Kızgın Muhabbet Kuşu Belirtileri

20220306_002216_0000

Kızgınlık denilen ergenlik dönemine giren muhabbet kuşlarında değişik ruh hâlleri ortaya çıkabilir. Ayrıca fiziksel özelliklerinde gözle görülür farklılık oluşur. Bu dönemi bazıları zorlu koşullar altında geçirirken bazıları kolay atlatabilir. Ancak onlara destek olmamız gerekir. Bu desteği vermek için öncelikle muhabbet kuşunun çiftleşme dönemine girdiğinden emin olmalıyız. Yazımızda kızgın muhabbet kuşu nasıl anlaşılır sorusunu yanıtlıyoruz. Derinliklere doğru ilerleyerek bilgilere göz atabilirsiniz.

Kızgın dişi muhabbet kuşu nasıl olur?

Dişi muhabbet kuşları yavru iken uysal ve cana yakın iken ergenlik dönemine ulaştıklarında bir takım fiziksel ve davranışsal değişimler yaşayabiliyorlar. Bu dönem bir yaşı itibari ile oluşsa da bazı dişi muhabbet kuşlarında altıncı ay itibari ile kızışma dönemi başlayabiliyor. İlk fark edilen değişiklikler genellikle kuşun saldırgan tavırlarda bulunması oluyor. Kuş severlerin en çok sorduğu “muhabbet kuşum neden ısırıyor” sorusudur. Çünkü sahiplerini ısırmaya çalışmaları kızgınlık döneminin kuşlar üzerinde oluşturduğu hormon değişimlerinden kaynaklanıyor. Elbette kızgın dişi muhabbet kuşu belirtileri sadece saldırganlık değildir. Bunların haricinde pek çok belirti görebilirsiniz. Biri ve belki de her biri sizin kuşunuzda var olabilir.

Kızgın dişi muhabbet kuşu belirtileri :

Yuva arama

Kızgınlık dönemine giren dişi muhabbet kuşları kendilerine güvenli ve huzurlu bir yer alırlar. Eğer kuşunuza uygun bir oyun alanı ya da herhangi yer yaptıysanız, bu alan kızgınlık döneminde daha fazla hoşuna gidebilir. Genellikle kendilerine karanlık bir alan arar ve bolca uyurlar. Bu uyumalar artabilir. Sizin alana girmenize izin vermez ve size saldırabilirler.

Yuva bulamayan dişi kuşlar, kafes dışına çıktıklarında mobilya altına girer ya da kafes dibinde gezinirler. Bu yüzden kızgınlık döneminde kuşunuza özgürlük tanıdığınızda ortadan kaybolabilirler. Karanlık bir alan aramaya çalıştıkları için dikkatli bir şekilde arama yapmalısınız.

Cere renginde koyulaşma ve cerenin kalınlaşması

Cere rengi beyaz, alaca ve bu gibi renklere sahip iken kahverengiye dönüşmesi en büyük belirtilerden biridir. Kalınlaşır ve pütürlü bir hâl alır. Birçok dişi muhabbet kuşu sahibi, erkek bir kuş sahibi olduğunu zannediyor. Olgunluk dönemine erişen tüylü dostlarının cere rengini fark edince de büyük bir şaşkınlık yaşıyorlar.

Kızgınlık yumurtası

Kızgınlık dönemine  giren dişi kuşlar çiftleri olmasa da yumurta yapabilirler. Bu durum sahiplerini şaşırtsa da çoğu kişinin başına gelir. Eğer yumurta ve yuva yapmak için yer bulurlarsa, oraya gidip uyur ve bir gün yumurtası olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun öncesinde kuşunuzun yumurtlayacağını anlamanız da mümkündür. Yumurta verecek olan kuşların;

  • popo kısmında şişlik oluşur.
  • kuyruk kanatları aşağı doğru sarkar
  • nefes alış verişi hızlıdır.

Yumurtlayan kuşlar yuvadan çıkmak istemeyebilir ve yuvadaki kaldıkları süre artar. Sanki eşleri yanındaymış gibi yumurtaya bağlanır ve yavrusunun çıkmasını beklerler. Oysaki yumurtanın içi boştur. Bu nedenle kızgınlık yumurtası sahibi olan kuşlar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu süreci kolay atlatması için ona destek olmak gerekir.

Kur davranışları

Kuşlarda iki cins de kızgınlık dönemin eriştiğinde kur davranışları sergileyebiliyor. Üstelik bazı dişi kuşlar, erkek kuşlar gibi hareketler sergileyebilirler. Kafa sallaması en sık görülen kur hareketidir.

Gözlerde küçülme

Kızgınlıkları artan dişi kuşların gözlerinde küçülmeler meydana gelir. Göz bebeklerinin minicik olduğunu fark edebilirsiniz. Gözlerde küçülme dışında ötüşlerindeki artış da kızgınlıkları ile birlikte artar. Bu nedenle ergenlik döneminde başınız ağrıyabilir. Bazı kuş severler bu durumdan hoşnut iken bazıları şikayetçi olabiliyor.

Saldırgan hareketler

Kızgın dişi muhabbet kuşu nasıl bu kadar olur da değişir, diye düşünmeyin ve endişelenmeyin. Çünkü bu süreç geçicidir. Kuşunuz kısa sürede eski uysal ve cana yakın karakterine geri dönecektir. Ancak bu dönemin kısa sürmesi ve muhabbet kulunuza destek olmak için yapabileceğiniz birçok şey bulunmaktadır.

Kızgın erkek muhabbet kuşu nasıl olur?

Kızgın erkek muhabbet kuşu davranışları genel olarak dişilerle aynı olsa da birkaç fiziksel ve davranışsal değişimde farklılık görebiliriz. Dişi kuşlar yuva ararken erkek kuşlar kendilerine eş ararlar. Bulamadıklarında ise, herhangi bir eşya ya da oyuncağa eşi gibi bağlanırlar. Bu yüzden dikkatli olmak gerekir. Kuşların bir eşyaya bağlanmaları ile size olan ilgileri azalır. Bunun yanı sıra eş olarak gördüğü eşyanın üzerine kusabilirler. Bunun nedeni ve diğer belirtiler maddeler hâlinde belirtilmiştir.

Kızgın erkek muhabbet kuşu belirtileri :

Gürültü ve hareketlilik

Dişi kuşlarda artan ses, erkek kuşlarda da artabilir. Bununla birlikte erkek kuşlar olgunlaşma dönemine girdiklerinde daha çok hareketlenirler. Tünekten tüneğe zıplar ve kafes içinde asla bir yerde durmazlar. Bu hem sağlıklı hem de büyüdüğünün de belirtisidir, aslında. Bu yüzden endişelenmeye gerek yoktur.

Eşyaları eş olarak görme

Kuşunuzun ergenlik döneminde olduğunu anlamaz ya da ona bir eş almazsanız, onlar da kendilerine bir eş ararlar. Bu eş bazen bir gaga taşı, zil, ayna ya da herhangi bir oyuncak olabilir. Eğer kuşunuzun herhangi bir oyuncağa karşı kur yaptığını fark ederseniz, çok fazla bağlanmadan oyuncağı kafesten çıkartmanız ya da kuştan uzaklaştırmanız gerekir. Bunu bağlanmadan önce yapmalısınız. Eğer onsuz duramıyorsa, oyuncağı göremeyip strese girebilir. Bu nedenle nesneyi saklayın ve kuşu gözlemleyin.

Kusma

Kur yapılan eşyaya bağlanan kızgın erkek muhabbet kuşları, eşyanın üzerine kusma davranışlarını gösterirler. Çünkü kızgınlık dönemlerinde erkek kuşlar dişi kuşları besler ve dişi kuşlar da yavrularını besleyip büyütürler. Bazı erkek muhabbet kuşları ebeveynlik konusunda sahiplerini şaşırtabilirler. Hatta bazı erkek muhabbet kuşları babalığı abartır ve dişi kuşu bunaltırlar. Bu yüzden yuva içerisinde kavga oluşabilir. Kızgınlık ve yumurtlama döneminde kuşları gözlemlemek çok önemlidir.

Kur davranışı

Kur davranışı erkek muhabbet kuşlarında kafa sallama, gözlerde küçülme ve dişi kuşa gaga atma şeklindedir. Eşi olmayan dişi kuşlar ise, bu davranışları sahiplerinin parmakları ya da eşyalara karşı kur yaparlar.

Saldırgan davranışlar

Dişi muhabbet kuşları gibi erkeklerde sinirli tavırlar dışında ısırma gibi hareketlerde bulunabilirler. Bazıları sadece tehdit amaçlı bazıları ise acımasızca elinizi ısırabilir. Bu nedenle her kuş için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. Sizin yanınızdan ayrılmak istemeyen tüylü dostunuz, bir gün sonra sizi tanımıyor gibi davranır ve çabuk sinirlenir. Özellikle kafese yaklaştığınız ya da elinizi soktuğunuzda bu sinirli tavırlar artar ve saldırıya geçer. Çünkü onlar için kafesleri artık bir yuvadan daha fazlasıdır. Koruması gereken bir alan olarak kendini savaşçı ilan ederler adeta.

Cere rengi

Cere rengi açık mavi ya da lila iken koyu mor ya da koyu mavi olur. Bu nedenle erkek bir muhabbet kuşuna sahip olduğunuzu kızgınlık dönemine ulaştığından daha net anlayabilirsiniz.

Kızgın muhabbet kuşu nasıl sakinleştirilir?

Yavru muhabbet kuşu sahibi olmak çok eğlencelidir. Uysal, sevecen, eğlenceli ve güzel olan pek çok şey minik gövdesiyle evinizin üyesi oluverir. Ancak günler çabucak geçer ve tüylü dostunuz kızgınlık dönemine girer. Bu nedenle kızgın muhabbet kuşu nasıl sakinleştirilir, sorusunun yanıtını ararken buluruz kendimizi. Neyse ki bu dönem çok uzun sürmez. Elbette kısa sürmesi için muhabbet kuşuna destek olmamızla kızgınlık döneminin sona ermesi birbiri ile bağlantılıdır. Bu yüzden kızgınlık döneminin çabuk sona ermesi ve dönem içerisinde daha sakin kalmaları için yapabileceklerinizi size liste hâlinde belirtmek istedik. Listeye göz atarak uygulamaya geçebilirsiniz. Listede olmayan uygulamalarınızı bize yorum olarak belirtebilirsiniz.

Sakin ve sabırlı olmak

Sakinleştirmek için öncelikle sakin ve sabırlı olmak gerekir. Kuşa ani hareketlerle yaklaşırsanız, size olan sinirli tavırları artacaktır.

Eş olarak gördüğü objeleri kafesten çıkartmak

Kuşunuz kafes içerisindeki herhangi bir nesneyi kendine eş olarak görüyorsa, ona bağlanmadan kafes içerisinden çıkartmanız önemlidir. Bunun yanı sıra diğer objeleri çıkartarak kafes içerisinde sadece yemlik ve suluk gibi temel ihtiyaçları bırakabilirsiniz. Kızgınlık dönemi sona erdiğinde tekrar eşyaları yerine takabilirsiniz.

Eş olarak gördüğü eşyalarının dışında eğer kızgınlık yumurtası yaptıysa, yumurtaya bağlanmadan kafesten almanız gerekir. Aksi takdirde sizi yumurtaya yaklaştırmaz ve günlerce yumurtanın başından ayrılmaz. Bu stres, yemek yememe ve daha sonra sağlık sorunların neden olabilir.

Kuşa dokunmamak

Muhabbet kuşları çok sevimli canlılardır. Onları sevmeden ve onlara dokunmadan duramayız. Ancak kızgınlık dönemlerinde kendimize hakim olmalı ve fiziksel temasta bulunmamız gerekir. Çünkü bunu her yaptığımızda daha fazla sinirlenirler. Ayrıca bazı ısırıklar canımızı feci hâlde yakabilir. Özellikle erkek muhabbet kuşları bu konuda acımasız olabiliyor.

Kızıştırmayı etkileyen besinler azaltmak

Dal darı gibi bazı besinler kuşların kızgınlıklarını arttırır. Bu yüzden kuş üreticileri eşleşmelerini istedikleri kuşlara yumurta gibi besinler verir. Bu konu hakkında bilgi alıp beslenmesine dikkat etmelisiniz.

Kafesten çıkartmak

Çiftleşme konusundan ilgilerinin dağılması için muhabbet kuşlarını kafesten çıkartmak gerekir. Günde bir saat özgürlük tanıyorsanız, süreyi daha da arttırabilirsiniz. Ne kadar dışarıda olursa, o kadar çok unutur. Ancak fiziksel temasın olmaması gerektiğini unutmayın. Çünkü elinize aldığınızda parmaklarınızı kendine eş görür ve çiftleşme hareketlerini üzerlerinde sergileyebilirler. Bu da bu dönemin uzun sürmesine neden olur. Çünkü her parmak onun için bir eş demek olacaktır.

Kustukları alanlar temizlemek

Kuşunuz kusuyorsa, kustuğu alanları temizlemeniz gerekir. Bu bakterilerin çoğalmaması için önemlidir. Ayrıca kustukları alana gördükçe kızgınlıklarını ve çiftleşme isteklerini unutturamayız.

Eş almak

Eş almak elbette kızgınlık döneminin çabucak bitmesini sağlar. Ancak bir eşe sahip olan kuşun size olan ilgisi eskisi gibi olmayabilir. Kuşlar için aile sahibi olmak ile sorumluluk kazanmak demektir. Baba muhabbet kuşu eşi ile meşgul iken yavrulara da sahip olunca size olan ilgisi daha da azalabilir. Bu durum her yıl tekrarlanacağı için yani her yıl yeni yavrulara sahip olacakları için iyi düşünmenizi tavsiye ederiz.

Bir muhabbet kuşu ile sorumlu iken bir aileye bakmanız gerekecek. Yuva, yumurtlama ve yumurtadan çıkma dönemleri için özel beslenmeler ve bakımlar ile meşgul olmak zorunda kalacaksınız. Bunlar sizin için eğlence ise, yeni yavrular ile daha mutlu olacaksanız, vakit kaybetmeden bir eş satın alabilirsiniz.

Eş almak dışında petshoplarda bulunan dişi muhabbet kuşlarını eşleşme dönemi için sahiplenebilirsiniz. Bazı petshop sahipleri kısa bir dönem için buna küçük bir ücret karşılığında izin veriyor. Böylece yumurtlama ve yavru bakımı sorumluluklar ile siz uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Özellikle konuşan kuş sahiplerinin kuşlarına ilgi büyük oluyor. Çünkü yavruların karakter ve fiziksel özellikleri ebeveynlerden kaynaklanıyor.

Kuşlar için eş seçimi kolay değildir. Dişi kuşlar bu seçimi üstlenir. Bazı erkek kuş sahipleri, dişi kuş sahiplendiklerinde bu durumdan şikayetçi olabiliyor. Çünkü dişi kuşlar, erkek kuşlar ile uyuşmadıklarında onları “kendi” kafeslerine girmelerine dahi izin vermiyorlar. Kuş sahiplenince özellikle ilk gün gözlem yapmanızı tavsiye ederiz. Saldırgan tavırlar ile birbirlerine zarar verebiliyor hatta ölüme neden olabiliyorlar.

Muhabbet kuşunun kızgınlığı ne zaman geçer?

Muhabbet kuşunun kızgınlık dönemi her birinde farklı sürelerde başlar ve sona erer. Bu nedenle bu ayda başlar ve bu kadar zamanda biter , diye net olarak bir şey söyleyemeyiz. Ancak bazı kuşların bir ay ve bazılarının yıllarca kızgınlık döneminde olduğunu belirtebiliriz. Çünkü fark edilmeyen kızgınlık döneminde yapılan hatalar ile kuşların çiftleşme istekleri sona ermiyor. Özellikle parmağı bir eş olarak gören kuşlar, kafes içindeki bir objeye aşık olanlar için bu dönem çok uzun sürebiliyor.

 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık