1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedim Geceleri Uyumuyor, Ne Yapmalıyım?

Kedim Geceleri Uyumuyor, Ne Yapmalıyım?
0

Kedim geceleri çıldırıyor diyen kedi sahiplerinin sayısı bir fazlaca fazladır. Bilhassa bu problemi yaşayan kişiler kedileri ile aynı ortamda kalıyorsa bu durum bazen sinir bozucu hale bile gelebilir. Kediler doğası gereği hareketli canlılardır. Her ne kadar gün içinde fazlaca sık uyuklasalar da etken oldukları saatlerde onları durdurmak mümkün olmayabilir. Gün içinde beslenme düzenine de bağlı olarak kediler enerjisini değişik saatlerde atmak isteyecektir. Bu talep gece saatlerinde de ortaya çıkabilir.

Kediler düzgüsel şartlar altında günlerinin nerdeyse yüzde 70’ine yakınını uyuyarak geçirebilmektedir. Bilhassa yavruluk döneminde uyku gereksinimleri fazlaca daha çok olabilir. Birçok kedi sahibinin en büyük şikayeti kedilerin geceleri uyumamasıdır. Gece uyumayan kediler için günlük rutinlerin değişmesi gerekebilir. Bu mevzuda yapacağını küçük değişimler ile kedinizin geceleri daha sakin bir yapıda olmasını sağlayabilirsiniz. Kedim geceleri uyumuyor diyen kedi sahipleri için birçok değişik tavsiye verilebilir.

Kedi Gece Niçin Uyumaz?

Kedim uyumuyor devamlı miyavlıyor benzer biçimde şikayetler kedi sahipleri tarafınca fazlaca sık dile getirilmektedir. Bilhassa belirli dönemlerde kedilerin fazlaca daha enerjik ve saldırgan tavırlar takındıkları görülmektedir. Bilhassa kızgınlık dönemlerinde kedinizin günün her saatinde size karşı tutumunda ciddi değişikliler bulunduğunu görebilirsiniz. Ek olarak tükettiği mamalar da geceleri uyumamasına yol açan bir unsur olabilir. Kediler her ne kadar uyumayı seven hayvanlar olsalar da günleri insanlara gore fazlaca daha değişik süre dilimlerinde yaşarlar. Bu yüzden kedinizin gereksinimlerini doğru şekilde planlamanız önerilir.

Bazı kediler içgüdüsel olarak beslenme zamanını sabaha karşı ayarlayabilir. Mama zamanlamasının doğru şekilde yapılmaması da geceleri onların uyumamasına niçin olabilir. Buna ek olarak ek olarak herhangi bir rahatsızlığı sebebiyle de kedilerin uyumamaları da mümkündür. Devamlı miyavlama, saldırgan tutumla ve tırmanma, koşma ya da üzerinize atlama benzer biçimde davranışlarının altında birçok sebep yatıyor olabilir. Geceleri uyumama davranışı eğer yeni kazanılmış olduğu bir alışkanlıksa kedinizin ne istediğini anlamanız gerekecektir.

Geceleri Kedi Iyi mi Sakinleştirilir?

Geceleri kediyi bir odaya kapatmak her ne kadar çözüm benzer biçimde görülse de bu mevzuda kati bir çözüm bulmak oldukça zor olsa gerek. Geceleri agresif davranışlar sergileyen kedilerin sakinleştirilmesi için değişik yöntemler uygulanabilir. Bilhassa geceleri belirli bir uyku rutini yaratmak ve rahatça kedinizin uyumasını sağlamak için tüm enerjisini attığından güvenli olmanız gerekir. Geceleri kedinizin sakin olması ve uyuması için şu şekilleri tercih edebilirsiniz:

  • Kedinizin tüm enerjisini attığından güvenli olun,
  • Gece oynadığı oyunlar ve davranışlarının ödüllendirilmemesi,
  • Gece öğünlerinin doğru zamanda planlanması ve gece acıkmamalarının sağlanması,
  • Güvende hissedebilecekleri bir uyku alanının belirlenmesi vb.

Günlük rutinlerin de bir nebze değişmesiyle kedinizin geceleri fazlaca daha rahat ve sakin bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu mevzuda gece öğünleri de son aşama önemlidir. Kedim geceleri uyumuyor şikayetine haiz kişiler genel anlamda kedilerinin geceleri aç olmalarından dolayı bu davranışı gösterdiklerini de unutmaktadır.

Yavru Kedi Gece Iyi mi Uyutulur?

Yavru kedi yatak eğitimi verilecek kedinizin yavruluk döneminden itibaren uyku düzenine haiz olmasını desteklemek mümkündür. Her ne kadar bu eğitimi vermeye çalışsanız bile kediniz gene kendisine gore bu düzeni oluşturacaktır. Geceleri yavru kediyi yatağına koyarak ışığı kapatmanız ve mümkünse ortamda gürültü yada öteki dikkatini çekecek unsurların olmaması son aşama önemlidir.

Yavru kedilerin gece uyuması için kendilerini güvende hissetmeleri gerekecektir. Bunun için onlara uygun ortamı sağlayarak geceleri kolayca uyumalarının desteklenmesi mümkündür. Yavru kediler erişkin kedilere gore fazlaca daha çok uyku ihtiyacı duyabilir.

Kedilerin Gece Uyuması İçin İlaç Kullanılır Mı?

Kedilerin gece uyuması için ilaç kullanılması tavsiye edilmemektedir. Bu davranış sıhhatli boyutların dışına çıkması halinde geceleri niçin uyumadığına dair uzman bir veteriner hekim hekimden tavsiye almanız gerekecektir. Veteriner hekim doktor tarafınca uygun görülmesi halinde değişik mamalar ve ilaçlar da önerilebilir. Kedilerin geceleri uyumasının altında birçok değişik sebep yatıyor olabilir. Bu yüzden en doğru yöntemi seçmek için uzman desteği alınması gerekecektir.

Kediler için sakinleştirici çeşitli ilaçlar olsa da bu tarz şeyleri tercih etmekten kaçınmak gerekir. Tıpkı insanlarda da olduğu benzer biçimde bu ilaçlar süre içinde değişik sıhhat problemlerine da yol açabilir. Bu tür sorunlardan korunmak ve kedinizin sıhhat şekilde uyumasını desteklemek için düzgüsel yöntemlerin tercih edilmesi gerekecektir.

Kedi Kucakta Iyi mi Uyutulur?

Kedinin gelip kucağa oturması yada yatması ilgi istediğinin bir göstergesidir. Yavruluk döneminden itibaren eğer sizinle uyumaya alışmışsa kediniz devamlı yanınızda yatmak isteyebilir. Kedinizi kucağınızda uyutmak için onu rahatlatacak şekilde sevebilirsiniz. Bilhassa baş ve boyun bölgesini sevmiş olarak kedinizin rahatlamasını sağlamanız mümkündür.

Kediler bir çok süre kendi başına emir hayvanlar olmaları sebebiyle kucağınızda uyuklarken ansızın kalkarak oyun oynamamaya da başlayabilir. Ek olarak bir tek kendileri istedikleri süre sizin kucağınıza gelip uyuyacaklardır. Kedim geceleri uyumuyor diyen kedi sahipleri ise kedilerinin sakinleştirilmesi ve uyumaları için kedilerini kucakların alarak uyumaları için onları sakinleştirmeyi de deneyebilirler.

Ek olarak Bakınız: Topallayan Kedi Tedavisi Iyi mi Yapılır?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir