1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedilere Ne Verilmelidir? Kediler Nasıl Beslenmeli?

Kedilere Ne Verilmelidir? Kediler Nasıl Beslenmeli?
0

Kedi mama tablosu bir kedinin yavruluk döneminden itibaren sıhhatli bir yaşam sürmesi için son aşama önemlidir. Kedilerin beslenme alışkanlıkları ve gereksinimleri ırklarına gore değişebileceği benzer biçimde kedinizin kendi karakterine ve yaşına gore de değişecektir. Bundan dolayı her kedi tıpkı bir çocuk benzer biçimde özenle beslenmelidir.

Kedilerin beslenme alışkanlıklarına bakıldığında ilk başta 4 hafta süresince anne sütünden yararlanmaları gerektiği görülecektir. Bundan dolayı kedi beslenesinde anne sütüne gereksinim duyulan dönem ve anne sütünden kesildikten sonraki süreç olarak iki değişik aşamada değerlendirme yapılması gerekmektedir. Kedilere ne verilmelidir sorusuna cevap vermek için bu sürecin iyi takip edilmesi gerekmektedir.

Kedimi Nasıl Sıhhatli Beslerim?

Kedi beslemek keyifli olmasıyla birlikte itina isteyen bir iştir. Eğer kedilere uygun yaşa alanı sağlanamayacak ve beslenmelerine kafi ehemmiyet verilemeyecekse, bu durumu sağlayacak kişilere sahiplendirilmeleri gerekmektedir. Kedileri sıhhatli beslemek için yaşına ve cinsine gore bir beslenme planı uygulanabileceği benzer biçimde vakit içinde neyi sevip neyi sevmediğine gore de beslemeniz daha doğrudur.

Kediler gün süresince küçük öğünler halinde onlarca kere mama yemektedir. Beslenme düzeninde doğru mama tercihi hem daha sıhhatli bir tüy ve deriye haiz olasını hem de bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkı elde edecektir. Kuru kedi mamaları gün süresince taze ve leziz kalacağı için yaygın olarak tercih edilmektedir. Yaşına uygun olarak hususi takviye ediciler kullanılarak üretilen kedi mamalarını da tercih etmek bu süreçte mühim bir unsur olacaktır.

Kedilere Mama Haricinde Ne Verilir?

Kedi beslenme programı dışına çıkmamaya itina göstermeniz tavsiye edilmektedir. Her ne kadar sizin yediklerinizi merak etseler ve yiyecek isteseler de kedilerin karaciğerlerinde glikokinaz enzimi bulunmamaktadır. Karbonhidrat düzeyi yüksek gıdaları sindirmekte bundan dolayı oldukça zorlanacaklardır. Protein düzeyi yüksek gıdalar kediler tarafınca tercih edilecektir. Sadece baharatlı ürünlerin verilmesi önerilmez.

Kedilere mama haricinde verilebilecek gıdalar içinde şunlar yer almıştır:

  • Hayvansal protein kaynaklı gıdalar.
  • Sebzeler,
  • Tahıllar vb.

Kendi yediğiniz pek fazlaca ürünü kediniz de iştahla yiyecektir. Sadece bir çok vakit bu gıdalar sindirim problemlerine niçin olacağı için hususi hazırlanan kedi mamalarının tercih edilmesi gerekmektedir.

Kediler En Oldukca Ne Yemeyi Severler?

Kolay kedi maması tarifi ile kediniz için bazen sıhhatli ve leziz yiyecekler hazırlamanız da mümkündür. Kediler hayvansal protein ağırlıklı gıdaları yemekten fazlaca hoşlanırlar. Bilhassa balık, tavuk, et benzer biçimde ürünler onlar için mükemmel bir gıda deposudur. Mama tercihlerinden de kedinizin en fazlaca hangi ürünlerini sevilmiş olduğu mevzusunda vakit içinde düşünce sahibi olduktan sonrasında uygun ürünleri de beslenme programlarına eklemeniz mümkündür.

Her kedi değişik yiyecek zevkine haizdir. Bilhassa cins kediler her türlü yiyeceği yemeyecekleri için ne olursa olsun onlar için hususi olarak üretilmiş mamaları tercih etmeniz sağlıklarının da korunmasında mühim bir etken olacaktır. Günümüzde birçok marka tarafınca kedilere hususi alternatif mamalar üretilmektedir.

Erişkin Kedilere Kaç Saate Bir Yiyecek Verilmelidir?

Erişkin kedi maması uygun porsiyonlar ile verilmediği takdirde kedilerde aşırı kiloluluk benzer biçimde değişik sıhhat sorunları ortaya çıkacaktır. Kedilere fazla yiyecek vermeye çalışılması halinde kedinin sağlığı ciddi seviyede bozulacaktır. 1 haftalığa kadar olan yavru kediler genel anlamda her 2 – 3 saatte bir beslenmelidir.

Kedilere neler verilmelidir sorusuna cevap bulmak için yaşlara gore beslenme sürelerinin ve miktarının bilinmesi gerekmektedir.

  • 1 haftalığa kadar yavru kediler için: 2 – 3 saate bir,
  • 2 haftalık yavru kediler için: 4 – 6 saate bir,
  • 3 hafta ve daha büyük kediler için: 6 –  8 saatte bir mama verilmesi gerekir.

Kediler bir çok vakit günde bir kere beslenme ile kafi enerjiyi almaktadır. Günde bir kere beslemek genel anlamda tavsiye edilmektedir. Sadece yaşlara gore ve kedinizin tercihine gore uygun oranda beslemek gerekmektedir.

Kedi Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?

Kedi beslenme tablosu kapsamında kedilerin sıhhatli bir halde hayatlarına devam etmeleri için uyulması ihtiyaç duyulan temel birçok unsura yer verilmiştir. Erişkin bir kedinin günlük beslenme miktarı kilosuna gore değişim göstermektedir. Sıhhatli bir kedinin kilosu başına 80 kalori alması gerekmektedir.

Beslenme tablosuna gore mesela 4 kilo olan bir kedi, günde 320 kalori alabilir. 80 kalorinin 20 – 25 kalorisi ise yağ, 15 – 16 kalorisinin ise protein ve kalan 3 – 4 kalorisinin ise karbonhidrat olması gerekir. Bu hesaplamaların doğru şekilde yapılması için kedinizin kilosuna ve gereksinimlerine gore uygun beslenme programı hakkında informasyon sahibi olmanız önerilmektedir.

Yavru Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Yavru kedi beslenmesi için kedinizin gereksinimlerini iyi anlamanız gerekecektir. Yavruların mama ihtiyacı erişkin kedilerden değişik olacağı için beslenmelerinin de buna uygun şekilde olması gerekmektedir. Kedilerin bağışıklık sistemleri yavaş geliştiği için hususi bir beslenme programı uygulanır. Bilhassa ilk 4 hafta süresince anne sütü ile beslenmeleri son aşama önemlidir.

Doğumdan 4 aya kadar olan süreçte antioksidan bakımından varlıklı bir rejime gereksinim duyulmaktadır. Bu zamanda mamasının son aşama yumuşak olması gerekmektedir. 4 – 12 ay kapsamında ise sindirim ve bağışıklık sistemleri kırılgan olacağı için kolay sindirilebilir gıdaların tercih edilmesi gerekecektir. Kedilere ne verilmelidir sorusuna cevap arayan kedi sahiplerinin kedilerinin gereksinimlerine gore uygun bir beslenme programı hazırlamaları önerilmektedir. Her kedinin beslenme programı yaşına, cinsine, kilosuna ve öteki değişkenlere gore farklılık gösterecektir.

Ek olarak Bakınız: Kediler Karpuz Yiyebilir Mi?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir