisi uygulanmaktadır. Veterinerin tavsiyelerine nazaran bu spreyi kullanmaya itina gösterin.
  • Kafesi iyice paklayın: Muhabbet kuşu kafesi iyi bir halde temizlenmeli ve hijyenik hale getirilmelidir.
  • Kuşunuza veteriner hekim tavsiyesi haricinde başka hiçbir tedavi uygulamaya çalışmamalısınız.
  • Kuşunuzun sıhhatli kalması ve bağışıklığının güçlenmesi için ona kaliteli kuş yemleri sunmayı dikkatsizlik etmemelisiniz.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık