1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı

Kuşlarda Kasılma Neden Olur?

Kuşlarda Kasılma Neden Olur?
0

Kuşlarda kasılma problemi ortaya çıkabilir. Kuş dostlarımız son aşama narin canlılardır. Kimi vakit alıştığımız davranış kalıplarının haricinde değişik davranışlar sergileyebilirler. Bu durum ise kuş sahipleri için kaygı deposudur. Kuşların değişik davranışları içinde nöbet, nüzul ve kasılma da yer verilmiştir.

Kuşlarda Kasılma Nedir?

Kuşların çeşitli nedenlere bağlı olarak geçirdiği ani nöbetler, nüzul ve kasılmalara yol açabilir. Kasılma durumu oluştuğunda kuşlar hareket kabiliyetlerini kaybedebilirler ve hem de ayakta durmakta güçlük yaşayabilirler. Kuşlarda kasılma, şuur kaybı problemlerine de niçin olabilir. Nöbet esnasında kuşunuzun boş bakışlar sergilediğini ve öylece kalakaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Kuşlarda Kasılma ve Nöbet Sebepleri Nedir?

Kuşlarda Kasılma

Kuşlarda kasılma, çeşitli kuş cinsleri içinde sık olarak ortaya çıkan bir sorundur. Bu problemden en yaygın olarak etkilenen canlılar içinde muhabbet kuşları sayılabilmektedir. Bununla birlikte kanarya, Afrika Gri Papağan ve ispinozlarda da kasılma görülebilir.

Genel anlamda kuşlarda kasılma durumuna neyin yol açmış olduğu net olarak kim bilir. Gene de genel kanı, kuşun sinir sisteminde kendiliğinden oluşan bir elektrik boşalmasının kasılmayı tetiklediğidir. Bu problemi teşvik eden bozukluklar içinde ise başta sıcak çarpması ve travmalar bulunmaktadır. Bunların haricinde bazı bakteriyel enfeksiyonlar da bu soruna katkıda bulunabilir. Aynı şekilde tümörler sebebiyle de kuşlarda kasılma olabilir. Öteki taraftan kuşta karaciğer yada böbrek yetmezliği var ise kuş kasılması için tetikleyici bir niçin oluşur.

Kuşun duvara ya da pencereye çarpması sonucunda nöbet yaşaması da mümkündür. Yetersiz beslenmeye bağlı problemlerin oluşması, kalitesiz kuş yemlerinin tüketilmesi, vitamin ve mineral eksikliği kasılma ve nöbetlere zemin hazırlayabilir. Bundan dolayı kuşlarınızı kaliteli, vitamin ve mineral yönünden yoğun olan kuş yemleri ile beslemeye oldukca dikkat etmelisiniz.

Bilhassa boyalı ve kalitesiz bileşenlerden yapım edilen kafes ve kafes bileşenleri, kuşlarda zehirlenme sorununa sebebiyet verebilir. Ek olarak besin zehirlenmesi ya da toksik maddelerin yutulması, kuşların genel sağlığına zarar vererek kasılma ve nöbet oluşumuna niçin olabilir.

Uzun süre süresince sıcak bir ortamda kalan kuşların susuz kalma ihtimalleri vardır. Kuşun susuz kalması ise nöbet geçirmesine sebep olur. Kuş suluğu her daim temiz ve kafi oranda su içermeli, kuş kafesi ise direkt olarak güneş alan bir yerde konumlanmamalıdır.

Kuşlarda Kasılma Emareleri Nedir?

Kuşlarda kasılma hali, ani olarak gelişen nöbete bağlı şekilde meydana gelmektedir. Nöbet yaşayan kuş tam anlamıyla ya da kısmi olarak nüzul olmuş şeklinde görünebilir. Kasılan kuş, olduğu yerde kalabilir veyahut ayakta durmakta güçlük çekerek olduğu yere yığılabilir. Nöbet esnasında hareket etmekte oldukca zorlanabilir ve hatta asla hareket de edemeyebilir. Oldukca şiddetli yaşanmış olan nöbetlerde ise felçle birlikte şuur kaybı da ortaya çıkabilir. Kuşlarda kasılma emareleri şunları ihtiva eder:

  • Kuş ani nöbetten dolayı birden hareketsizleşebilir ve tüneğinden düşebilir.
  • Genel olarak nöbet öncesinde kuşta donuk bakışlar gözlemlenebilir.
  • Kuşlarda kasılma yaşanırken kuşun hareketlerinin oldukca sınırı olan olduğu görülebilir. Bazı kuşlar asla hareket etmeyebilir.
  • Kuş nöbet anında kanat çırpma şeklinde eylemleri şiddetli bir halde yapabilir. Sebebi ise şiddetli kas spazmının süratli kanat çırpmaya yol açmasıdır.
  • Hayvanda şiddetli sarsıntılar oluşabilir. Kuşunuz kafesin altına düşebilir ya da dışkısını kaçırabilir.
  • Kimi kuşlar nöbet esnasında değişik sesler çıkarabilirler.
  • Birkaç saniye kadar devam eden nöbetlerin peşinden kuşun huzursuz ve bitkin olduğu görülür.

Kuşlarda Kasılma Ne Kadar Sürer?

Kuş dostlarımızda görülen ani nöbet ve kasılmalar, durumun şiddetine, sebebine ve aşamalarına bağlı şekilde birkaç saniye ya da birkaç saat kadar sürebilir. Kimi zaman 5-10 dakika sürerken kimi vakit da saatlerce kuşun nöbet yaşamış olduğu görülür. Kısa süreli nöbetlerden sonrasında kuşun toparlanması daha kolaydır. Fakat uzun devamlı kuş nöbeti ise kuşun yaşamı açısından çekince arz edebilir.

Kuşlarda Kasılma Beslenme Eksikliğinden Olur Mu?

Beslenme, kuşlar ve öteki evcil hayvanlar için oldukca mühim bir mevzu. Kuşlarda kasılma sebepleri arasından gıda yetersizliği de bulunur. Bu sebeple de kuşun beslenmesine bilhassa dikkat edilmelidir. En mühim konulardan biri de kuşun cinsine uygun yemlerin tercih edilmesi gerektiğidir. Mesela, muhabbet kuşlarına muhabbet kuşu yemi verilmeli, kanaryalara ise kanarya yemi sunulmalıdır.

Kuşa verilen yemler, vitamin ve mineral yönünden tam ve dengeli olmalıdır. Bu sayede kuşun sıhhatli beslenmesi mümkün hale gelecek, kasılma ve nöbet şeklinde problemlerin oluşma riski de minimuma düşürülecektir. Sıhhatli beslenen ve iyi yaşam koşullarına haiz olan kuşların oldukca daha sıhhatli olduğu bilinmektedir.

Kuşlarda Kasılma Durumunda Neler Yapılabilir?

Genel anlamda kuşlarda kasılma kısa süreli bir durumdur. Haliyle o anı yakalamak ve çeşitli tedbirler almak zor olabilir. Fakat uzun soluklu nöbetlerde bir şeyler yapabilirsiniz. Ilk olarak telaş etmemeli ve sakin kalmaya çalışmalısınız. Kuşunuzu kafesiyle birlikte sakin bir yere almalısınız. Bunu yaparken kafesi sarsmamaya dikkat etmelisiniz. Ek olarak kuşa yüksek bir ses tonu ile seslenmemelisiniz.

Kuşunuzu aldığınız odanın sıcaklığı aşırı düşük ve yüksek olmamalıdır. Nöbet esnasında kuşunuz kafesin altına düşebilir. Bu yüzden de havlu şeklinde bir şeyi kafesin tabanına koymalısınız. Ek olarak; çırpınma şeklinde hareketlerin olma ihtimalinden dolayı kafesteki sallanan malzemeleri almalısınız. Boğulma riskini önlemek için kuş suluğunu da çıkarmanız tavsiye edilir. Kriz sona erince kuşunuza yumuşak bir ses tonuyla yaklaşmalısınız. Arkasından onu veterinere götürmenizde yarar var.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir