1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedilerin Kusması Nasıl Engellenir? – Petyaşam

Kedilerin Kusması Nasıl Engellenir? – Petyaşam
0

Kedilerin kusmasına iyi gelen bazı unsurlar söz mevzusudur; sadece ilk olarak kedinin niçin kustuğunu saptamak için veteriner hekim doktor tarafınca muayene edilmesi gerekir. Veteriner hekim hekimin yapmış olduğu bazı testler sonucunda kedinin kusma ya da hasta olma sebebi öğrenilir. Bu sonuca bakılırsa kediye uygulanacak olan tedavi yöntemi tespit edilir. Kedilerde kusmayı tedavi etmek gerektiği şeklinde kusmayı önlemek de mühim bir durumdur. Kedilerin kusması tedavi edilmesi ihtiyaç duyulan bir durumdur. Aksi takdirde kediler oldukça fazla kilo yitirilmesine uğrayarak bazı sıhhat problemlerine yakalanabilir. Kedilerin kusmasına iyi gelen bazı şeyler şu şekildedir:

  • Kedilerin kusma durumunda tespit edilen ciddi bir sıhhat problemi yoksa veteriner hekim doktor deri altından sıvı uygulayarak tedavi yapabilir. Kedinizde bir dehidrasyon problemi yoksa dahi bu adım önemlidir. Kusan bir kedinin kaybetmiş olduğu sıvıyı yerine koymak gerekir. Hangi sorundan kaynaklanırsa kaynaklansın bir çok süre kusma eyleminde bulunan kedilere sıvı takviyesi yapılır. Kediniz eğer fazla susuz kalmış ve zayıf ise genel olarak damar içi sıvılar tavsiye edilir. Sıvıyı vücuda vermenin direkt yolu bu yöntem olup böylelikle gün içinde fazlaca verilebilir. Kedilerin oldukça fazla kusması durumunda hastanede nezaret altında kalmaları gerekebilir.
  • Kusmayı durduran ilaçlar kullanılabilir. Gene yaygın olarak kullanılan tedaviler içinde yer edinen ilaçlar, kusmayı durdurmaya yöneliktir. Dolayısı ile sıvı kaybı da azalacaktır. Bu ilaçlar kedilerin midesini rahatlatarak kusmalarını durdurur. Veteriner hekim doktor kediyi muayene ederek uygun ilaçlar için bir reçete hazırlar. Bununla beraber veterinerin lüzumlu görmüş olduğu durumlarda antibiyotikler de reçeteye eklenebilir.
  • Oldukca fazla kusan, mide problemi yaşayan kedilere serum da verilebilir. Kusan kedi büyük oranda sıvı yitirilmesine maruz kalabilir. Veteriner hekim lüzumlu görmüş olduğu durumlarda kediye serum takviyesi yapabilir.

Kedilerin Kusması Nasıl Önlenebilir?

Bu mevzuda kedilerin kusmasını önlemek için alınabilecek olan bazı tedbirler söz mevzusudur. Kedi kusmaya başladıktan sonrasında tedavi ettirmektense kusmasını önlemek kedi için daha sıhhatli bir durumdur. Kedilerin kusması, büyük sıvı kayıplarına niçin olur ve bu durumda kedilerde bazı sıhhat problemleri meydana gelir. Kedilerin kusmasını önlemek için alınabilecek olan bazı tedbirler şu şekildedir:

  • Kedinin yemeğini daha yavaş yemesini sağlamak gerekir: Kedinin yemeğini daha yavaş ve daha azca yemesini sağlamak adına daha ufak porsiyonlarla beslemek gerekir. Eğer ev içinde beslenmekte olan birden fazla kedi var ise beslenme saatlerinin değişik süre dilimleri içinde olmak gerekir. Bunun sebebi kedilerin yiyecek miktarlarını denetim edememektir.
  • Kedinin diyetini denetlemek gerekir: Kusan kedinin beslenme davranışlarını izleyerek tepkilerini denetlemek gerekir. Veteriner hekim hekimden yardım alarak bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Kaliteli bir rejime başlandıktan sonrasında kedinin beslenme alışkanlığı kısa süre içinde değişmiş olur. Bu süre zarfında kediye aynı besini tükettirmek gerekir.
  • Zehirli şeylerden uzak durmasını sağlamak gerekir: Kedinin yutma ihtimaline karşı iplik, çikolata ya da öteki ufak objeleri de kedinizden gizlemek gerekir. Bununla beraber zehirli ev bitkileri ve ilaçlar kedinin yetişebileceği yerlerde olmamalıdır.

Kusan Bir Kediye Veteriner hekim Tarafınca Meydana getirilen Testler Nedir?

Kusan kedinin tedavisi esnasında veteriner hekim doktor tarafınca kusma sebebini ölçmek için yapılmakta olan bazı testler söz mevzusudur. Veteriner hekim hekimin yapacağı fizyolojik muayene ile karın ağrısı, karın ya da değişik noktada kitleler, belirgin yabancı cisimler, kilo kaybı ve ateş şeklinde emareler gözlemlenebilir. Kusan bir kedinin kusma sebebini belirlemek için yapılması ihtiyaç duyulan bazı testler şu şekilde sıralanabilir:

  • Karın Röntgeni: Karın röntgeni yardımıyla, fiziki muayene ile elde edilemeyen organların boyutları, şekillerindeki gariplikler, yabancı cisimler, tümörler, kabızlık şeklinde problemler tespit edilebilir.
  • Kan Testi: Kan testi yapılarak kusmaya sebep olabilecek organ disfonksiyonu, diyabet ve hipertiroidizm şeklinde endokrin bozukluklar tespit edilebilir.
  • İhlal Tahlili: İdrar tahlili yapılarak böbrek hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları var ise bunlar kolaylıkla tespit edilir.
  • Ultrason ve Endoskopi: Röntgen daima yabancı cisim yada belli başlı birkaç problem haricinde problemi net bir halde teşhis etmediği için ultrason yardımı ile bağırsaklarda yabancı cisimlerin varlığı tespit edilebilir. Bu durum da mide problemininin nedenini tespit edemiyor ise midenin ya da karnın üst kısmına yerleştirilen endoskopi aleti ile probleminin ne olduğu çözülmeye çalışılabilir.
  • Tanı Ameliyatı: Karın röntgeni, kan testi, ihlal testi, ultrason ve endoskopi ile tespit edilemeyen sorunların tespiti için tanı ameliyatı yapılır. Bu yöntemde bir yabancı cisim ile karşılaşılmış olduğu takdirde hem teşhis konulmuş hem de tedavisi yapılmış olunur.

Kusan Bir Kediye Nasıl Bakılmalıdır?

Bilhassa kusan bir kediye bakarken veteriner hekim hekime gitmeden ilkin uygulanması ihtiyaç duyulan bazı yöntemler söz mevzusudur. Kusan bir kediye bakarken yapılması ihtiyaç duyulan bazı şeyler şu şekildedir:

  • Belirli aralıklarla su vermek gerekir. Kedilerin kusması esnasında yitirmiş olduğu sıvı kaybını onarmak için su vermek önemlidir; sadece bu sıklık iyi ayarlanmalıdır. Oldukca fazla su vermek tekrardan kusmasına niçin olabilir.
  • Kusma durumu görüldüğünde ilk 3-4 saat süresince mama verilmemesi evcil dostumuz için iyi olabilir. Böylece kedinin midesi rahatlayabilir ve kusmanın devam etme ihtimali azalır.

Kusan Bir Kedi Ne Vakit Veterinere Götürülür?

Kusan kediyi veterinere götürmek için ilk olarak sıvı vermek ve birkaç saat mamadan uzak tutmak gerekir. Bu duruma karşın kusması oldukça oranda devam ediyor ise veteriner hekim hekime muayene amaçlı götürmek gerekir.

Kusan Bir Kedi Nasıl Beslenmelidir?

Kusan kediyi beslerken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bazı durumlar söz mevzusudur. Kedi, kusmaya başladıysa ilk 4-5 saat süresince bir şey yedirmemek önemlidir. Sıvı takviyesini de belirli aralıklarla yavaş yavaş yapmak kedinin midesini rahatlatmaya destek sağlar. Kedilerin kusması sonrası midelerinin rahatlatılmasına gereksinimleri olur.

Ek olarak Bakınız: Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir