1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?
0

Kedilerde mantar tedavisinin yapılması mantar çeşidine bağlı olarak değişim gösterir. En yaygın müdahale çeşitleri antifungal kremler, merhemler ya da oral yolla alınması ihtiyaç duyulan antifungal ilaçlardan oluşur. Kedilerde ortaya çıkan mantar hastalığı için kullanılan en yaygın yöntemlerden biri de mantar banyosu yapmaktır. Mantarın oluşturduğu deri enfeksiyonlarına karşı büyük bir tesir gösteren hususi üretim şampuanlar tedavi için etkili çözüm sağlar. Kedinin bu şampuanla yıkanması mantardan dolayı ortaya çıkan şikayetleri en aza indirmeyi sağlar.

Kedideki mantar hastalığına müdahale edilmezse bir süre sonrasında deri üstünde kist problemi ortaya çıkar. Kist ve lezyonların deri altında ortaya çıkması durumunda ise tedavi için cerrahi yöntemler devreye girer. Kedide meydana gelen kist ve lezyonların yeniden ortaya çıkması da mümkündür. Bu durumda tedavi edilmeleri daha zor hale gelir.

Mantar hastalığı bazı durumlarda ikincil hastalıkları da bununla beraber getirir. Bu şekilde durumlarda oluşan ikincil hastalıkların tedavisine zaman kaybetmeden adım atmak gerekir. Mantar hastalığı kedide iyice yayılmışsa ikincil hastalık da ilerleme gösterir. Bu biçim vakalarda bulaşıcı özellikler bulunmuş olduğu için kedinin hastanede tutulması gerekir. Kedideki mantar enfeksiyonu yalnız hemcinslerine değil insanlara da bulaşır. Bu yüzden kedilerde mantar tedavisi yapılırken son aşama dikkatli olmak ve hastalığın bulaşmamasına itina göstermek gerekir.

Kedilerde Mantar Tedavisi Hangi İlaçlarla Yapılır?

Kedilerdeki mantar tedavisinin ilaçları uzun devam eden meşakkatli bir süreci bununla beraber getirir. İlaçların kullanımı ne olursa olsun veterinerin belirlediği doz ve sayıda olmalıdır. Yanlış ilaç kullanımı kedi üstünde ciddi sıhhat problemlerine yol açabilir. Kedilerdeki mantarlarla savaşmak için kullanılan ilaçların pek bir çok değişik amaçlarla kullanılır. Buna karşın hepsinin ortak amacı mantar hücre duvarını kırarak hastalığı ortadan kaldırmaktır.

Kedilerde mantar tedavisi başlangıcı için bir çok veteriner hekim ITZ olarak da malum antifungal ilaç İtrakonazola başvurur. Histoplazmoz ve blastomikoz başta olmak suretiyle pek fazlaca mantar türü için kati çözüm getiren bu ilaç etkili bir netice sağlar. Kullanılan bir öteki ilaç ise flukonazol olarak bilinir. Ağız kanalıyla alınan bu ilaç mantar enfeksiyonunun gözleri ve merkezi sinir sistemini etkilediği durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Mantar hastalığı için genel bir iyileştirme tesiri bulunan Vorikonazol ilacı ise enfeksiyonu kolayca giderir.

Mantar enfeksiyonunun ciddi bir halde seyrettiği vakalarda Amfoterisin B ilacı etkili bir halde kullanılabilir. Antifungal sınıfında yer edinen bu ilaç koksidioidomikoz, blastomikoz, kandidiyaz ve kriptokokoz türü mantarlar üstünde büyük bir tesir sağlar. Bu ilacın en büyük handikabı ise fazlaca sayıda yan tesir bulundurmasıdır. Deri altı ve damar yollarıyla uygulanan bu ilaç bazı kedilerde ciddi böbrek problemlerine neden olur. Böbreklere hasar verdiği için enjekte edildikten sonrasında kedi izlenmeye alınmalıdır. Birkaç hafta süresince enjeksiyonu yapılmalıdır.

Mantar hastalığına etkili bir netice getiren bir başka ilaç Terbinafin’dir. Öteki ilaçlar ile beraber reçete edilen bu ilaç destek sayılır. Tek başına kullanılmayan bu ilaç saçkıran şeklinde pek fazlaca mantar enfeksiyonuna iyi gelir. Kediler için mantar kremi de kedilerde mantar enfeksiyonunu dindirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Mantar Hastalığı Olan Kedilere Nasıl Bakılmalıdır?

Bilhassa Mantar hastası kedilerin bakımı tedavi sürecinin iyi geçmesi açısından son aşama önemlidir. İyileşme sürecinde kedinin iyi mi bakım görmüş olduğu mantar çeşidi ve hastalık semptomları açısından son aşama önemlidir. Bazı mantar ilaçlarının tesiri kedi üstünde uzun vakit sonrasında kendini gösterir. Mantar ile savaşım için verilen ilaçların veterinerin önerilmiş olduğu şeklinde uygulanıp kullanılması büyük ehemmiyet taşır. Tedavi süreci süresince kedinin belirli aralıklarla kontrole götürülmesi iyileşme sürecinin hangi aşamada bulunduğunu idrak etmek için gereklidir.

Tedavi devam ederken kedinin gösterdiği anormal davranışlar derhal veterinere bildirilmelidir. Lezyon ve kist şikayetleri sebebiyle ameliyat olan kedilerin iyileşmesi nispeten daha uzun bir süreye yayılır. Ameliyat süreci geçiren kedilerin bakımı büyük bir özenle gerçekleştirilmelidir. Gerektiği vakit kedinin hastaneye yatırılması ve bir süre nezaret altında tutulması istenir. Ameliyat dikişlerinin çıkarılması veterinerin belirttiği tarihte gerçekleştirilmelidir. Yavru kedilerde mantar tedavisi sürecinde yaranın durumuna bakılmalıdır.

Kedilerde Saçkıran Hastalığı Mantar Kaynaklı Mıdır?

Kedilerdeki saçkıran hastalığının deposu mantardır. İnsan ve köpeklerde de görülen bu hastalık deri, saç ve tırnak yüzeylerinde ortaya çıkar. Cilt üstünde halkaya benzer bir halde kendini gösteren saçkıran hastalığı yuvarlak, kırmızı ve kabarık deri lezyonunun sonucudur. Kedilerde bu hastalığın ortaya çıkmasının sebebi dermatofitler grubundaki mantarlardır. Saçkıran hastalığı tıp literatüründe dermatofitoz olarak geçer.

Kedilerde Saçkıran Nasıl Tespit Edilir?

Kedilerdeki saçkıranın tespiti karanlık bir odada gerçekleşir. Ultraviyole ışığı altında incelenen kedilerde bulunan mantar sporları sarı ve yeşil ışıklarda açığa çıkar. Bu durumda dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bazı noktalar ise kedide kullanılan bazı krem ve cilt ürünlerinin ultraviyole ışığını yanıltıp yanlış netice vermesini sağlayabildiğidir. Bu yüzden bazı saçkıran vakaları ultraviyole ışığı altında ortaya çıkmaz. Bu şekilde durumlarda kediden mantar örneği alınıp araştırma yapılır. Bazı veterinerler durumla ilgili ek kontrol talebinde bulunuyor.

Kedilerde Saçkıran Tedavisi Ne Şekilde Yapılır?

Kedilerdeki saçkıranın tedavisi en yaygın şekilde topikal tedavi şekilleri ile sağlanır. Bu durumda antifungal kremler, merhemler, şampuanlar ve mantar yok edici ilaçların kullanımı sağlanır. Tedavi sürecinin etkili bir netice vermesi adına mantar kısmının temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi şarttır. Hastalığın boyutuna nazaran öteki kediler ile temasını önlemek adına kediyi karantina altına almak gerekiyor. Bu şekilde durumlarda kedilerde mantar tedavisi daha etkili bir çözüm verir.

Ek olarak Bakınız: Kedilerde Depresyon Emareleri Nedir?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir