Köpeğimle Nasıl Arkadaş Olabilirim? | Hayvan Bilgileri

Tarihi oldukça eskiye dayanan köpek ve insan ilişkisi birçok kişi tarafından kuşkusuz en iyi arkadaşlık olarak görülmektedir. Köpekler sahiplerine oldukça bağlı ve onlara her daim güvenlerini sunmaktan çekinmeyen hayvanlardır. Peki, siz köpeğinize güveninizi tam anlamıyla sunmayı başarabiliyor musunuz? Onun için bir vazgeçilmez arkadaş mısınız? Köpeğimle nasıl arkadaş olabilirim diye düşünüyorsanız aşağıda sizlerle paylaştığımız bazı teknik ve püf noktalardan bahsetmek istiyoruz.

Köpeğinizin Arkadaşı Olmanın Yolları

Eğer köpeğinizin sizin en iyi dostunuz, sırdaşınız ve hayatınızda ki en değerli varlıklardan birisi olmasını istiyorsanız aynı sevgiyi ve dostluğu ona göstermelisiniz. Çünkü; dostluk kavramı tek taraflı işlemez. Her iki tarafta kendi açısından yapması gerekenleri yapar ve her iki tarafta karşısında ki için dostluğunu gösterir. Peki, köpek ve sahipleri arasında ki dostluğu güçlendirmek için ne yapılabilir?

  • Size Güvenmesini Sağlamak İçin Ona Güvendiğinizi Hissettirin

Köpeğiniz ile aranızda sağlam bağlarla kurulmuş bir dostluğun yaşanabilmesi için karşılıklı güvenin yer alması çok önemlidir. Eğer köpeğinizle karşılıklı güven ortamını oluşturmayı başarabilirseniz köpeğinizin sizin hayatı boyunca en iyi dostu olmanızı sağlayacaktır. Köpeğinizin size güvenmesini sağlayabilmek için yapabilecekleriniz ise oldukça basit. Onunla vakit geçirin, onu gözlemleyin ve nelerden hoşlanıyor tespit edin. Eğer ki köpeğiniz bir hastalığa yakalanır veya bunalıma girerse onu yalnız bırakmayarak her daim yanında olduğunuzu ona hissettirin. Şartlar ne olursa olsun yanında olduğunuzu anlayacak ve onu ne kadar çok sevdiğinizi bilecektir.

  • Onun Ruh Hali ve Duygularını Anlamaya Çalışın

Bir köpeğin ruh halini anlamak düşündüğünüz kadar basit değil. Köpeği anlamak zaman ve sabır isteyen bir işlemdir. Gözlem yeteneğinizin fazlasıyla iyi olmasının yanı sıra gözlemlediklerinizi yorumlayabilmelisiniz. Köpeğiniz ruh hali ve duygularını size anlatabilmek için vücut dili kullanacaktır.

  • Yanınıza Sokulmasına İzin Verin

Köpeğiniz zaman zaman yorulabilir ve doğal olarak oturmak, uzanmak isteyebilir. Bu gibi durumlarda bazen yanınıza gelerek ona da bir yer vermenizi talep edecektir. Bu gibi isteklerini geri çevirmeyin ve yanınızda oturması, uzanması ve size sokulmasına izin verin. Köpekler çoğu zaman insanların yakınında olmayı tercih ederler. Yorgun olduklarında ise yine sizden uzaklaşmadan yakınınızda dinlenmek isterler. Fakat bu sırada pek rahatsız edilmek istendikleri söylenemez.

  • Ufak Bir Eğitime Ne Dersiniz?

Eğer sizde iyi bir köpek sahibi olabilmeyi hedefliyorsanız dostunuzun gelişime açık olduğunu gözden kaçırmamalısınız. Onun için iyi bir öğretmen ve yeni eğitimler alabilmesi için fırsatlar sunmalısınız. Eğer bir yavru köpeğiniz varsa, insan çocuklarında olduğu gibi onlarında temel bir eğitim almaya ihtiyaçları olduğunu unutmamalısınız. Aranızda ki iletişimin güçlenebilmesi adına bazı şeyleri öğrenmesi, öğretmeniz gerekiyor. Eğer köpeğinizi nasıl eğiteceğinize dair bir bilginiz, tecrübeniz bulunmuyorsa bir profesyonel yardımı almanızı öneririz.

  • Bolca Oyun Bolca Eğlence

İnsan ömrü birçok kişiye göre oldukça kısa görülebilir fakat iş köpek dostlarımızın hayatı olduğunda bu süre çok daha kısalmaktadır. Bu nedenle onunla geçirmeniz gereken zamanı asla ertelemeyin. Onu ne kadar çok sevdiğinizi ve ilgi gösterdiğiniz göstermekten çekinmeyin. Onunla birlikte sizde eğlenin, size aşkla yaklaşan köpeğinize sizde aşkla yaklaşın.

  • Temel İhtiyaçlarını Aksatmayın

Köpeğinizin daha sağlıklı, mutlu ve onun huzurlu bir şekilde yaşamasını sağlayabilmek adına temel ihtiyaçlarını karşılamalı / yardım etmelisiniz. Onun sizi her daim koruduğu gibi sizde onu korumaktan asla vazgeçmemelisiniz. Köpeğinizin adeta bir insan yavrusu gibi duygusal ve fiziksel gelişim süreci bulunmaktadır. Bu süreç hayatı boyunca devam eder ve onlarla ilgilenmenizi bekler.

  • Her An Yardım Etmeye Hazır Bir Lider Olduğunuzu Hissettirin

Daha önce bir çocuk yetiştirdiniz mi ya da bir çocuğun büyümesini gözlemleyebildiniz mi? Bu süreçte çocuklar sağa sola anlamsızca koşturmalar, dikkatsizlikleri nedeniyle sık sık bir yerlere çarpmaları ve düşmeleriyle ailelerinin baş belası olmaya adaylar. Elbette bu süreçte aileleri de onlarla birlikte bir koşturmaca içerisine girerek onların güvenliğini sağlamaktan sorumlular. İşte, sizde köpeğinizin ailesisiniz ve onun güvenliğini sağlamaktan sorumlusunuz.

Köpeğinizin zaman içerisinde sizi takip etmesi ve söylemiş olduğunuz sözleri itibar göstererek uygulamasını istiyorsanız bunu bir güven temeline bağlı olarak sağlayabilirsiniz. Köpeğinizi korkutarak, tehdit ederek bunu yalnızca geçici olarak sağlayabilir ve bir dostluğun oluşmasından söz dahi edilemez. Eğer iyi bir lider olmak istiyorsanız sınırlarınızı bilmelisiniz. Sevecen ve merhametli olmalısınız.

Eğer, köpeğiniz en iyi dostunuz olsun istiyorsanız sabırlı olmalısınız. Karşınıza çıkan ilk zorlukta kafanız atmamalı ve ona yasakladığınız halde bazı şeyleri yapmasına aşırı tepki vermemelisiniz. Köpeğiniz yapmaması gereken bir şeyi yaptığı takdirde ona bağırmak, azarlamak yerine bunları deneyin;

Dikkatinizi toplayarak derin bir nefes alın ve köpeğinizi yapabileceği daha olumlu şeyleri yapmaya yönlendirin. Köpeğinizin eğitim sürecinde bunu yapmasını engellemek için alternatif neler yapabileceğinize odaklanın.

  • Tutarlı Bir Hareket Sergileyin

Köpeğinizin yapmış olduğu hareketler karşısında tutarlı geri dönüşler sergileyin. Kanepede oturduğunuz sırada koşarak kucağınıza atlayan köpeğinize bir gün oldukça sevimli yaklaşıp bu hareketini onaylıyorsanız ertesi gün yaptığında ona kızmayın. Eğer böyle bir senaryo yaşanırsa köpeğinizin kafası karışacaktır. Bu durum size karşı olan güvenini etkileyecektir. Eğer köpeğinizin kanepede olmasından rahatsız olacaksanız bunu ilk yaptığında belli etmeli ve her seferinde buna izin vermemelisiniz.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık