1. Anasayfa
  2. Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşlarında Hastalık Belirtileri

Muhabbet Kuşlarında Hastalık Belirtileri
0

Muhabbet kuşlarında bir hastalık ve problem bulunduğunu bunu öteki canlılar benzer biçimde çeşitli emareler ile gösterir. Muhabbet kuşu mevzusunda deneyim sahibi olan kişiler kuşun hasta olup olmadığını kolayca anlayabilirken bu mevzuda hemen hemen çömez olanlar yada yeni bir muhabbet kuşu sahibi olmuş olanlar bu emareleri anlayamayabilir. Aslına baktığımızda birçok kuş türü çeşitli problem ve hastalıklardan kaynaklı emareleri saklamakta iyidir. Çoğu zaman problem şiddetlendiğinde emareler daha net karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı emareleri erken şekilde fark etmek ve süratli bir halde tedaviye adım atmak muhabbet kuşunun sağlığı açısından son aşama önemlidir.

Bir papağan türü olan muhabbet kuşları oldukça akıllı ve kırılgan bir canlıdır. İnsanlar ile ilişkileri ise çoğu zaman iyidir. Bir problem yada hastalık ile karşılaştığında bile ilişkisini bozmadan, günlük rutin aktivitelerine devam edebilir. Bundan dolayı kuşunuz ile ilgili bir problem olduğundan kuşku ettiğinizde baytar hekiminiz ile görüşmek en doğru olandır. Muhabbet kuşlarında sık görülen hastalık emareleri hakkında sizlere data vereceğiz. Her muhabbet kuşu sahibi bu hususlara dikkat etmeli ve gerektiğinde zaman kaybetmeden baytar hekime müracaat yapmalıdır.

Muhabbet Kuşlarında Görülen Hastalık Belirtileri

Muhabbet Kuşlarında Dışkı Kontrolü

Kuşunuzun dışkısını seyretmek ve denetlemek fazlaca hoş gelmeyebilir. Fakat bizim için fazlaca mühim bir kriterdir. Kuşunuzun sağlığının düzgüsel olup olmamasında mühim bir kriterdir ve birçok problemi evvelinde izah edebilir. Öncelikli olarak dışkının yoğunluğu ve rengi beslenmeye bakılırsa değişebilir. Fakat rutin olarak takip ettiğiniz kuşunuzun dışkısının düzgüsel halini kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Muhabbet kuşu dışkısı sarı, koyu kahverengi, tamamen yeşil, kırmızımsı yada siyah olduğunda çoğu zaman anormaldir. Bunun yanında dışkının fazlaca cıvık ya da katı olması yada köpüklü olması da sorunlara işaret eder. Dışkılar bizlere bilhassa sindirim sistemi sorunları ile ilgili bilgiler veriyor olsa da bazı sistemik ve metabolik hastalıklarda dışkı yapısını bozmaktadır. İshal oldukça sık karşılaştığımız bir sorundur “Muhabbet Kuşlarında İshale Ne İyi Gelir?” konumuzda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Tüylerde Kabarma ve Kilo Verme

Tüylerde kabarma muhabbet kuşlarında sık gördüğümüz bir emaredir ve tüyleri kabarmış halde çoğu zaman hareket etmeyen kuşlar ciddi bir soruna yakalanmış olabilir. Tüylerde kabarma çoğu zaman solunum sistemi hastalıkları ile ilişkilidir. Hem de kabarık tüyler kuşunuzun genel kondisyonunu gizleyebilir. Bu şekilde bir durumda kilo verip vermediğini idrak etmek yada deri üstündeki lezyonları görmek oldukça güçtür.

Muhabbet kuşları kilo yitirilmesine karşı oldukça hassastır ve aşırı kilo kaybı muhabbet kuşlarını ciddi anlamda etkileyebilir. Kilo kaybı iştahsız kuşlarda fazlaca daha süratli ilerler. Hem de muhabbet kuşlarında aşırı kilo kaybı bazı doku yada organların işlev kaybının bulunduğunun bir göstergesidir. Kilo kaybını belirlemek için mümkünse kırılgan teraziler ile kuşunuzu tertipli olarak tartın.

Tüyleri Kabarık Bir Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşlarında Burun ve Gözlerde Akıntı

Çeşitli hastalık ve problemler kuşların üst solunum sistemini ve gözlerini etkileyebilir. Muhabbet kuşlarında burun bölgesinde akıntı sık gördüğümüz bir emaredir. Gene gözlerde akıntı ve kızarıklıkta yaygın olarak görülür. Bu sorunların birçoğu solunum sistemi hastalıkları ile ilişkilidir. Fakat bunun yanında alerjiler, çeşitli kimyasal tahriş edici malzemeler, aşırı soğuk yada sıcak hava ya da rutubet dengesizlikleri de bu soruna sebebiyet verebilir.

Muhabbet kuşları oldukça hassastır ve birçok problem yada hastalıktan kolaylıkla etkilenebilir. Bundan dolayı iyi bir takip önemlidir. Kuşunuzun burun, cere, gaga yada göz bölgesinde bir anormallik gördüğünüzde asla zaman kaybetmeden baytar hekime başvurun.

Muhabbet Kuşlarında İştahsızlık

Kuşların metabolizmaları memeli canlılara bakılırsa fazlaca daha hızlıdır. Bundan dolayı her gün tertipli ve kafi beslenmeleri son aşama önemlidir. Eğer muhabbet kuşunuz herhangi bir nedenle yemeyi bırakırsa bu fazlaca kısa sürede birçok değişik soruna sebebiyet verebilir. Bundan dolayı oldukça dikkatli olmak gerekir.

Kuşunuz ani bir halde yemeyi bırakır ve zayıflamaya başlarsa bu bir probleminin mühim bir habercisidir. Hem de bağırsak tıkanıklığı benzer biçimde .ok ciddi ve acil müdahale edilmesi ihtiyaç duyulan bir durum da olabilir. Bunun yanında enfeksiyon hastalıklar, soğuk algınlığı, besin zehirlenmesi benzer biçimde durumlarda iştahsızlığa niçin olabilir.

Muhabbet Kuşlarında Ağız Açık Solunum

Günümüzde muhabbet kuşlarında en sık karşılaştığımız hastalıklar solunum yolu hastalıklarıdır ve ne yazık ki bu hastalıklar hem de en ciddi hastalıklardır. Muhabbet kuşunuz dinlenme esnasında ağzı daha doğrusu gagası açık bir halde solunum yapıyorsa büyük olasılıkla uzun süredir hastadır ve problemi ciddidir.

Solunum sistemini etkileyen tüm enfeksiyon ve hastalıklar, bakım koşullarının fena olması, aşırı sıcak havalar, tozlu ve hijyenik olmayan ortamlar bu soruna sebebiyet verebilen başlıca durumlardır.

Muhabbet Kuşlarında Kirli Tüyler

Kuşlar doğası gereği temiz ve bakımlı hayvanlardır. Eğer kuşunuzun tüyünde kirlilik, düzensizlik, kabarıklık benzer biçimde durumlar söz mevzusu ise ciddi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Bilhassa kuyruk tarafını ve anüs çevresini iyi denetlemek gerekir. Dışkıdan anlayamasanız bile buradaki dışkı bulaşıklığı size kuşunuzun ishal olup olmadığını gösterir.

Muhabbet Kuşlarında Kuyruk Sallama

Kuşlardaki birçok yaygın hastalık emaresinde olduğu benzer biçimde, kuyruğun uzun soluklu, tekrarlayan sallanması bir solunum yolu enfeksiyonuna işaret edebilir. Kuşlar karın ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran diyaframdan yoksundur. Kuyruğun tabanında bulunan kaslar, hava girişi için ciğerlerini genişletmede rol oynayarak kuşların nefes almasına destek sağlar. Bir kuş nefes almakta zorlanıyorsa, kuyruk kasları daha çok çalışır ve kuyruğun yukarı ve aşağı sallanmasına niçin olur. Kuyruk sallanması çoğu zaman hastalığın daha ciddi evrelerine kadar fark edilmez, bu yüzden kuşunuzun bu şekilde davrandığını görürseniz durum epey ciddidir ve derhal baytar hekime başvurmanız gerekir.

Muhabbet Kuşu Sesindeki Değişimler

Kendilerini iyi hissetmeyen ve hasta olan kuşlar çoğu zaman daha azca öter ve ses çıkarır. Oldukça konuşkan ve ötücü bir kuşunuz varken bu durum bitmiş ise muhtemelen bir problem yada hastalık söz mevzusudur. Kuşunuzu iyi tanıyorsanız çıkardığı sesten bile bir anormallik olup olmadığını anlarsınız. Bu sayede ipuçlarını süratli bir halde görebilirsiniz. Kuşunuzun ötme sıklığında yada genel tonunda herhangi bir değişim fark ederseniz, önümüzdeki birkaç gün içinde ek semptomlar için kuşunuzu takipte kalınca.

Muhabbet Kuşlarında Hastalıkların Tedavisi ve Önlenmesi

Muhabbet kuşlarının oldukça kırılgan olan sistemleri vardır ve minik bir problem ile fazlaca kısa sürede ciddi bir tehdide dönüşebilir. Erken teşhis, hasta bir kuşun yaşamını kurtarmak için dirimsel olabilir.

  • Kuşunuzu herhangi bir hastalık ve enfeksiyon emaresi açısından her gün inceleyin. Ihtimaller içinde anormal durumlarda ne olursa olsun baytar doktor ile kontakt halinde kalınca.
  • Kuşunuza hem zihinsel hem de fizyolojik sağlığını pozitif yönde yönde etkileyecek oyuncaklar ve tertipli bir egzersiz rutini sağlayın ve gerekseme duyduğu toplumsal etkileşimi elde etmesi için kuşunuzla (karşılık vermese bile) konuşun.
  • Kafi vitamin ve mineral aldığından güvenilir olmak için kuşunuzu uygun bir rejimle beslemek de önemlidir. Kuşunuz için hangi yiyeceklerin uygun olduğundan güvenilir değilseniz veterinerinize danışın.
  • Kuşunuzun kafesini temiz tutun. Bir çok kuş kendi kişisel bakımıyla ilgilenir. Fakat kafeslerin temizlenmesi, kuşun yiyecek ve suyunun taze ve hazır olması sahibine bağlıdır.

Özetle oldukça kırılgan olan muhabbet kuşunuzun sağlığı size bağlıdır. Muhabbet kuşunuzu tanımak, onu gözlemlemek ve gerektiğinde doğru müdahale etmek fazlaca önemlidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir