1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedilerin Eşyaları Tırmalaması Nasıl Önlenir?

Kedilerin Eşyaları Tırmalaması Nasıl Önlenir?
0

Kedilerin mobilyaları tırmalaması, kedi besleyenler için oldukça rahatsız edici bir sorundur. Kedilerin eşyaları tırmalaması tek bir sebebe bağlı değildir. Bu durumun birden fazla sebebi olduğu benzer biçimde son aşama düzgüsel bir fiil olduğu da unutulmamalıdır. Her ne kadar insanoğlu tarafınca rahatsız edici bir fiil olarak görülse de kedilerin içgüdüsel olarak yaptıkları bir fiil olduğu söylenebilir. Kolay birkaç tedbir alarak bu probleminin önüne geçmek mümkündür.

Kediler Niçin Eşyaları Tırmalar?

Kedilerin eşyaları tırmalama sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kediler genel olarak sakin ve uysal hayvanlar olsalar da ara sıra davranış bozukluğuna bağlı olarak agresif tavırlar sergileyebilirler. Bu durum psikoloji bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Kedinizin sinirle eşyaları tırmaladığını görüyorsanız ilkin onu sakinleştirip sonrasında uzman desteği almanız gerekir.
  • Kediler de tıpkı insanoğlu benzer biçimde uykudan uyandıktan sonrasında ve gün içinde gerinme hareketleri yapabilirler. Bu hareketi yaparken eşyalardan yardım alabilir ve eşyaları tırmalayabilirler.
  • Kediler eşyaları koku bırakmak için kullanırlar. Hem de o bölgeyi sahiplendiklerini göstermek için de eşyaları tırmalayarak işaretleyebilirler.

Kedilerin Eşyaları Tırmalamaması için Neler Yapılabilir?

Kedi, eşyaları tırmalamaması için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kedilerin eşyaları tırmalamaması için en etkili yöntem tırmalama tahtasıdır. Bu tahtalar kedilerin eşyalara yönelmesini engeller ve kedilerin tırnaklarına zarar gelmesini önler. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim nokta, seçilen tahtanın ağır ve büyük olmaması gerektiğidir. Kediler tahtanın üzerine çıkmaya çalışabilir ve ona yüklenebilir. Bu durum istenmeyen kazalara yol açacağından atanın hafifçe olması ve mümkün olduğunca sabitlenmesi oldukça önemlidir. Kediniz tahtayla pek ilgilenmiyorsa tahtayı hareket ettirip ona dokunarak kullanımı için teşvik edebilirsiniz.
  • Uzun süre evde yalnız kalan kedilerin eşyaları tırmalaması kaçınılmaz olacaktır. Kedinizi evde uzun süre yalnız bırakmamalı ve onunla sık sık zaman geçirmelisiniz. Enerjisini atmasına destek olmalı ve dikkatini dağıtmalısınız.
  • Kedinize oynaması için hayvanlara hususi tasarlanan oyuncaklardan alabilirsiniz.
  • Kedinizi korkutmadan cezalandırmalı ve yaptığının yanlış bulunduğunu ona göstermelisiniz.
  • Kediler suyu sevmezler ve spreylerden huzursuz olurlar. Eğer eşyaları tırmalamasını önleyemiyorsanız temiz bir sprey şişesine birazcık su koyarak ona doğru sıkabilirsiniz. Bu uyarı oradan uzaklaşmasını ve yapmış olduğu davranışın doğru olmadığının bilincinde olacaktır.
  • Kedileri tırmalayarak zarar verdiği eşyaların üstünü örterek onları koruyabilirsiniz.
  • Kedinizin sık sık girmiş olduğu odaların kapısını kapatarak odada bulunan eşyaları koruyabilirsiniz.
  • Tırnaklarını sık sık keserek eşyalarınıza zarar vermesini engelleyebilirsiniz.
  • Bahçeli bir evde yaşıyorsanız kedinizi bahçeye çıkarmaktan çekinmeyin. Devamlı evde olan kediler enerjilerini atmak ve rahatlamak için eşyaları kullanırlar. Dışarı çıkmaları dikkatlerinin dağılmasına ve evde fazla kalmamalarına niçin olur. Ara sıra onu denetim ederek bahçede dolaşmasına müsaade etmeniz yararlı olacaktır.

Kediler Niçin İnsanları Tırmalar?

Kedilerin insanları tırmalaması oldukça tedirgin edici bir durumdur. Tırmalama sonucu ciltte derin sıyrıklar ve kanama meydana gelebilir. Elbet bu durum daima geçerli olmaz. Kedilerin tırmalamasındaki başlıca sebep korkması ve çekince sezmesidir. Örnek vermek gerekirse; sokakta sizi tanımayan ve size alışık olmayan bir kedinin zor durumda bulunduğunu görüp ona yardım etmeye çalışırken onu korkutabilirsiniz. Bu durumda patisinin değdiği her bölgeyi tırmalayarak kurtulmaya çalışacaktır. Evcil kediler kimi zaman davranış bozukluğuna bağlı olarak kucağa alındıklarında tırmalayarak kurtulmaya çalışabilirler. Yavru kediler daha ürkek oldukları için yavru kedilerde bu durum daha sık görülebilir.

Kedi Tırmalaması Nelere Yol Açar?

Kedilerin tırmalamasının yol açmış olduğu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kedi tırmığı hastalığı, kedilerin tırmalaması ve yalaması sonucunda insanlarda ortaya çıkan hastalıkların önderlik yapar. Hastalık ciddi komplikasyonlara niçin olmasa da bağışıklığı zayıf insanlarda problem haline gelebilir. Kanser hastaları, diyabet hastaları ve AIDS hastaları için kedi tırmığı hastalığı tehlikelidir. Kedi tırmığı hastalığı ateş, kas ağrısı, halsizlik, titreme, baş ağrısı ve karın ağrısı benzer biçimde emarelere niçin olabilir.
  • Kedinin tırmaladığı bölgede şişlik, kanama ve kaşıntı meydana gelebilir. Bu durumda tırmalanan bölgenin sabunu suyla iyice yıkandıktan sonrasında antiseptik ile temizlenmesi gerekir.
  • Kedi tırmalaması düşük küçük bir ihtimal de olsa kuduz hastalığına niçin olabilir. Sokaktaki şüpheli kedilerin tırmalaması sonucunda en yakın sıhhat kuruluşuna başvurmak gerekir. İlk doz kuduz aşısından sonrasında belirli aralıklarla kuduz aşısı yapılır ve tamamlanır.
  • Kedi tırmalaması ölümcül ve tehlikeli hastalıklardan önde gelen tetanos hastalığına da yol açabilir. Tetanos aşıyla önlenebilen bir hastalık olduğundan aşısı kesinlikle yapılmalıdır.

Kedilerin Arabaların Üzerine Çıkması Nasıl Engellenir?

Kedilerin arabaların üzerine çıkması arabaların çizilmesine niçin olduğundan sürücüleri rahatsız edebilir. Kediler bilhassa kış aylarında arabaların üzerine sık sık çıkarlar. Bunun kati sebebi bilinmese de birden oldukça sebebi olduğu düşünülüyor. Kedilerin araçlarda hasar bırakmaması için onları aralardan uzak tutmanın birden oldukça yöntemi bulunuyor.

Kedileri otomobilden uzak tutmanın yolları şu şekilde sıralanabilir;

  • Naftalin, kedilerin asla sevmediği kokulardan biridir. Naftalinin kaputa ve tekerleklere yakın bölgelere yerleştirilmesi, kedilerin otomobilden uzak durmasını elde edecektir.
  • Evde hazırlayacağınız bir karışımla kedileri otomobilinizden uzak tutabilirsiniz. Nane ve lavanta benzer biçimde yoğun kokusu olan bir karışım hazırlayıp sprey şişesine koyun. Peşinden bu spreyi aracınızın kaputuna ve tekerleklerine yakın bölgelere sıkın.

Kedilerin eşyaları tırmalaması ve arabaların üzerine çıkması kolay yöntemlerle engellenebilse de bu şekilleri uygularken kedilere zarar vermemeye itina gösterilmelidir.

Ek olarak Bakınız: Kedilerde Diş İltihabı Sebepleri ve Tedavisi

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir