1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı

Kuşlarda Stres Problemi

Kuşlarda Stres Problemi
0

Kuşlarda stres, yaygın olarak görülen sorunlardan biridir. Stres hem insanların hem de evcil hayvanların genel sağlığını negatif şekilde etkilemektedir. Evcil kuşlar naturel olarak oldukça hassastır ve strese eğilimli olan canlılardır. Evcil kuşunuzdaki stres emarelerini bilmek ve kısa sürede tedbir almak son aşama önemlidir.

Kuşlarda Stres Niçin Olur?

Kuşlarda stres birçok değişik durumdan kaynaklanabilmektedir. İnsanlar benzer biçimde kuş dostlarımız da bir takım değişik sebepten dolayı stres yaşayabilirler. Kuşlar, alışkanlıklarına oldukça düşkündür. Programlarında ya da ortamlarında bir değişim olması, onların strese girmelerine yol açabilir.

Ortamdaki değişimler, kuş kafesi değişikliği, yeni bir eve taşınma, yeni aile üyeleri ya da evcil hayvanlar benzer biçimde çeşitli faktörler, kuşların stres seviyesini artırabilir. Bunlara ek olarak dış sesler, boya rengi, kafesin yerinin değişmesi benzer biçimde durumlar da stresi etkisinde bırakır.

Yeni bir rutin, kuşlarda stres yaratabilir. Mesela, pencereden görünen değişik bir hayvan da kuşunuzun korkmasına ve stres yaşamasına sebebiyet verebilir. Daha karanlık bir odaya geçiş, gün ışığından yararlanmama ya da kafesin aşırı kaplanması benzer biçimde hususlar da buna niçin olabilmektedir. Işık döngüsündeki herhangi bir değişim, kuşun ruh halinin negatif etkilenmesine niçin olacaktır.

Kuşlarda Stres Emareleri Nedir?

Kuşlarda Stres

Kuşlarda stres kendini değişik şekillerde belli eder. Bu belirtilerin hepsi de ciddiye alınmalı ve buna bakılırsa hareket edilmelidir. Kuşunuzda anormal durumlar görürseniz, onu en kısa sürede bir veterinere götürmeniz oldukça önemlidir. Kuş dostlarımızın stres yaşadığını gösteren detaylar şunları ihtiva eder:

1. Kuşlarda Tüy Yolma

Kuşlarda stres söz mevzusu olduğunda mühim belirtilerden ilki tüy yolma davranışıdır. Hem büyük hem de minik kuşlarda görülebilen bir harekettir. Bazı kuşlar ise tüylerini yolmaya ek olarak kendilerini yaralamaya da eğilimli olurlar. Bunlar ciddi hasarlara yol açabilir ve kuşun acilen tedavi edilmesi önemlidir.

2. Kuşlarda Saldırganlık

Evcil kuşta gelişen ani saldırganlık hali, kuşun stres yaşadığının açık bir göstergesi olabilir. Tıslama, ısırma ve aşırı feryat atma benzer biçimde davranışlar esasen bir gecede bile ortaya çıkabilir. Evcil kuşunuzda bunlara benzer semptomlar fark ederseniz de bir veterinerden yardım almanız gerekir.

3. Kuşlarda İştah Kaybı

Normalde kuş yemleri tüketme mevzusunda problemi olmayan bir kuş ansızın yem yemeyi bırakırsa, bu durum stres ya da değişik bir sıhhat sorununa işaret eder. Kuşunuzun hasta ya da yaralı olmadığından güvenilir olmak yada kuşunuzun gereksinim duyduğu tedavinin gerçekleşmesi için onu veterinere götürmelisiniz.

4. Kuşun Ötüşünde Değişim

Kuşlarda stres probleminin bir diğeri işareti de ötmedeki değişikliklerdir. Bazı stresli kuşlar sık olarak feryat atamaya adım atar. Ara sıra duyulan yüksek sesler düzgüsel kabul edilirken bunun bir alışkanlığa dönüşmesi ise tamamen bir probleminin bulunduğunu gösterir. Bazı kuşlarda ise sessizleşme durumu ortaya çıkabilir.

5. Kuşlarda Tekrarlayan Davranışlar

Bazı kuşlar ve bilhassa de kakadular, stres yaşadıkları vakit basmakalıp davranışlar sergilemeye başlayabilirler. Baş sallama, kafes içinde süratli hareket etme ve ayak parmaklarına dokunma benzer biçimde davranışlar bunlara örnek gösterilebilir.

6. Kuşlarda Korku

Düzgüsel şartlarda elle tutulmaktan mutlu olan bir kuş ansızın sizden korkmaya adım atar ise ruhsal problemler yaşıyor olabilir.

Kuşlarda Stres Problemini Yok Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Kuşun ortamında bir stres faktörü var ise bunu ortadan kaldırmak için bir şeyler yapmanız gerekir. Kuşlarda stres problemini çözmek için şunlara dikkat etmenizde yarar var:

  • Kuşunuza bağırmayın: Stresli ve korkmuş bir kuşa bağırmayın.
  • Yavaşça hareket edin: Kuşunuz stresli olduğundan size saldırabilir. Bu aşamada süratli bir halde uzaklaşmak ise kuşu tedirgin edebilir. Onunla ilgilenirken her koşulda şefkatli ve nazik olmaya dikkat edin.
  • Oyuncak sunun: Kuşların iyi zaman geçirmelerini sağlamak için hususi olarak üretilen oyuncaklar vardır. Kuş oyuncağı ile sempatik dostunuzun ruh halini yükseltebilirsiniz.
  • Kafes dışı vakit: Kuşunuzun birazcık özgür olması ve kendini iyi hissetmesi için ona kafes dışı vakit sağlayın.
  • Veterinere götürün: Kuşunuzun tedavi görmesi için bir veterinerden yardım alın.
  • Sıhhatli beslenme: Kuşunuzun kaliteli kuş yemleri ile beslenmesine itina gösterin.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
1648477977_hqdefault.jpg

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir