1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedilerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?
0

Kedilerin hasta olması durumunda bazı davranışlarında değişiklik görülmektedir. Kedilerin hasta bulunduğunu iyi mi anlarız sorusuna verilecek yanıtlar bu davranış değişimleri de yer verilmiştir. Kediler hasta iken yaşadıkları acı ve ağrıları dış dünyaya yansıtmaktadır. Bu kimi zaman tuvaletlerini değişik bir yere yapmaları ile kimi zaman de seslerindeki değişiklik ile anlaşılmaktadır. Bu yüzden kedilerin rutinlerinde oluşan değişiklik yakından takip edilmeli ve en küçük değişimde veteriner hekim hekime bildirilmelidir.

Bazı kediler kendilerini iyi hissetmiyor bile olsalar bu durumu gizleme kabiliyetine haizdir. Yırtıcı doğada yırtıcılardan korunmalarına yol açan bu özelliklerini ev ortamında da kullanabilmektedirler. Kedilerde ortaya çıkan ağrı ya da hastalıklar aşağıda yer edinen emareler ile kendini gösterebilmektedir:

  • Miyav sesinin fazlalaşması: Kedilerde miyavlamanın artması bazı durumlarda can sıkıntısından kaynaklıdır. Sadece bazı kediler sık miyavlıyor ise bu durumun sebebi stres ve hastalık olabilmektedir. Yüksek sesli ve sık miyavlamaları olan kedilerin öteki davranışları gözlenmeli ve değişik belirtilerin de olup olmadığı saptanmalıdır. Değişik emareler ile izlenen sık miyavlamalarda kedinin veteriner hekim hekime götürülmesi gerekmektedir.
  • Kedinin aşısı temizlenmesi: Kediler genel olarak kendilerini dilleri ile temizlemeyi seven canlılardır. Bu durum onların günlük rutinleri arasındadır. Sadece aşırı meydana getirilen temizlenme davranışı bir problem olarak varsayılmaktadır. Davranışsal problemler ile ya da ağrı ile seyredebilen aşırı temizlenme kedilerin hasta bulunduğunu gösterebilmektedir.

Kedilerde Ağız Kokusu

Kedilerin ağızlarının kokması kedilerde mevcut bir diş ve diş eti problemininin bulunduğunu göstermektedir. Kedilerdeki ağız kokusunun hafifçe olması acil müdahale gerektirmeyen bir durumdur. Sadece bu durumun ilerlemesi ağız ve diş sağlığının negatif yönde ilerlediğini göstermektedir. Eğer kedinizde kendini tekrarlayan ağız kokularına haiz iseniz onu bir veterinere götürerek muayene ettirebilirsiniz. Tıbbi destek ile hizmet verilmesi ihtiyaç duyulan ağız kokusu problemi kedilerde genel olarak salya ile bir arada görülmektedir. Ek olarak bazı kedilerin ağızlarından kan da gelebilmektedir. Kan vakit içinde enfeksiyon varlığına işaret edebilmektedir. Bu durumun ilerlemesi kalbin ve öteki organların zarar görmesine niçin olabilmektedir.

Kedilerde hastalık emareleri dendiğinde akla yalnızca ağız kokusu, aşırı temizlenme ya da miyav seslerinin artması gelmemektedir. Bunlara ek olarak göz ve burunda oluşan akıntı, tüylerde aşırı dökülme, halsizlik, oyundan kaçma ve huzursuzluk benzer biçimde davranışlar da hasta kedilerde görülebilmektedir.

Hasta Kedilerde İştah Durumu

Kedilerin iştahlarının kapanması kimi zaman geçici kimi zaman de uzun soluklu olabilmektedir. Uzun soluklu olan durumlarda kedilere dikkat edilmesi ve yakın takibe alınması son aşama önemlidir. Kediler ara sıra öğün atlayabilen varlıklardır. Sadece öğünlerin atlama sayısı sıklaşır ise iştah durumunda bir azalma meydana geldiği düşünülmeli ve en yakın veteriner hekim kliniğine götürülmelidir.

Kedilerin birkaç gün üst üste yiyecek yememesi karaciğerlerinde yağlanmaya niçin olabilmektedir. Bu durum heoatil lipidoz tarzındaki ciddi sorunların habercisidir. İştahları azalan ya da aşırı artan kedilerde hipotiroidizm gözlenebilmektedir. Ani iştah artışına haiz olan kedilerin muayene ve takip edeni zorunludur.

Kedilerde Davranış Bozuklukları

Kedilerin davranış bozulmaları hasta olduklarının emareleri içinde yer verilmiştir. Kedilerin hasta bulunduğunu iyi mi anlarız sorusuna verilecek yanıtlardan biri de davranış bozulmalarıdır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen değişimlerin düzgüsel olduğu düşünülmektedir. Kısa süre içinde görülen değişimlerin sıklaşması ve yaştan bağımsız olması durumunda veteriner hekim doktor ile irtibata geçilmelidir.

Kedilerin kendilerine temas edildiğinde saldırması ya da aşırı sakin kalması hastalık habercisi olabilmektedir. Buna ek olarak kedilerde vakit içinde oluşan ya da akur gelişen kilo değişimlerinin de hastalık habercisi olduğu düşünülmektedir. Kediler hastalık durumunda kilo alabileceği benzer biçimde zayıflaya da bilmektedir. Kilo değişimleri, altta yatan sıhhat sorunlarının belirgin göstergelerindendir. Bu yüzden bu şekilde bir durumda kayıtsız kalmamak ve tedbir almak son aşama önemlidir.

Kedilerin eskisinden daha fazlaca su içtiğini farkına varır iseniz onları yakından gözlemlemelisiniz. Fazla su tüketimi kedilerde pek fazlaca sıhhat problemi ile ilişkilendirilebilmektedir. Bilhassa idrar yollarında ve böbreklerde oluşan problemler kedilerin bu davranışını tetiklemektedir.

Kedilerde Acil Müdahale

Kediler için acil müdahale gerektirecek durumlar içinde hastalık yer verilmiştir. Herhangi bir travmaya maruz kalan kediler nefes almakta zorlanabilmektedir. Bu da diş etlerinde soluklaşmaya ya da mavi renge dönmeye niçin olabilmektedir. Hastalanan kedilerde şuur bulanıklığı meydana gelebilmekte, nöbetler oluşabilmekte, denge sorunları baş gösterebilmektedir. Bu biçim kediler yürür iken problemler oluşabilmekte ve yüksek ateş baş gösterebilmektedir. Ağlama, bağırma benzer biçimde problemler ile karakterize olan durumlarda acil müdahale gerekebilmektedir. Zehirli maddelere maruz kalan kedilerin de acil müdahalesi yapılmalıdır.

Davranış bozulmaları, bağırma, ateş, kendini sık temizleme benzer biçimde belirtilerin erken dönemde fark edilmesi son aşama önemlidir. Erken dönemde fark edilen değişimler yardımıyla kediler sağlıklarını koruyabilmektedir. Eğer siz de kedilerinizin hasta olup olmadığı ile ilgili bir ikilem yaşıyor iseniz muayene ettirerek kafanızdaki sual işaretlerini giderebilirsiniz. Veteriner hekim doktor kontrollerinin dikkatsizlik edilmemesi, kedilerin kısa sürede sağlıklarına kavuşabilmesi için büyük bir öneme haizdir.

Kedilerde Kusma

Kedilerin mide bulantıları da kedilerde görülen hastalıkların emare ve bulguları içinde sayılabilmektedir. Ara sıra tüy yumağı kusan kedilerde durumun kaygı verici olmadığı düşünülmektedir. Sadece bu durumun ara bayağı sık sıka ilerlemesi kedilerde sorunlara niçin olabilmektedir. İshalden yüksek ateşe, halsizlikten iştahsızlığa kadar pek fazlaca problem kusma ile bir arada ilerleyebilmektedir. Kedilerin hasta bulunduğunu iyi mi anlarız sorusunun cevabı da bu belirtilerdir.

Ek olarak Bakınız: Yavru Kediler Ne Vakit Yürümeye Adım atar?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir