Muhabbet kuşları genellikle evde besleme amaçlı alınır. Bunun yanında bazı üreticiler, muhabbet kuşu üreterek bunu zevkli bir kazanç kaynağına dönüştürebilirler. Muhabbet kuşu alma nedenine göre kuşların sayısını, türünü, kafesin büyüklüğünü, aksesuarların biçim ve özelliklerini belirlemelisiniz. Ancak her ne amaçlı olunursa olsun muhabbet kuşu alırken dikkat edilmesi gerekilen noktalar vardır. Gelin bunların hepsini detaylı bir şekilde görelim.
Muhabbet kuşu alırken nelere dikkat edilmelidir?
1.Kuşu aldığınız yeri iyi seçmelisiniz.
Muhabbet kuşları ve diğer evcil hayvanlar annelerinden ayrılabileceği büyüklüğe geldiklerinde üreticiler tarafından satılmak üzere pet shoplara dağıtılır. Burada alıcının kuş veya evcil hayvanı satın almasına kadar geçen sürede hayvanlar küçük kafeslerde barındıklarından uzun süre kalmaları halinde yıpranabilirler. Bu yüzden eğer çevrenizde, arkadaşlarınız veya akrabalarınız arasında muhabbet kuşu besleyen birileri varsa, onlarla iletişime geçin. Eğer yavruları varsa tanıdıklarınızdan almanız daha sağlıklı olacaktır.
Fakat çevrenizden bulamadınız ve Pet shop’tan almaya karar verdiyseniz, öncelikle mağazanın düzenli ve temiz olmasına, daha sonra kuşun yaşadığı kafesin, yem kaplarının ve suluklarının temiz olmasına dikkat edin.
2. Alacağınız muhabbet kuşunun sağlıklı olmasına dikkat edin.
Muhabbet kuşlarının hastalıklı olup olmadıklarını ayırt etmek çok zor değildir. Sağlıklı bir muhabbet kuşu hareketlidir. Bir tünekten diğerine uçar durur, türlü cambazlıklar yapar. Duruşu diktir. Tüyleri temiz, sık, düzenli ve eksiksizdir. Bakışları canlı, gözleri parlak, çevresiyle ilgilidir. Sindirim ve boşaltım sistemi düzenlidir. Kafesin altında bulunan dışkılar bizim için sağlığı hakkında önemli bir ip ucudur. Cok katı sert dışkılar kadar sulu olanlar da hastalık belirtisidir. Yeşil renk ve sulu dışkılar ishal, katı dışkılar ise kabız olduğu anlamına gelir. Sürekli ishal ve kabızlıklar bağırsak iltihaplanmalarına yol açar. Böyle kuşları almaktan kaçınmak gerekir. Muhabbet kuşları pet shoplarda toplu olarak satıldığından dolayı dışkının hangi kuşa ait olduğunu anlamak imkansızdır. Bu yüzden kuşun kıç tarafını incelemek gerekir. Makat temiz olmalı, etrafındaki tüylerde hiç bir dışkı kalıntısı bulunmamalıdır.
Tüyleri kabarık, aksıran, burnu tıkalı, veya akıntılı, gözleri çapaklı kuşlar soğuk algınlığına veya nezleye tutulmuşlardır. Üşütmenin aşırı olması halinde uzucu durumlarla karşılaşılabilir. Ayrıca soğuk algınlığı bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı bu durumlarda kuş üreticilerinin, kuşu iyileşene kadar diğer kuşlardan ayırması gerekir.
Kuşun gagası, gagasının üstünde bulunan etli kısım (cere), ayaklar ve tırnaklar da dikkatle incelenmelidir. Yüz pullanması ve ayak pullanması olarak bilinen hastalığa parazitlerin yol açtığı bilinmektedir. Yüzde ve ayaklarda pul pul kabarmalar şeklinde kendini gösterir. Tedavisi zor olmamakla birlikte kolay bulaşan bu hastalığın görüldüğü kafesten kuş alınmamalıdır.
Derisinin üzerinde kızarıklıkların bulunmaması gerekir. Bunu görebilmek için kuşun tüylerine üfleyin. Eğer kızarıklık varsa bu bir hastalık belirtisidir.
3. Alacağınız muhabbet kuşunun yavru olmasına dikkat edin.
Muhabbet kuşları erken yaşta ergenleşirler. Beş aylık bir muhabbet kuşunun yavrulaması mümkündür. Fakat dokuz aylıktan ve yedi yaşından büyük kuşların üretimde kullanılması sakıncalıdır. Üretim amaçlayan üreticilerin yaş faktörüne dikkat etmesi gerekir.
Muhabbet kuşları sahibiyle yakınlaşma, konuşma, ele konma, elden yem yeme, gibi bazı becerileri erken yaşlarda daha kolay kazanmaktadırlar. Yaşları ilerledikçe kazanmış oldukları becerilerde gerilemeler ve unutmalar görülür. Bu yüzden alırken yavru muhabbet kuşları tercih edilmelidir.
Muhabbet kuşu yavrularını yetişkin olanlardan ayırt edilmesi kolaydır. Yavru muhabbet kuşlarının kafasındaki çizgiler yetişkinlere oranla daha sıktır. Muhabbet kuşları yaşlandıkça kafasının üzerindeki bu cizgiler zamanla kaybolur. Bunu saçları dökülmüş, keli ortaya çıkmış amcalara benzetebiliriz.
Resimlerde görüldüğü gibi kafalarının ön kısmı temiz arka kısımları cizgilidir. Yavrularda ise bu cizgiler ön kısma kadar sık bir şekilde görülür. Bir diğer farklılık ise gözleridir.
Dört aylıktan küçük muhabbet kuşlarının gözleri simsiyahtır. Altıncı aya doğru gözler grileşir. Sekizinci aya yaklaşıldığında gözlerinin etrafında açık gri halkalar oluşur. Sekiz aylıktan büyük muhabbet kuşlarının gözlerinin etrafındaki halkalar beyaza dönüşür.
4. Muhabbet kuşu renk seçimi:
Evde beslemek için alacağınız muhabbet kuşunun rengini göz zevkinize hitap edecek şekilde seçmenizde hiç bir sakınca yoktur. Fakat üretim için nitelikli yavrular elde edilmek isteniliyorsa aynı renk özelliklerine sahip kuşlar çiftleştirilmelidir. Daha bilinçli ve ileri bir üretim için muhabbet kuşu üretimi hakkında yazımızı okumanız oldukça yararlı olacaktır.
5. Muhabbet kuşu cinsiyet seçimi:
Muhabbet kuşlarında cinsiyet seçimi yine isteğe göre seçilir. Fakat erkek muhabbet kuşları ile dişiler arasında belirgin farklılıklar vardır. Bunlardan bazıları;
Erkek muhabbet kuşları, dişilere göre daha hareketlidir.
Dişiler, erkeklere göre daha agresif davranışlarda bulunur.
Erkeklerin ötüşü daha uzundur, öterken kafalarını sallarlar. Dişilerde ise tam tersidir.
Erkek muhabbet kuşlarını yaklaşık 100 kelimeye kadar ezberleme yetenekleri vardır. Dişilerde bu sayı daha azdır.