1. Anasayfa
  2. Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu Kaç Yumurta Yapar?

Muhabbet Kuşu Kaç Yumurta Yapar?
0

Muhabbet kuşu kaç yumurta yapar sorusu muhabbet kuşu sahipleri tarafınca çoğunlukla dört gözle beklenen ve araştırılan bir sorudur. Muhabbet kuşu yumurtlama işlemi ile üreyen canlı türüdür.

Göz kamaştırıcı renkleri, zekaları ve insanoğlu ile olan iyi iletişimleri yardımıyla muhabbet kuşları bir çok insanoğlunun sevilmiş olduğu ve evinde beslediği bir kuş türüdür. Konuşma kabiliyetleri ve ses öykünmek kabiliyetleri son aşama üst düzey olduğundan insanoğlu tarafınca evde beslenmeye ve sevilmeye başlanmışlardır. Anavatanı Avusturalya olan bu kuşlar dünyanın en yerinde bulunmakta ve ev ortamında yaşamına devam edebilmektedir.

Öteki tüm kuş türlerinde görüldüğü benzer biçimde muhabbet kuşlarında da yumurta ile üreme görülür. Bu yumurtaların döllendikten itibaren için yavru çıkan ana kadar korunması, saklanması gereklidir. Sadece bu sayede sıhhatli yavrulara haiz olunabilir.

Çiftleşmenin sonrasında dişi yavru kuşu ortalama olarak 4 ile 6 içinde bir sayıda yumurta yapar.

Muhabbet Kuşu Üreme

Muhabbet kuşu üreme şekilleri öteki kuşlardaki üreme şekilleri ile aynıdır. Her canlıda olduğu benzer biçimde muhabbet kuşlarında da neslin devamı için bulunan iç güdüler vardır. Erişkin yaşa gelen dişi ve adam muhabbet kuşları, uygun şartlar oluştuğu andan itibaren yılda 3 ya da 4 kez kuluçka yapabilirler. Kuş sağlığı açısından ise en fazla yılda 1 kez kuluçka yapılması hayvan bilimciler tarafınca önerilse de bazı üreticiler bu durumu göz ardı ederek bu sayıyı 3 ya da 4 miktarlarına çıkarabilirler.

Muhabbet Kuşlarında Çiftleşme

Muhabbet kuşlarında çiftleşme üreme iç güdüsü ile meydana getirilen bir davranıştır. Çiftleşme sonucu dişi yumurtlar. Muhabbet kuşu yumurtlama işlemi sonrası yumurtaların bakımını da üstlenir. Ek olarak kuşların çiftleşmesi için kesinlikle karşılanması ihtiyaç duyulan koşullar vardır. Bu koşullar şunlardır:

  • Kaliteli ve doğru içerikler ile beslenme
  • Uygun ortam
  • Kuşların stresten ve gerginlikten uzak şekilde bakılması

Muhabbet Kuşu Doğru Eş Seçimi

Muhabbet kuşu doğru eş seçimi muhabbet kuşlarının çiftleşmelerinde son aşama mühim faktörlerden biridir. Bilhassa dişi muhabbet kuşları eş seçiminde son aşama kırılgan canlılardır. Bu yüzden dişi muhabbet kuşları adam bir muhabbet kuşunu beğenmez ise, siz sahibi olarak istediğinizi yapsanız da dişi muhabbet kuşunuz o adam muhabbet kuşu ile çiftleşmez. Bu yüzden de doğru eş seçimi yapmak oldukça önemlidir. Doğru eş seçimi için dişi ve adam bir kafese konularak yan yana süre geçirmesi sağlanır. Geçirilen süre sonucunda kuşların anlaşıp anlaşmadığı ve uyumları gözlemlenir. Birbiri ile uyumlu olan kuşlar çiftleşerek yavrular dünyaya getirebilirler.

Muhabbet Kuşlarında Üreme Ortamı Iyi mi Olmalıdır?

Muhabbet kuşlarında üreme ortamı son aşama mühim bir etkendir. Uygun ortam koşulları oluşmazsa muhabbet kuşları çiftleşmez ve nesillerini devam ettirmezler. Kuş sahibi kişilerin son aşama dikkatli davranarak kuşlara gereksinim duydukları çiftleşme ortamını sunması lazımdır. Uygun üreme ortamı için olması ihtiyaç duyulan koşullar özetlemek gerekirse şunlardır:

  • Üreme ortamının ısısı ve ışığı son aşama mühim bir etkendir. Güneş ışınlarının yönü ve ortam ısısı 28 dereceye yakın seviyelerde olmalıdır. Yumurtlama işlemi için ısı ve ışığın önemi son aşama yüksektir.
  • Uygun kafes ve ortam da çiftleşme üreme şekilleri için son aşama önemlidir. Stresten uzak ve sakin bir ortam yaratılmalı ve kuşlar rahatsız edilmemelidir.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama

Muhabbet kuşlarında yumurtlama işleminin sıhhatli şekilde gerçekleşmesi için kesinlikle ve kesinlikle bir kuş yuvası olmalıdır. Dişi muhabbet kuşları bu yuvalara yumurtlayarak bu yuvalarda kuluçkaya yatarlar.

Çiftleşmenin 12-15 gün sonrasında yumurtlama vakası gerçekleşir. Arkasından da dişi kuş kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi süresince dişi kuş yalnız hela ihtiyacı için yumurtaların üstünden kalkar. Beslenmek için lüzumlu olan besini bile adam kuş dişiye getirir. Adam kuşun dişiye ilgisinin azalması sonucu dişi kuş yumurtaları yuvadan atabilir. Bu yüzden dikkatli şekilde ve kuşları ürkütmeden kuluçka periyodu izlenmelidir.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir