Kuşlarda Hastalık Belirtileri Nelerdir?

kuslarda-hastalik.jpg

Kuşlarda hastalık emareleri, bilhassa yeni kuş sahipleri tarafınca bilinmelidir. Kuşlar çoğu zaman hasta olduklarını gizleyebilen canlılardır. Evcil kuşunuzun yaşamını ve sağlığını tehdit eden bir hastalık söz mevzusu ise bunu kısa zamanda fark etmeli ve kuşunuzu veterinere götürmelisiniz.

Kuşlarda Hastalık Belirtileri

Kuşlarda hastalık semptomları kendini değişik şekillerde gösterir. Kuşlar kırılgan ve akıllı hayvanlardır. Günlük aktivitelerine, davranışlarına ve tutumlarına dikkat ederek, hastalıklarını gizlemeye çalışabilirler. Kuşunuzun sağlığı ile ilgili bir sorun bulunduğunu düşünüyorsanız; zaman kaybetmeden bir veterinerden yardım almalısınız.

Kuşlarda hastalık emareleri aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

1. Kuş Dışkısında Değişim

Kuşunuzun dışkısı, bir şeylerin yanlış gittiğini açıkça gösterir. Dışkının rengi, onu beslediğiniz şeye bağlı olarak birazcık değişebilir. Sarı, kahverengi ya da siyah dışkı görürseniz; bu durum kuşunuzun hasta olabileceğine işaret eder.

Kuş dışkısındaki değişim, iç kanama ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir. Ek olarak kuşunuzun dışkısının kıvamındaki değişikliğe de göz atmalısınız. Oldukca akıcı yada oldukca sert dışkı da kuşunuzun hasta bulunduğunu gösterir.

2. Kuşlarda Kabarık Tüyler ve Kilo Verme

Kuşlarda hastalık emareleri içinde bir diğeri de kabarık tüyler ve zayıflamadır. Uzun süre süresince tüyleri kabarık şekilde oturan kuşlar, çoğunlukla solunum yolu problemlerinden muzdarip olabilirler. Tüylerin kabarması, kuş için ciddi bir problem oluşturabilecek kilo kaybını da gizler.

Evcil kuşunuzda bu biçim bilgileri bir günden fazla gözlemlerseniz; onu veterinere götürmeniz gerekmektedir. Kuşlarda zayıflama, yalnızca gücün azalması bakımından değil, bununla beraber organ işlevlerinin bozulması açısından da ciddi bir sorundur.

3. Kuşlarda Akıntılı ve İltihaplı Gaga ve Gözler

Kuşlarda hastalık semptomları, gaga ve gözlerde de ortaya çıkar. Kuşunuzun gagasına oldukca dikkat etmelisiniz. Herhangi bir iltihaplanma, kızarıklık ya da biçim bozukluğu fark ederseniz; kuşunuzda bir sorun var anlama gelir. Aynı şey gözler için de geçerlidir. Kuşunuzun gözleri bulutlu, akıntılı ve iltihaplı görünüyor ise sempatik dostunuz hasta olabilir. Gaga sağlığını teşvik etmek için gaga taşı kullanmayı dikkatsizlik etmemelisiniz.

4. Kuşlarda İştahsızlık

Kuşlarda hastalık; iştahsızlık olarak da ortaya çıkar. Kuş dostlarımızın oldukça yüksek bir metabolizması vardır. Bu sebeple kaliteli kuş yemleri ile beslenmeleri, temiz ve kafi oranda su tüketmeleri önemlidir.

Kuşunuz yem tüketmeyi bırakırsa ve zayıflamaya başlarsa; bu bir bağırsak tıkanıklığının ya da sindirim problemininin göstergesi olabilir. Bu biçim problemler olduğunda kuşunuzun yaşamı tehlikeye girer. Bundan dolayı kuşunuzun iştahında bir değişim görürseniz; süratli bir halde veteriner hekim desteği almanız şarttır.

Kuşunuzu beslemeden evvel, her gün kuş kafesi temizliği yaptığınızdan güvenilir olun. Bu, yem tüketiminin ve dışkıdaki değişimleri takip etmenin kolay ve ergonomik bir yoludur.

5. Kuşlarda Açık Ağız Solunumu

Solunum problemleri, kuş hastalıkları içinde yaygındır. Ne yazık ki en ciddi kuş problemleri içinde yer verilmiştir. Kuşunuzun ağzı açık bir halde nefes aldığını fark ederseniz; büyük olasılıkla kuşunuz uzun süredir hastadır. Bu, acil veteriner hekim müdahalesi gerektirir.

6. Kuşlarda Kuyruk Sallama

Kuşlarda hastalık emareleri sıralamasında bir diğeri de kuyruk sallama. Kuyruğun uzun zamanlı, tekrarlayan bir halde sallanması, solunum yolu enfeksiyonuna işaret eder. İnsanlardan değişik olarak, kuşlarda göğüs boşluğunu mideden ayıran bir diyafram bulunmaz. Kuyruğun kökünde yer edinen kaslar, hava girişi için akciğerleri genişletmeye destek sağlar. Bu da kuşların rahat nefes almasını teşvik eder.

Kuşunuz nefes almada sorun yaşıyorsa; kuyruk bölümündeki kaslar daha çok çalışır ve kuyruğun aşağı doğru sallanmasına neden olur. Kuyruk sallanması ise genel olarak hastalığın ilerleyen evrelerinde fark edilir. Bu yüzden kuşunuzun kuyruğunu anormal şekilde salladığını görürseniz; onu veterinere denetim ettirmeniz gerekmektedir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık