1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedilerde Kanlı İshalin Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde Kanlı İshalin Sebepleri Nelerdir?
0

Kedilerdeki kanlı ishalin sebepleri pek fazlaca değişik noktadan kaynaklanabilir. Sebep ne olursa olsun bazı kanlı ishal hastalıkları birkaç rahat müdahale ile ortadan kalkabilir. Bunun yanı sıra ciddi rahatsızlıklardan meydana gelen can bunaltıcı kanlı ishal vakaları da mevcuttur. Kanlı ishal durumları çoğu zaman başka hastalıkların emareleri olarak ortaya çıkmış olduğu için fark edilmiş olduğu an bir veteriner hekim kontrolüne gidilmesi şarttır. Kanlı ishale niçin olduğu kabul edilen faktörlerin değiştirilmesi de destek sağlar. Kedilerde kanlı ishalin sebepleri şu şekildedir:

Kedinin rektum bölgesinde oluşan yara kanama ile sonuçlanabilir. Bunun sonucu olarak dışkıda kan tespit edilebilir. Kedinin rektum bölgesindeki yara ciddi bir duruma niçin olmuyorsa söz mevzusu durum ciddi bir tehlikeyi işaret etmez. Kediye gerekiyorsa pansuman yapılması ve yaranın iyi bakılması iyileşmesi açısından ehemmiyet taşır.

Kedilerde yer edinen bazı parazitler dışkıda kan olmasına niçin olabilir. Bunun en büyük sebebi bağırsak kısmında bulunan yuvarlak kurtlar, kancalı kurtlar ve coccidia isminde parazitlerdir. Kanlı ishalin parazitlerden kaynaklandığını idrak etmek için dışkı testi yapılır. Parazit kaynaklı kanlı ishal şikâyeti en sık yavru kedilerde görülür. Bunun temel sebebi yavru kedilerin bağışıklık sisteminin gelişmekte olması ve aşılarının tam olmamasıdır.

Rektal bölgede bulunan bu iyi huylu kütleler ishalin kanlı olmasına niçin olabilir. Vaskülarize özelliğe haiz olan bu kütlelerin özelliklerinden biri dışkıda kana niçin olmasıdır.

  • Beslenmede Değişim Yaşanması

Kedilerin rutin beslenme düzeninde meydana getirilen değişikler kanlı ishale niçin olabilir. Alerjiye yol açan bir mamanın kullanılması bu durumu tetikleyebilir. Beslenme düzeninde uyum sürecinin sağlanmaması da bu duruma yol açabilir. Kedinin alışık olmadığı gıdalar süre içinde bağırsağın alt kısmına zarar verir. Pek fazlaca sindirim sistemi hastalığına yol açan bu durum kanlı ishali de bununla beraber getirir.

Fare zehirleri yapı olarak yiyen kemirgenlerde kanama yapmadan ölmelerine neden olur. Yanlışlıkla fare zehri ya da zehre maruz kalan bir kemirgeni yiyen bir kedi zehrin etkilerine maruz kalır. Zehir yapısal olarak kanın pıhtılaşma sürecine müdahale etmiş olduğu için rektum bölgesinde kanamaya niçin olabilir. Hem de ağız, burun ve çeşitli deri altı bölgelerinde de etkilerini gösterir.

  • Kanın Pıhtılaşma Sorunları

Kanın pıhtılaşmasında problem yaratan çeşitli problemler kanlı ishal şikayetini bununla beraber getirir. Kendi kendine oluşabilen bu durum dış etkenlere de bağlı olabilir. Hem de travma sonucu kan pıhtılaşma sorunlarının ortaya çıkmış olduğu da bilinir.

Kedilerde Kanlı İshal Var ise Ne Yapılmalıdır?

Kedilerin kanlı ishali var ise süre kaybetmeden bir veterinere başvurmak gereklidir. Bazı durumlarda kabızlık ya da mama değişiminden kaynaklandığı kabul edilen kanlı ishal şikâyeti derininde daha ciddi sıhhat sorunları saklıyor olabilir. Veteriner hekim kontrolüne götürülen kedi üstünde çeşitli fizyolojik testler ve kan testleri uygulanır. Her ihtimale karşı kedinin rektum bölgesinin muayene edilmesi akıllarda sual işaret kalmaması açısından yararlı olur. Meydana getirilen testler kafi bir netice vermiyorsa görüntüleme teknolojileri ile sınamak gerekir.

Kedilerde Kanlı İshal Tedavisi Iyi mi Uygulanır?

Kedilerdeki kanlı ishalin tedavisi mevcut şikâyeti gidermek adına gerektiği benzer biçimde uygulanmalıdır. Eğer problem beslenmeden kaynaklanıyorsa kanlı ishale yol açan yiyeceğin tespit edilip tekrar kullanılmaması sağlanmalıdır. Kanlı ishale parazitin niçin olduğu durumlarda ise ilaç ve aşı ile müdahale yapılır. Bazı parazit türleri daha tehlikeli olduğundan ek tedavi yöntemlerini gerektirir. Mesela coccidia, giardia ya da parvovirüs benzer biçimde nispeten daha tehlikeli olan parazit türleri kuvvetli antibiyotikler ile denetim altına alındığından hastanede yatış işlemi yapılır.

İshal durumu aşırıya kaçan ve susuzluğu ortaya çıkaran vakalarda serum desteği sağlanır. Kanlı ishale yol açan durum yaygın hastalıklar ise çözüm bilindiğinden kolay bir halde tedavi edilir. Bu sayede kediler gündelik hayatlarına rahat bir halde döner. Bazı hastalıklar ise nadiren görüldüğünden daha fazlaca uğraş gerektirir. Bu şekilde vakalarda daha fazlaca işlemin yanı sıra fazlaca sayıda destek destek kullanılması tedavinin başarıya erişmesi adına mühim bir yer meblağ. Kedilerde kanlı ishalin sebepleri yapılacak olan tedavi yöntemi üstünde etkilidir.

Kedilerde Kanlı İshalin Önlenmesi Mümkün Müdür?

Kedilerdeki kanlı ishalin önlenmesi hastalığın ortaya çıkması ve gösterdiği etkisinde bırakır göz önüne alınınca mümkündür. Tertipli olarak veteriner hekim kontrolünden geçen kedilerde bu hastalık derhal açığa çıkmış olduğu için anında müdahale yapılır. Kedinin günlük hareketlerini gözlem altında tutmak hareketlerinde bir değişim bulunduğunu idrak etmek açısından önemlidir. Kedinin beslenme düzeninde meydana getirilen değişimlerden sonrasında denetim altında tutulması ihtimaller içinde uyum sorunlarının ortaya çıkması açısından ehemmiyet taşır. Böylece kanlı ishal derhal belirlenir.

Kanlı İshal Olan Kedilerin Emareleri Nedir?

Kedilerde kanlı ishal emareleri rahatsızlığın ortaya çıkması ile birlikte kendini gösterir. Bu emareleri erkenden fark etmek tedaviyi kolay bir hale getirir. Söz mevzusu emareler tek başına kanlı ishalin habercisi olmaz. Buna karşın bu emareleri göz önüne alıp genel bir sıhhat kontrolü yaptırmak ihtimaller içinde sıhhat sorunlarını ortaya çıkarır. Kanlı ishal olan kedilerde görülen emareler şu şekildedir:

  • Dışkıyı hela alanının haricinde yapması
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • İştah kaybı
  • Göbekte şişkinlik
  • Zayıflama
  • Kusma

Kanlı İshal Olan Kediler Iyi mi Beslenmelidir?

bilhassa Kanlı ishal kedilerin beslenmesi sıhhat durumları açısından son aşama önemlidir. Kanlı ishali tetikleyen yiyecekleri tüketmemeleri iyileşme süreçlerini hızlandırmaları açısından değerlidir. Kedilerde kanlı ishalin sebepleri ortaya çıktığında beslenme düzenlerinde şu noktalara dikkat etmek gerekir:

  • İlk 24 saat içinde ek besin vermemek
  • Sebep mamaysa değişiklik yapmak
  • Veteriner hekim onayı olmadan ilaç kullanmamak
  • Sindirimi zor besinlerle beslememek
  • Her öğün aynı besin ile beslememek

Ek olarak Bakınız: Kedilerde Kuduz Aşısı Yan Tesirleri Nedir?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir