1. Anasayfa
  2. Köpekler

Köpekler Gülümser Mi? | Hayvan Bilgileri


0

“Current Biology”de açıklanan bir bilimsel araştırmaya nazaran, köpekler yüz ifademizin mutlu mu kızgın mı bulunduğunu anlayabiliyor. Araştırmacılar bu buluşun, insanoğlu haricindeki bir canlının, öteki bir canlıdaki duygusal yüz ifadelerini anlayabildiğinin ilk kanıtı bulunduğunu dile getiriyor.
Biz köpek sahipleri ve köpekseverler onların bunu anladığını esasen biliyorduk. Bilimsel olarak kanıtlanmış olması hepimizi sevindirdi doğal.

Peki köpekler gülümser mi?

Bir köpeğin iyi mi hisettiği mevzusunda gövde dili oldukça kuvvetli bir göstergedir. Mutlu köpeklerin vücudu rahat ve gevşemiş olur, bu durum ağız çevresine de yansır. Köpeğinizin ağız kenarları, ağzının geri kalanında daha yüksekteyse, büyük olasılıkla – daima değil – o anki dünyasında oldukca mutludur. Bu mevzuda dil daha mühim bir ölçüt diyebiliriz. Hafifçe aralık, gevşemiş bir ağızdan sarkan dil çoğu zaman iyi bir modda bulunduğunu anlatır. Fakat köpekler insanoğlu şeklinde gülümsemez, gülümsemeye benzer yüz ifadeleri kullanabilirler.

Köpekler son aşama iyi gözlemcilerdir. Bir köpeğin sahibi onun kendisine “gülümsediğini” gördüğünde mutlu olur ve köpeğini sevmiş olarak, ödül vererek ya da herhangi bir pozitif yönde davranışla ödüllendirir. Köpek de bu hareketi yaptığında pozitif yönde bir karşılık alacağını öğrenir, ve sık sık tekrarlamaya adım atar.

Kaygı ve Gülümseme

Köpeğinizin yüzünde gördüğünüz gülümsemeye benzeyen ifade daima mutluluk ifade etmeyebilir. Bu ifade kimi vakit kaygı, gerginlik ya da stres altında bulunduğunun göstergesi olabilir. Bu yüz ifadesiyle beraber süratli soluma, mızmızlanma ve dişlerin birbirine hafifçe dokunması var ise veterinerinize başvurmanızda yarar var.

Üstünlük kurma ve Gülümseme

ASPCA’e nazaran, bir köpek üstünlük kurma durumlarında da gülümsemeye benzeyen bir yüz ifadesi takınabilir. Ya da bir köpek yada insan tarafınca tehdit altında bulunduğunu hissederse de ağzı bu şekilde bir ifade alacaktır. Eğer bu ifadeye bir de geriye yatan kulaklar ve kabaran tüyler eşlik ediyorsa, karşı tarafın geri çekilmesi için sinyal veriyor anlama gelir.

Kuyruk sallama

Düşünülenin aksine, bir köpeğin kuyruk sallaması da daima mutluluk sinyali değildir. Evet, çoğunlukla rahat ve mutlu olduklarını ifade etmiş olduğu doğru; fakat kimi vakit gerilmiş ya da endişeli olduklarında da kuyruklarını süratli süratli sallayabilirler.

Öteki ifade biçimleri

Köpeklerin mutlu bulunduğunu özetleyen en kuvvetli gösterge yerde sırtüstü döndükleri anlardır. Bu durumda huzurundan ve keyfinden şüpheniz olmasın.

Mühim not: Yazları sıcak çarpmasına dikkat edilmeli. Bu yüz ifadesi ve süratli nefes alıp verme susuzluk ve aşırı sıcak göstergesi olabilir!

İngiliz doğabilimci Charles Darwin’in ilk kez 1872 senesinde piyasaya sürülen ve insanlarla hayvanların duygu değişimlerini inceleyen kitabı “İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi” (The Expression of the Emotions in Man and Animals), bu mevzuyla ilgili yazılmış ilk araştırmalardan biridir.

Gövde dili üstüne meydana getirilen ve fotoğrafçılığa dayalı ilk bilimsel emek harcama olarak da değerlendirilir. Darwin bu kitabında, hayvanlarla insanların ortak ifade biçimlerinin, fizyolojik ve ruhsal bulguları araştırarak izini sürmüştür.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir