1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedim Yavrularını Emzirmiyor, Ne Yapmalıyım?

Kedim Yavrularını Emzirmiyor, Ne Yapmalıyım?
0

Anne kedinin yavrularını emzirmemesi durumu nadiren de olsa yavru kedinin reddedilmesi şeklinde gerçekleşir. Ortalama 2 aylık hamilelik süreci geçiren kediler ondan sonra doğum yapar. Bu süreçten itibaren anne kediler içgüdüsel olarak yavrularının bakımını üstlenir. Sadece bazı durumlarda anne kediler yavrularına bakmazlar. Düzgüsel şartlar altında anne kediler yavrularına herhangi bir insan desteğine gereksinim olmadan bakabilir. Nadiren de olsa anne kedinin bir yada birden fazla yavruyu reddettiği görülebilir. Bunun yanı sıra annenin sütü, tüm yavrularını kafi seviyede besleyecek oranda olmayabilir. Dolayısıyla kedim yavrularını emzirmiyor durumunda anne kediye doğru şekilde yaklaşmak önemlidir. Aynı şekilde anası tarafınca emzirilmeyen yavru kedilerin beslenmesinde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bazı hususlar vardır.

Anne Kedinin Yavrularıyla İlgilenmemesi

Anne kedinin yavrularına bakmaması, hem anne kedide hem de yavrularda bir mesele yaşandığını gösterir. Düzgüsel şartlar altında anne kediler yavrularını devamlı koruyup haiz çıkarlar. Fakat bazı durumlar anne kedilerin yavrularına karşı ilgisiz kalmasına yol açabilir. Eğer anne kedi yavrusuyla ilgilenmiyor ve onu emzirmiyorsa bunun değişik sebepleri olabilir. Ilk olarak anne kedinin yavrularını koruyup kollaması için annelik içgüdüsüne haiz olması önemlidir. Bu yüzden büyük ve annelik becerileri gelişmiş kediler yavrularıyla daha iyi ilgilenirler. Minik yaşta olan kediler anne olduğunda yavrularına bakıp bakmama mevzusunda kafi tecrübeye haiz değildir. Ek olarak hem anne kedide hem de yavrularında görülebilecek bazı hastalıklar yada sütünün azca olması anne kediyi yavru kedilerden uzaklaştırabilir.

Anne Kedi Niçin Yavrularını Reddeder?

Anne kedinin yavrularını reddetmesi durumunda ilk olarak bu probleminin arkasında yatan sebepler araştırılmalıdır. Anne kedi yalnız bir yavruyu reddedebildiği benzer biçimde bazı durumlarda tüm yavruları da reddedebilir. Anne kedinin yavru kedileri reddetmesiyle beraber kimi zaman de onlara karşı saldırgan davranışlar sergilediği de görülebilir. Genel olarak anne kedinin yavrularını reddetmesinin sebepleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Anne kedinin hasta olması
  • Anne kedinin yoğun stres yaşaması
  • Yavru kedinin hasta yada engelli olması
  • Fazlaca sayıda yavru doğuran annenin sütünün yetmemesi
  • Erken hamile olan anne kedinin tecrübesizliği

Anne kedinin yavrusunu reddettiği fark edildiğinde ilk olarak anne kedinin sıhhat durumuna dikkat edilmelidir. Anne kedilerde doğumdan sonrasında meydana gelen bazı sıhhat sorunları yavrularla ilgilenmemesine niçin olabilir. Mesela mastit hastalığı olan anne kediler yavrularını emziremez. Anne kedinin kafi oranda süt üretmesine engel olan bazı hastalıklar da yavrulara karşı ilgisiz kalmasına neden olur. Bundan dolayı hamile kedilerin yüksek kaliteli ve varlıklı içeriğe haiz kedi mamaları ile beslenmesi tavsiye edilir.

Yavrusuna İlgisiz Kalan Anne Kediye Ne Yapılır?

Yavrusunu emzirmeyen anne kediler, kimi zaman yaşadıkları yoğun stres yüzünden bu tür bir davranış sergileyebilirler. Kendini güvende hissetmeyen kediler, ilk olarak yavrularını korumaya çalışır ve onların beslenmesini dikkatsizlik edebilir. Bu yüzden doğumdan sonrasında yavruların ne olursa olsun sıcak, sessiz, güvenli ve konforlu bir yerde olmasına dikkat etmek gerekir. Kedim yavrularını emzirmiyor durumunda ilk olarak kendilerini güvende hissedebilecekleri bir ortam sağlanmalıdır. Ek olarak ortamda daima temiz su ve kaliteli mama olduğu vakit anne kediler yavrularının beslenmesine odaklanabilir.

Sadece bazı durumlarda yavru kedilerin birinde meydana gelen sıhhat problemleri annenin yavruyu reddetmesine yol açabilir. Doğuştan gelen anormallik yada ciddi hastalığa haiz olan yavru kediler çoğu zaman terk edilir. İşte bu durumda yavru kediyi anne ve öteki yavruların yanına getirmek çözüm olmayabilir. İstenmeyen yavru kedinin beslenmesi için kendi imkanlarınızı kullanmanız tavsiye edilir. Anası tarafınca reddedilen yavru kedinin doğru şekilde beslenmesi ve hatta sıhhat probleminin çözülmesi için veteriner hekim hekime danışmanız iyi olacaktır

Yavrusunu Emzirmeyen Anne Kediye Iyi mi Yaklaşmalı?

Yavrusunu emzirmeyen anne kediler için ilk olarak dikkatli bir gözlem yapılması tavsiye edilir. Her ne kadar yavrulara karşı ilgisiz davransa da hemen hemen annesinin bakımına muhtaç olan yavrulara erken müdahale etmemeniz gerekir. Yapacağınız gözlem sonucunda eğer yavruların büyümediği ve beslenemediğini fark ettiğinizde annesinden ayırmalısınız. Aksi takdirde yavruları erken ayırdığınızda anne kedi belirli bir süre sonrasında onları tanımaz ve bakımıyla ilgilenmez. Anne kedi yavru kedilere karşı saldırgan davranışlarda bulunuyorsa, hasta doğan bir yavruyu boğmak istiyor olabilir. İçgüdüsel olarak saldırganlaşan anne kedi, bu sayede aslına bakarsan ölecek bir yavruyu boğarak sütünü öteki yavrulara saklamasıdır.

Yavru Kediler Biberonla Iyi mi Beslenir?

Yavru kedilerin biberonla beslenmesi onların yaşama tutunmasını ve sıhhatli halde gelişmesini sağlar. Bazı durumlarda anne kediler doğum esnasında yaşamış olduğu problemler yüzünden davranış bozuklukları izah edebilir. Anne kedi doğum sonrasında bazı davranış bozuklukları yüzünden yavrusuna ilgisiz kalabilir. Kedinin yaşamış olduğu travmalar ve annelik becerisinin olmaması durumunda kediyi yavrularına bakmaya zorlamak doğru değildir. Anası tarafınca emzirilmeyen yavruları kendi imkanlarınızla beslemeniz gerekir.

Yavru kedileri beslerken onlar için hususi olarak üretilen biberonlar kullanılabilir. Ek olarak yavru kedilerin biberonla beslenmesinde inek sütü yada bebek maması kullanılmamalıdır. Bu gıdalar yavru kediler için besleyici olmamakla beraber ölüme kadar gidebilen ciddi sıhhat sorunları yaratabilir. Anne kedim yavrularını emzirmiyor durumunda yavru kediyi dört ayak üstünde ve göbeklerinin üstüne yatmış bir halde beslemeye dikkat edilmelidir.

Ek olarak Bakınız: Kediler Arası Kavgaları Engellemek İçin Yapılacaklar

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir